Αντίο στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών; Kαι στην “αυλή” της Ουάσιγκτον;

Álvaro Verzi Rangel/Rrseau International –

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού*

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador πρότεινε την αντικατάσταση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) με ένα αυτόνομο όργανο, το οποίο δεν θα ήταν ο λακές κανενός, και το οποίο θα διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ των εθνών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, αλλά κατόπιν αιτήματος και με το αίτημα και την συμφωνία των μερών.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της 238ης επετείου από τη γέννηση του Simón Bolívar, ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών της Κοινότητας κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), της οποίας είναι προσωρινός Πρόεδρος, απέτισε φόρο τιμής στην Κούβα για την επιβεβαίωση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της από τις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μισό αιώνα. Και τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τον ισχυρό βόρειο γείτονα.

Ο López Obrador ανακάλεσε εκ νέου την καλύτερη διπλωματική παράδοση του Μεξικού, δηλαδή την υπεράσπιση της κυριαρχίας των εθνών μας ενόψει της συνεχούς παρέμβασης της Ουάσιγκτον, και έχει υψώσει το λάβαρο της ενότητας της Λατινικής Αμερικής, ζητώντας την αντικατάσταση του δυσλειτουργικού OAS από ένα αυτόνομο σώμα. Και το Μεξικό είναι αναμφίβολα μια ισχυρή φωνή στην περιφερειακή συναυλία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ποικιλομορφία και τις διαφορές μεταξύ των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι οποίες προέρχονται από τους πολιτισμούς τους, το αποικιακό παρελθόν τους, την εθνική τους ταυτότητα, την ιστορία τους, αλλά δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι όλες οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν μέσω διαλόγου, μέσω κοινών σχεδίων, με σεβασμό, χωρίς ιδεολογικές φοβίες, σε πολυμερείς οργανισμούς χωρίς ιμπεριαλιστικούς πειρασμούς.

Προκειμένου να επιβάλουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους για τη διάθεση του πλούτου μας, να υποτάσσουν τους λαούς μας σε ένα απεχθές και ανήθικο εξωτερικό χρέος που εμποδίζει οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο – ατομικό ή συλλογικό – οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και η πλατφόρμα του ΟΑΚ έχουν επιτεθεί στους Celac, Unasur, Mercosur, στην Κοινότητα των Εθνών των Άνδεων και σε κάθε μία από τις οργανώσεις για διαβούλευση , συνεργασία και ένταξη των λαών μας.

Από την ίδρυσή του, ο ΟΑΚ ήταν απλώς μια γραμμή μετάδοσης των οδηγιών της Ουάσιγκτον, γι ‘αυτό ήταν γνωστή ως Υπουργείο Αποικιών. Αλλά υπό τη γραμματεία του Ουρουγουανού Λουίς Αλμάγκρο, ο θεσμός έχει βυθιστεί σε πρωτοφανή εξαθλίωση.

Ο ΟΑΚ του Αλμάγκρο ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2019 στη Βολιβία, ανέθεσε την εκπροσώπηση της Βενεζουέλας στον Χουάν Γκουαϊδό, μια τραγελαφική φιγούρα χωρίς νομική εκπροσώπηση ή αναφορές, εκτός από την έγκριση και τη χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον, και ποινικοποίησε τα θύματα της άγριας καταστολής που άσκησαν οι κυβερνήσεις της Χιλής και της Κολομβίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή του εγκληματικού πραξικοπήματος κατά της Κούβας και κατέδειξε σαφώς την αδίστακτη και άσεμνη υποταγή του στα σχέδια της Ουάσιγκτον επιμένοντας σε αντιπαραθέσεις όπου επέδειξε την πλήρη έλλειψη σεβασμού ή/και ευπρέπειας.

Η πρόταση του López Obrador στοχεύει σε μια νέα σχέση που θα περιλαμβάνει συνεργασία για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής, αλλά σύμφωνα με τις αρχές της μη παρέμβασης, της αυτοδιάθεσης και της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων. «Ας ξεκινήσουμε- είπε- μια σχέση στην ήπειρό μας σύμφωνα με τις αρχές του Τζορτζ Ουάσινγκτον ότι “τα έθνη δεν πρέπει να επωφελούνται από την ατυχία άλλων λαών”.

Ο Μεξικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι η εγγύτητα καθιστά αναγκαία την αναζήτηση συμφωνιών, «επειδή θα ήταν σοβαρό λάθος να εισέλθουμε σε συγκρούσεις, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ισχυρούς λόγους να διεκδικήσουμε την κυριαρχία μας και να αποδείξουμε με επιχειρήματα, χωρίς φανφαρονισμούς, ότι δεν είμαστε προτεκτοράτο, αποικία ή η αυλή τους», ετόνισε.

Και κατέστησε σαφές ότι η πολιτική που ακολούθησε η Ουάσιγκτον τους τελευταίους δύο αιώνες, η οποία χαρακτηρίζεται από επιδρομές με στόχο την εγκατάσταση ή την ανατροπή ηγετών κατά τις επιθυμίες των υπερδυνάμεων, είναι πλέον απαράδεκτη. «Ας πούμε αντίο στις επιβολές, τις παρεμβάσεις, τις κυρώσεις και τους αποκλεισμούς. Μόνο η Κούβα, για περισσότερο από μισό αιώνα, έχει επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της, αντιμετωπίζοντας πολιτικά τον βόρειο γείτονά της», ανέφερε.

« Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή όχι με την Κουβανική Επανάσταση και την κυβέρνησή της, αλλά το να αντιστέκεται 62 χρόνια χωρίς να υποτάσσεται είναι ένα πραγματικό επίτευγμα. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ο κουβανικός λαός, για τον αγώνα του για την κυριαρχία της χώρας του, αξίζει το βραβείο της αξιοπρέπειας και ότι αυτό το νησί πρέπει να θεωρηθεί ως το νέο Numance (Αρχαία πόλη της Β. Ισπανίας που αντιστάθηκε ηρωικά στις Πολιορκίες των Ρωμαίων)για το παράδειγμα της αντίστασης. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς», τόνισε.

Ο López Obrador έδωσε μια ευρεία επισκόπηση της βιογραφίας του Simón Bolívar, στον αγώνα του για την επίτευξη της ενότητας της ηπείρου. Δεν ήταν όλα εύκολα. Έχασε μάχες, αντιμετώπισε προδοσίες, και, όπως σε κάθε αναθεωρηικό ή επαναστατικό κίνημα, προέκυψαν εσωτερικές διαιρέσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμα πιο επιζήμιες από τις μάχες εναντίον πραγματικών αντιπάλων, προειδοποίησε.

Πηγή: https://estrategia.la

loading...