Το «όπλο» για τις πυρκαγιές: Χώρες αλλάζουν τον καιρό, με τεχνητές βροχές

 Μία μέθοδος που ήταν αρχικά αμφιλεγόμενη φαίνεται να μπαίνει στο «οπλοστάσιο» χωρών που χτυπιούνται από ακραία φαινόμενα με μεγάλες δασικές πυρκαγιές ή καύσωνες διαρκείας και ξηρασίες. Η μέθοδος είναι αυτή της τεχνητής βροχής, η οποία σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές έρευνες στις ΗΠΑ, δεν προκαλεί αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η τεχνητή βροχή δημιουργείται με το λεγόμενο «cloud seeding» (σ.σ. σπορά νέφους). Η σπορά νέφους γίνεται με τη χρήση αεροσκαφών ή drones, τα οποία «τοποθετούν» στα σύννεφα μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου που έχουν παρόμοια δομή με τον πάγο. Στη συνέχεια σταγονίδια νερού συσσωρεύονται γύρω από τα σωματίδια, τροποποιώντας τη δομή των νεφών και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Πρόσφατα, το Ντουμπάι «επιστράτευσε» την τεχνητή βροχή για να αντιμετωπίσει τη ζέστη των 50 °C, που έπληττε τη χώρα. Το Ντουμπάι χρησιμοποίησε drone για να δημιουργήσει την βροχή. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε εννέα διαφορετικά προγράμματα βροχόπτωσης το 2017. Ένα από τα συστήματα που δοκιμάζεται χρησιμοποιεί αεροσκάφη, που απελευθερώνουν ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα για να αυξηθεί η βροχόπτωση. Το εν λόγω πρόγραμμα διενεργεί το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. Ο καθηγητής Maartem Ambaum, που εργάζεται στο έργο, είχε δηλώσει στο BBC τον Μάρτιο ότι τα ΗΑΕ έχουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν τη βροχή. Η επιλογή της «ηλεκτροπληξίας» στα σύννεφα προτιμήθηκε, καθώς δεν απαιτείται η χρήση χημικών.

Δείτε βίντεο από την τεχνητή βροχή στο Ντουμπάι.

loading...