Οι Αμαζόνες, λαός πολεμικός είχαν ανεξάρτητο κράτος στον Πόντο  εκτεινόμενο ανάμεσα στους ποταμούς Θερμώδοντα και Φάση  και πρωτεύουσα την Θεμίσκυρα με χρόνο ακμής  μεταξύ 1300-1200 π.χ. Λέγονται Αμαζόνες γιατί σύμφωνα με την περιγραφή του Στράβωνα «απάσας δ΄επικεκαύσθαι τον δεξιόν μαστόν εκ νηπίων, ώστε ευπετώς χρήσθαι τω βραχίονι προς  ακοντισμόν». Έκοβαν δηλαδή τον δεξιό μαστό  για να μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν το τόξο.

Ο Όμηρος τις αποκαλεί «Αντιάνειραι» δηλαδή  κάνουν ό,τι και οι άντρες. Ο  Ηρόδοτος  πάλι  αναφέρει ότι ονομάζονται στα Σκυθικά «Οιόρπατα» δηλαδή ανδροκτόνες (οιόρ σημαίνει άντρας και πατά σημαίνει σκοτώνω στα σκυθικά).

Κάθε χρόνο και για δυο μήνες έρχονταν σε επαφή με τον γειτονικό λαό «Γαργαρείς» για να τεκνοποιήσουν, τα κορίτσια τα κρατούσαν οι ίδιες, ενώ τα αγόρια τα έδιναν στους Γαργαρείς. Λάτρευαν τον Άρη και την Άρτεμη.

Εναντίον τους εκστράτευσε ο Ηρακλής συνοδευόμενος από τον Θησέα για να αρπάξει τη ζώνη της Ιππολύτης. Τη ζώνη την πήραν, αλλά ο Θησέας ερωτεύτηκε την Ιππολύτη, την πήρε μαζί του και από την ένωση τους γεννήθηκε ο Ιππόλυτος.

Οι Αμαζόνες θιγμένες εκστράτευσαν στην Αθήνα για να πάρουν εκδίκηση, αλλά νικήθηκαν. Η περίφημη αυτή Αμαζονομαχία αποτέλεσε τη διακόσμηση πολλών αρχαίων ναών.  Στην Αθήνα, στον λόφο του Αρείου Πάγου βρισκόταν το ιερό των Αμαζόνων (το Αμαζόνειον), στην περιοχή των τάφων τους και σωζόταν στήλη με την επιγραφή: ΑΜΑΖΟΝΙΣ  ΣΤΗΛΗ. 

Οι Αμαζόνες αν και νικήθηκαν στην Ακρόπολη δεν ξέχασαν  την ύβρη της απαγωγής  και έτσι στον τρωικό πόλεμο συμμάχησαν με τον Πρίαμο και πολέμησαν γενναία, με επικεφαλής τη βασίλισσα τους την Πενθεσίλεια- την οποία ερωτεύτηκε παράφορα ο Αχιλλέας.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η Θαληστρία με 500  Αμαζόνες πήγαν στην Υρκανία να συναντήσουν τον Αλέξανδρο  με σκοπό  να έρθουν σε επαφή με Μακεδόνες στρατιώτες  και  να τεκνοποιήσουν. Ο Αλέξανδρος ανταποκρίθηκε στην επιθυμία τους και μετά από 13 μέρες τις προέπεμψε με πολλά δώρα  και γύρισαν στο βασίλειο τους.

Ο Πομπήιος μας αναφέρει ότι ανάμεσα στα στρατεύματα του βασιλιά του πόντου Μιθριδάτη του Ευπάτωρα  βρήκε και Αμαζόνες. Από εκεί και ύστερα χάνονται τα ίχνη τους. Από τότε η λέξη Αμαζόνα σημαίνει γενικά την πολεμόχαρη γυναίκα.

loading...