Μετρώντας αντίστροφα για τον ανασχηματισμό - Η πτώση των ποσοστών, οι πυρκαγιές και ο κορωνοϊός φέρνουν αλλαγές


 Τις τελευταίες ώρες τα μολύβια έχουν κατέβει στα περισσότερα υπουργεία και το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι ο αναμενόμενος ανασχηματισμός.


Όλοι προεξοφλούν την αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και όσο πλησιάζει η στιγμή αυτή είναι σε κόκκινο συναγερμό για τις ανακοινώσεις. Η σιγή ασυρμάτου που υπάρχει από το Μέγαρο Μαξίμου επιτείνει την αγωνία, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και οι ελάχιστοι που γνωρίζουν δεν μιλούν. 


Κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και απαιτείται μια πολιτική κίνηση που θα συμβολίσει την αναγνώριση των λαθών που έγιναν, αλλά, ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα για επανεκκίνηση. 


«Οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές, αφήνοντας από τις 12 Αυγούστου ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Η ώρα αυτή έχει φτάσει και πλέον μετράμε αντίστροφα για τις ανακοινώσεις. 


Η ημέρα κλειδί για την οριστικοποίηση των αποφάσεων και τις ανακοινώσεις είναι η Δευτέρα, οπότε και επιστρέφει στο γραφείο του ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από το ταξίδι αστραπή στις ΗΠΑ. Κι αυτό για δύο λόγους. Αν ο ανασχηματισμός γίνει την επόμενη εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες πριν μεταβεί ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, θα επισκιάσει επικοινωνιακά τα μηνύματα από την ομιλία του στη ΔΕΘ καθώς θα υπάρχει ακόμα ο αντίκτυπος του ανασχηματισμού και δεν θα έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί και οι δυσαρέσκειες που πάντα συνεπάγεται.


Μετακινήσεις και αποπομπές


Όσον αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές, γνώση έχουν ελάχιστοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού με αξιόπιστες πηγές να δίνουν ορισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά των αλλαγών.


Μιλούν για έναν δομικό ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, αποπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου και ίσως αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή την δημιουργία καινούργιων, όπως για την διαχείριση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.


Επίσης αναμένεται ότι το νέο σχήμα θα είναι αυτό με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα πάει μέχρι τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :