Έρχονται ενισχύσεις: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του Μη Επανδρωμένου CAMCOPTER S-100

 Σημαντική εξέλιξη

Eνα σημαντικό σκέλος της διπλωματικής προσπάθειας που κάνει η Αθήνα συνδέεται αδιαμφισβήτητα με τους εξοπλισμούς. Αν και πολύ μικρότερου κόστους, εξίσου σημαντικά είναι τα «μίνι προγράμματα» προμήθειας μη επανδρωμένων αεροοχημάτων (UAV). Ηδη το Π.Ν. ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει περί τα 25 εκατ. ευρώ για την προμήθεια τεσσάρων UAV τύπου Schiebel.   

 

Ξεκίνησαν οι δοκιμές  

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αυστριακής εταιρείας Schiebel, ”το S-100 ξεκίνησε τις δοκιμές για μία εβδομάδα στη Μεσόγειο Θάλασσα δυτικά της Κρήτης, όπου παρουσίασε  το εύρος, την αντοχή και την ταχύτητά του, καθώς και τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης και ανίχνευσης, προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Για τις πτήσεις επίδειξης, το S-100 ήταν εξοπλισμένο με αισθητήρα Trakka TC-300 EO/IR και δέκτη Shine Micro Automatic Identification System (AIS).

Ο Hans Georg Schiebel, Πρόεδρος του Ομίλου Schiebel, δήλωσε: ”Το CAMCOPTER® S-100 είναι το μόνο UAV της κατηγορίας του με μεγάλη πτητική εμπειρία. Λειτουργεί σε 14 πολεμικά ναυτικά παγκοσμίως και είμαστε πολύ περήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με επιτυχία το σύστημά μας στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.” 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, το Schiebel προορίζεται για τις καινούργιες και για τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ. Προς το παρών μιλάμε μόνο για δοκιμές . Η τελική απόφαση θα παρθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.   

 

Χαρακτηριστικά 

 

To αυστριακό drone ελικόπτερο S-100 έχεις μήκος 3,11 μέτρων, πλάτος 1,24 μέτρων, ύψος 1,12 μέτρων και βάρος 110 κιλών. Μπορεί να μεταφέρει βάρος 50 κιλών και έχει αυτονομία πτήσης έξι ώρες, σε ύψος άνω των 5.000 μέτρων.

Η ταχύτητα του φτάνει από 190 έως 220 χλμ την ώρα με εμβέλεια πτήσης τα 180 χλμ.

Το drone ελικόπτερο διαθέτει κινητήρα Austro AE50R Wankel 55 ίππων ενώ υπηρετεί σε 16 χώρες παγκοσμίως.

Το Camcopter S-100 διαθέτει ηλεκτροπτικούς αισθητήτες μέρας – νύχτας καθώς και το ραντάρ της Thales Group I-Master Composite Surveillance το οποίο μπορεί να εντοπίσει στόχος στην θάλασσα και την στεριά.

Το αυστριακό drone ελικόπτερο θα εξοπλιστεί από την Thales Air Defense με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Στο μέλλον το αυστριακό τηλεχειριζόμενο ελικόπτερο θα εξοπλιστεί και με δύο χαμηλού κόστους και βάρους κατευθυνόμενους πυραύλους Martlet της εταιρείας Thales Air Defence. Ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει μήκος 1,3 μέτρα, διάμετρο 76 χλστ, βάρος 13 κιλά, εμβέλεια 6-8 χλμ και μέγιστη ταχύτητα 1,5 mach αξιοποιώντας τον πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων που διαθέτει.

Ο πύραυλος κατευθύνεται προς το στόχο ιππεύοντας μια δέσμη Laser που εκπέμπει ο φορέας από τον οποίο εκτοξεύτηκε ο Martlet. Εναλλακτικά ο πύραυλος μπορεί να εξοπλιστεί με αισθητήρα ημιενεργού Laser.

Η πολεμική κεφαλή του πυραύλου έχει βάρος 3 κιλά και μπορεί να είναι Mini Tandem ή Low Collateral ή εναλλακτικά Enhanced Blast και πυροδοτείται από ένα πυροσωλήνα προσέγγισης Laser.

loading...