Ομάρ Σουλτάν: «Ετοιμαστείτε για σκηνικά τρόμου και στην Ελλάδα

Εγρήγορση και προσοχή συστήνει στην Ελλάδα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της χώρας και πρώην πρεσβευτής στην Ελλάδα Ομάρ Σουλτάν.

Ο πρώην Αφγανός αξιωματούχος, που τα τελευταία χρόνια ζει στη χώρα μας, δήλωσε στο protothema.gr ότι «θα υπάρξουν κύματα προσφύγων και θα πρέπει στην Ελλάδα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» και επισήμανε: «Δεν είναι μόνο που η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί και θα κερδίσει από τη νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν, αλλά θα χρησιμοποιήσει τις προσφυγικές ροές για να πιέσει Ελλάδα και Ε.Ε. Φοβάμαι πως θα δούμε και στην Ελλάδα σκηνικά τρόμου με επιχειρήσεις αυτοκτονίας φανατικών ισλαμιστών, που θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν για να δημιουργήσει προβλήματα. Οι Ταλιμπάν είναι φανατικοί ισλαμιστές, όπως και ο Ερντογάν, και νομίζω πως έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Το φοβάμαι και θα πρέπει να το προσέξουν οι ελληνικές Αρχές. Η επικράτηση των Ταλιμπάν θα φέρει νέα κακά σε όλον τον κόσμο. Μιλάμε για αυτοκτονία».

Ο κ. Σουλτάν μίλησε για «εργαλειοποίηση» των προσφύγων από τον Ερντογάν και προειδοποίησε για την ύπαρξη ανάμεσά τους ισλαμιστών τρομοκρατών που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα μας. Ο πρώην πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Ελλάδα ζήτησε ακόμα από την Αθήνα να ενδιαφερθεί για την τύχη των Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Δύναμη που βρισκόταν για χρόνια στην πατρίδα του και σήμερα θεωρούνται προδότες από τους Ταλιμπάν. «Πρέπει η Ελλάδα να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, που πλέον είναι στο έλεος των Ταλιμπάν. Θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει ενδιαφέρον» τονίζει.

Ο Ομάρ Σουλτάν είπε ότι κανένας δεν περίμενε τις εξελίξεις και τόνισε: «Υστερα από 20 χρόνια παρουσίας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τα πράγματα γίνονταν όλο και καλύτερα στο Αφγανιστάν, έφυγαν, χωρίς να δώσουν μια ευκαιρία στους Αφγανούς να προετοιμαστούν. Σαφώς και δεν θέλαμε να μείνουν για πάντα στη χώρα μας οι Αμερικανοί και οι άλλοι ξένοι, αλλά αυτό που έγινε ήταν τρελό και δείχνει τελικά πώς σκέπτονται και αποφασίζουν κάποιοι για το μέλλον των λαών».

Ακόμα, έκανε λόγο για «μυστική συνεννόηση» ΗΠΑ και Ταλιμπάν, ερήμην της απερχόμενης αφγανικής κυβέρνησης, ενώ για το γεγονός ότι ο αφγανικός στρατός δεν έδωσε μάχες επισήμανε: «Νομίζω πως τους είπαν να μην πολεμήσουν. Τους είπαν να μην πολεμήσουν και γι’ αυτό προέλασαν τόσο γρήγορα οι Ταλιμπάν».

loading...