Φρένο στους «ειδικούς» της κυβέρνησης για τρίτη δόση βάζει ο ΕΜΑ: «Είναι πρόωρο»

 Φρένο στους ειδικούς της κυβέρνησης βάζει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την χορήγηση και τρίτης δόσης αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους, καθώς ξεκαθάρισε πως τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα δεν είναι αρκετά για να υπάρξει σύσταση για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση με τους “ειδικούς” της κυβέρνησης μάλιστα να πρωτοστατούν (άραγε με τι στοιχεία) αναφορικά με την 3η δόση και την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ενώ μάλιστα είχαν βγάλει και χρονοδιάγραμμα!

Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει πως είναι ασφαλές η 3η δόση, κάτι που σημαίνει πως οι εταιρείες θα κάνουν τις μελέτες τους πάνω σε ανθρώπους στους οποίους είχαν υποσχεθεί οι εταιρείες «ελευθερία» και αυτό έρχεται σήμερα και το επιβεβαιώνει ο ΕΜΑ. 

Ο Χ. Γώγος είχε μιλήσει για αντίστροφη μέτρηση για τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ «εντός του Αυγούστου περιμένουμε να μας ενημερώσει η Επιτροπή για το πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στους υγειονομικούς», είχε αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, ενώ οι δηλώσεις των ορισμένων από την κυβέρνηση ειδικών για τον κορωνοϊό σχετικά με την τρίτη δόση δεν έχει τέλος.

Έτσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) που στα μέσα Ιουλίου είχε πει ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία πριν μπορέσει να κάνει σύσταση για ενισχυτικές δόσεις, ωστόσο, οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, προχωρούν τα σχέδιά τους να χορηγήσουν ορισμένες.

«Είναι προς το παρόν πολύ πρώιμο να επιβεβαιώσουμε αν και πότε θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση εμβολίων κατά της COVID-19, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία από τις εμβολιαστικές εκστρατείας και τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να καταλάβουμε πόσο θα κρατήσει η προστασία από τα εμβόλια» ξεκαθάρισε σήμερα ο EMA.

Ο Οργανισμός ανέφερε επίσης ότι συνεργάζεται με τις εταιρείες παρασκευής των εμβολίων ώστε «να συζητήσουν σχέδια δημιουργίας δεδομένων που θα υποστηρίζουν ενισχυτικές δόσεις».

Μάλιστα, Moderna και Pfizer δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ανοιχτά την άποψή τους πως ο κόσμος θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτικές δόσεις προκειμένου να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Από πλευράς του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επίσης αρκετά προσεχτικός σχετικά με την έλλειψη δεδομένων:

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πώς, πότε και αν θα υπάρξει ανάγκη για μια ενισχυτική δόση» είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως πρόσθεσε, μπορεί να υπάρξουν για συγκεκριμένες ομάδες με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις που θα χρειαστούν κι άλλη δόση, «αλλά σε αυτό το στάδιο καλούμε πραγματικά, όπως κάναμε από την έναρξη των εμβολιασμών, να μοιραστούμε δόσεις εκεί όπου μπορούμε».

loading...