Βαρθολομαίος κατά αρνητών εμβολιασμού: Είναι παράλογοι-Απαράδεκτες οι θεωρίες συνωμοσίας

 “Μεγάλος αριθμός πιστών που αρνούνται μέτρα προστασίας είναι θύματα αυτού του ιού” τονίζει

Προ λίγων ημερών και σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου υπερ του εμβολιασμού για τον κορονοϊό , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη του στο ουκρανικό ukrinform με αφορμή την επίσκεψη στο Κίεβο μίλησε μεταξύ άλλων και για το ίδιο θέμα στηλιτεύοντας μάλιστα την θέση των αρνητών.

“Η τρέχουσα τεράστια κρίση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης επηρεάζει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, καθώς και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Φυσικά, μας επικρίνουν για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας με την ανάπτυξη κατάλληλων εμβολίων και άλλων μέτρων. Ωστόσο, η άρνηση εμβολιασμού και άλλων μέτρων προστασίας είναι παράλογη και αδικαιολόγητη με θεολογικά ή επιστημονικά κριτήρια. Έχω πει από την αρχή ότι η πανδημία απειλεί τους πιστούς μας, αλλά όχι την πίστη μας. Είναι αλήθεια ότι ένας μεγάλος αριθμός πιστών που αρνούνται μέτρα προστασίας είναι θύματα αυτού του ιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαράδεκτο να αρνηθούμε την ύπαρξη μιας πανδημίας, να την θεωρήσουμε δημιουργημένη από κάποιον ή να διαδώσουμε θεωρίες συνωμοσίας μπροστά σε τόσα θύματα και τόσα δεινά. Δυστυχώς, αυτή η στάση δείχνει αδιαφορία για τους άλλους. Ωστόσο, οτιδήποτε αντιβαίνει στην εντολή να αγαπάς τον πλησίον δεν μπορεί να είναι το θέλημα του Θεού. Η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης παροτρύνει τους πιστούς να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους και να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Φυσικά, όλοι εμείς στο Φανάρι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, εμβολιαστήκαμε” είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Συμπλήρωσε δε πως “δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία αντιμετωπίζει πανδημία. Και κάθε φορά η απάντηση ήταν προσευχή και τήρηση των προγραμματισμένων μέτρων¨.

“ Σήμερα, η επιστήμη αποδεικνύει ότι μπορεί να βρει λύσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Φυσικά, υπάρχουν περιορισμοί στην επιστημονική γνώση. Αλλά επειδή η επιστήμη υπηρετεί την ανθρωπότητα, είναι ευλογία Θεού. Αποδεχόμαστε με ευγνωμοσύνη αυτό το θεϊκό δώρο. Έτσι, οφείλουμε ένα χρέος ευγνωμοσύνης στους επιστήμονες που έχουν αναπτύξει εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που μας προστατεύουν από τις επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός. Επιπλέον, ευχαριστούμε τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο που εργάζονται καθημερινά για να σώσουν ανθρώπους και να καταπολεμήσουν τον COVID-19. Γνωρίζω ότι οι γιατροί και το άλλο ιατρικό προσωπικό στην Ουκρανία προσπαθούν επίσης για να σώσουν ασθενείς. Τους χαιρετάμε, τους ευλογούμε και τους διαβεβαιώνουμε ότι είναι στις προσευχές μας ώστε ο Σωτήρας μας Χριστός να διατηρήσει τις προσπάθειές τους. Επιπλέον, προσευχόμαστε καθημερινά ο Θεός να δίνει ειρήνη στις ψυχές των θυμάτων αυτής της πανδημίας και παρηγοριά στις οικογένειές τους” αναφέρει..

loading...