Επιβάλλεται να γίνει άμεσα , πριν η Ρωσία και το Πακιστάν κάνουν την Τουρκία πυρηνική απειλή για την Ελλάδα

 Η Eλληνική κυβέρνηση πρέπει να πει επειγόντως στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ολοκληρώσουν άμεσα την εφαρμογή μιας ενισχυμένης νέας έκδοσης της Συνθήκης των Σεβρών κατά της Τουρκίας που θα οδηγήσει σε μια Μεγάλη Ελλάδα πριν η Ρωσία και το Πακιστάν κάνουν την Τουρκία πυρηνική απειλή για την Ελλάδα, τη Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία , Την Αφρική και την Ασία. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τερματίσουν την κοινή Τουρκική -Ταλιμπάν απειλή ολοκληρώνοντας την εφαρμογή μιας ενισχυμένης νέας έκδοσης της Συνθήκης των Σεβρών κατά της Τουρκίας που θα οδηγήσει στη διάλυση της Τουρκίας σε κομμάτια. ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία που ξεκίνησε από την Aμερικανική κυβέρνηση του Μπους το 2003, η οποία ξεκίνησε με τον Aμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ , ως αποτέλεσμα της Tουρκικής παραβίασης της Συνθήκης της Κύπρου το 1974 . Hταν η Aμερικανική απόσυρση της κρίσιμης υποστήριξης σε βασικούς τομείς που έφερε την κατάρρευση της αφγανικής στρατιωτικής δύναμης ανοίγοντας το δρόμο για την άνοδο των Ταλιμπάν. Οι Αφγανοί στρατιώτες λένε – «Δεν λάβαμε καμία βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση και έτσι η περιοχή έπεσε χωρίς μάχες»

Ποιοι υπερείχαν αριθμητικά

Ο εθνικός στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, που θεωρητικά αριθμούσαν 350.000 άνδρες οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν με τεράστιο κόστος από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους, υποτίθεται ότι ήταν ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για τους Ταλιμπάν.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ανακοίνωσε τον Απρίλιο την απόφασή του να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του αφγανικού στρατού να κρατήσουν την εξουσία, υποστηρίζει η WSJ.

«Θα συνεχίσουν να πολεμούν γενναία, για λογαριασμό των Αφγανών, με μεγάλο τίμημα», είχε πει τότε.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταρρεύσει ταπεινωτικά, χάνοντας τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι Ταλιμπάν, με λιγότερους μαχητές και μέχρι πρόσφατα χωρίς καμία θωράκιση ή βαριά όπλα, βρίσκονται τώρα στις πύλες της Καμπούλ αφού κατέλαβαν και την πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Τα ελαττώματα

Αυτή η θεαματική αποτυχία προήλθε από την ανάπτυξη με ελαττώματα του αφγανικού στρατού.

Σε αυτά προστέθηκε η στρατηγική αδεξιότητα της κυβέρνησης του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι.

Οι Ταλιμπάν, εν τω μεταξύ, εκμεταλλεύτηκαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για να εξαπατήσουν την Καμπούλ για τις προθέσεις τους καθώς ετοίμαζαν και εκτελούσαν ελαφριές επιθέσεις.

Ο αφγανικός στρατός που πολεμούσε στο πλευρό των αμερικανικών στρατευμάτων διαμορφώθηκε για να ταιριάζει με τον τρόπο που λειτουργούν οι Αμερικανοί.

Ο αμερικανικός στρατός, ο πιο προηγμένος στον κόσμο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον συνδυασμό χερσαίων επιχειρήσεων με την αεροπορική δύναμη, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη για τον ανεφοδιασμό φυλακίων, χτυπήματα στόχων, μεταφορά τραυματιών και συλλογή αναγνωρίσεων και πληροφοριών.

Μετά την απόφαση αποχώρησης του προέδρου Μπάιντεν, οι ΗΠΑ απέσυραν την αεροπορική τους υποστήριξη, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους εργολάβους (σ.σ. μισθοφόρους) που εξυπηρετούν αεροσκάφη και ελικόπτερα του Αφγανιστάν.

Αυτό σήμαινε ότι ο αφγανικός στρατός απλά δεν μπορούσε να επιχειρήσει πια.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον στρατό στο Νότιο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970, δήλωσε ο απόστρατος υποστράτηγος Ντάνιελ Μπόλγκερ, ο οποίος διοικούσε την αποστολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων το 2011-2013.

«Υπάρχει πάντα η τάση να χρησιμοποιείται το μοντέλο που γνωρίζεις κανείς καλύτερα, το οποίο είναι το δικό σου μοντέλο», εξήγησε ο στρατηγός Μπόλγκερ.

«Όταν φτιάχνεις έναν τέτοιο στρατό και προορίζεται να είναι εταίρος με μια εξελιγμένη δύναμη όπως οι Αμερικανοί, δεν μπορείς να τους αποσύρεις ξαφνικά, γιατί τότε χάνουν την καθημερινή βοήθεια που χρειάζονται»,

loading...