Το μικρότερο ζώο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ στον πόλεμο

 Στην ιστορία της ανθρωπότητας τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον σε πολεμικές επιχειρήσεις, με πρώτα και καλύτερα τα άλογα. Με την πάροδο των αιώνων και της τεχνολογίας ο άνθρωπος -δυστυχώς- βρήκε ολοένα και περισσότερους τρόπους να χρησιμοποιεί ζώα για πολεμικούς σκοπούς. Τον 20ο αιώνα οι μεγάλοι στρατοί της εποχής άρχισαν να μελετάνε τη χρήση εντόμων σε επιχειρήσεις, εγκαινιάζοντας έτσι έναν νέο τύπο βιολογικού πολέμου, τον εντομολογικό. 

🇯🇵 Οι πρώτες ομάδες έρευνας οργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η -διαβόητη για το απάνθρωπο έργο της- Μονάδα 731 του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Σίρο Ίσι. Η Μονάδα 731 συγκροτήθηκε το 1935 στο Μαντσούκουο (ιαπωνικό προτεκτοράτο της Μαντζουρίας) ως μονάδα έρευνας βιολογικού και χημικού πολέμου. Όλα τα όπλα που δημιούργησε η μονάδα δοκιμάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε κινεζικούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου (1937-1945). Το σκεπτικό ήταν να μολύνουν και να εξοντώνουν πληθυσμούς του εχθρού με διάφορες ασθένειες. Όμως, σύντομα κατάλαβαν ότι ένα απλό «ψέκασμα» δεν ήταν αποτελεσματικό αλλά χρειάζονταν κάποιον φορέα για να μεταδώσει αυτές τις ασθένειες στους ανθρώπους.  

 Οι ψύλλοι είναι έντομα με μακρά παράδοση στη μετάδοση ασθενειών, χρησιμοποιώντας συνήθως τρωκτικά ως ξενιστές. Σε αυτούς οφείλεται η πανδημία της βουβωνικής πανώλης που σάρωσε την Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα, αφήνοντας την με σχεδόν μισό πληθυσμό. Έξι αιώνες μετά, οι Ιάπωνες επιστήμονες σκέφτηκαν ότι οι ψύλλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν τη βουβωνική πανώλη στους κινεζικούς πληθυσμούς. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησαν εκτροφεία αρουραίων, ώστε να αναπαράγονται και να επιβιώνουν οι ψύλλοι, μέχρι τη στιγμή της «δράσης» τους. Υπολογίζεται ότι υπήρχαν πάνω από τρία εκατομμύρια αρουραίοι στις εγκαταστάσεις της μονάδας. 

 Το 1938 η Μονάδα 731 δημιούργησε τη βόμβα Uji, που περιείχε 30.000 ψύλλους η καθεμία, μολυσμένους με βουβωνική πανώλη. Η βόμβα Uji ήταν κεραμική, ώστε να μην πιάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνουν οι ψύλλοι αλλά και για να σπάει εύκολα. Τα ιαπωνικά βομβαρδιστικά πετούσαν χαμηλά και έριχναν τη βόμβα, η οποία έσκαγε μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, λούζοντας με μολυσμένους ψύλλους τις κινεζικές περιοχές. 

 Οι βομβαρδισμοί κρίθηκαν επιτυχημένοι και συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του πολέμου το 1945. Συνολικά πάνω από 300.000 Κινέζοι έχασαν τη ζωή τους από τα βιολογικά όπλα του ιαπωνικού στρατού. Η Ιαπωνία ήταν η πρώτη -και μοναδική έως τώρα -χώρα που αποδεδειγμένα χρησιμοποίησε εντομολογικό πόλεμο ενάντια σε άλλο κράτος. 

BONUS: Οι Ιάπωνες είχαν σχεδιάσει να υλοποιήσουν μια παρόμοια επίθεση και σε αμερικανικό έδαφος, συγκεκριμένα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Ωστόσο, η Ιαπωνία παραδόθηκε προτού προλάβει να επιχειρήσει την επίθεση.

loading...