Η αλήθεια για τον καύσωνα! Απάντηση στην «προπαγάνδα»
Από το πρωΐ «λύσσαξαν»


Στο παρελθόν η χώρα μας έχει έρθει αντιμέτωπη με κύματα καύσωνα, με αυτά του 1958 και του 1987 να στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες, την ώρα που μας λένε πως αυτό που ζει τώρα η χώρα είναι πρωτόγνωρο και οφείλεται στην δήθεν υπερθέρμανση, την οποία μετονόμασαν σε «κλιματική αλλαγή» και σε «κλιματική απειλή».Παρακάτω θα δείτε τους σημαντικότερους καύσωνες, οι οποίοι δείχνουν πως οι υψηλότατες θερμοκρασίες δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών. Μάλιστα, κανείς δεν μιλάει για τους παγετώνες που έπληξαν τα τελευταία χρόνια ακόμα και τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και την Μέσης Ανατολής.

Ο μήνας που “χτυπά” ο καύσωνας, είναι κυρίως ο Ιούλιος, όπως παραδέχονται οι σχετικοί επιστήμονες.ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ«Σιωπή! Ομιλούν οι αριθμοί. Υπό σκιάν 40. Εις τον ήλιον 45. Εις το έδαφος 50. Α-λα-τρε! Έχει άλλος; Υπό το έδαφος; Τι διάβολον ήλθεν αυτή η επιστήμη να μας διαβαθμίση την ευαισθησίαν μας; Ποίος την έβαλεν; Και τις της εκάμαμεν ώστε να μας υποβάλη την αύξησιν του μαρτυρίου; Είνε βέβαιον ότι αφ’ ότου ανεκαλύφθησαν αυτοί οι αριθμοί ζεσταινόμεθα περισσότερον και μαζί με μας ζεσταίνονται και όσοι δεν τους εννοούν καθόλου, διότι απλούστατα είνε ανίκανοι να εννοήσουν την συγκριτικήν αναλογίαν των…»
Εφημερίδα Χρόνος -13 Αυγούστου 1911

Αθήνα 1926


«Ενώ εις τας πολύ γειτονικάς μας χώρας τα κλίματα είνε ψυχρά, και αυτόν τον καιρόν ο κόσμος γεύεται ακόμη την δροσεράν πνοήν της Ανοίξεως, εδώ έχει αρχίσει ήδη από πολλού ο πύρινος λίβας της Σαχάρας να μας ιδρώνει τα μέτωπα. Η ζέστη προχωρεί από της μιάς ημέρας εις την άλλην και λυώνει σαν μολύβι το ιοστεφές Άστυ και οι άνθρωποι παραφρονούν. Το μεγαλύτερον ζήτημα που μας απασχολεί είνε πως θα δροσισθούμεν και δροσιζόμεθα κατά διαφόρους τρόπους έκαστος. Ομοιάζομεν με τον άφρονα πλούσιον της παραβολής ο οποίος ικέτευεν από την κόλασιν τον καλόν Λάζαρον απέναντι εις τον παράδεισον να βρέξη το δακτυλάκι του και να του δώση να υγράνη την γλώσσαν του. Και ακόμη δεν ήρθε το καλοκαίρι με τα όλα του. Η εφετεινή ζέστη προμηνύεται αγρία και παρομοίαν δεν ενθυμούνται οι παλαιότεροι! Αλλά πως και που λοιπόν να δροσισθή κανείς; Οι Αθηναίοι με τα κολλάρα ξεκούμπωτα, με τα σακκάκια στο χέρι τις περισσότερες φορές, εκστρατεύουν αλλόφρονες εις αναζήτησιν δροσιάς…»


ΠΗΓΗ: Θοδωρής Κολυδάς Μαθηματικός Μετεωρολόγος της ΕΜΥΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Από τις 10-16/8/1958, πολύ ισχυρός καύσωνας, κυρίως στα δυτικά, με υψηλότερες θερμοκρασίες στο Αγρίνιο (44,8° C) και τον Πύργο Ηλείας (44,2° C).
από τις 20-26/8/1958, εξαιρετικά ισχυρός καύσωνας με 600 νεκρούς. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στη Θεσσαλία (Τρίκαλα 47,2° C, Λάρισα 45° C).
Από τις 17-20/7/1973: Στις 19 Ιουλίου πολύ υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν σε: Λαμία 46,5 °C, Ελευσίνα 46,4 °C , Αγχίαλο 46,2 °C, Τανάγρα 46 °C, Λάρισα 45,2 °C.
Στις 10/7/1977, ο καύσωνας με τα ρεκόρ θερμοκρασιών. Στο Τατόι και στην Ελευσίνα τα θερμόμετρα έδειξαν 48° C.
από τις 24-28/6/1982, ισχυρός καύσωνας κυρίως στα ανατολικά, με μέγιστες θερμοκρασίες στη Νέα Φιλαδέλφεια (44,6° C) και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (43,8° C).
Από τις 19-27/7/1987, ο φονικότερος καύσωνας όλων των εποχών. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :