«Τριγμοί» στην κυβέρνηση: Οι πυρκαγιές έφεραν ανασχηματισμό… για τα «μάτια του κόσμου» – Υποβαθμίζεται η Α.Πελώνη

Με 2-3 αλλαγές προσώπων ο Κ.Μητσοτάκης πιστεύει πως θα ξεχαστούν οι φωτιές;

Άμεσες, αλλά λίγες αλλαγές, ανακοίνωσε στο νυν κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις φωτιές που κατέκαψαν την Ελλάδα.

Προς το παρόν τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένουν στη θέση τους, αν και δεν είναι απίθανο αυτό να αλλάξει.

Αυτή που δέχθηκε μια υποβάθμιση είναι η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία τυπικά ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, παρόλα αυτά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται πως ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Γιάννης Οικονόμου, με την Α.Πελώνη να παραμένει αναπληρωματική κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πρόκειται για έναν αρκετά μικρό ανασχηματισμό, ο οποίος γίνεται κυρίως για «τα μάτια του κόσμου», καθώς οι αλλαγές είναι κυρίως οργανωτικές. Παρόλα αυτά αποτελεί και μια ομολογία πως η Α.Πελώνη ήταν άφαντη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς όταν οι φωτιές έκαιγαν την Ελλάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος αγνοούνταν, αλλά και πως όντως η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο κόσμος «βράζει» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις πυρκαγιές.

Παράλληλα πρέπει να τονιστεί και η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτου, του ανθρώπου που είναι το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το Μαξίμου πάντως διαρρέουν πως δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για αλλαγές, ο ανασχηματισμός θα γίνει λίγες ημέρες πριν από την ΔΕΘ.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τον μίνι ανασχηματισμό:

«Με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συντελούνται οι ακόλουθες αλλαγές:

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

– Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.

– Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Η Ορκωμοσία των νέων Υπουργών θα γίνει σήμερα, στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την αναβάθμιση Χρήστου Τριαντόπουλου.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Τριαντόπουλο που χειρίστηκε την κρατική αρωγή σε άλλες φυσικές καταστροφές με πιο σημαντική αυτή του Ιανού. Αν πάτε και κάνετε ένα ρεπορτάζ στις περιοχές της Θεσσαλίας, ειδικά στην Καρδίτσα θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα η αρχική οργή και αγανάκτηση μετατράπηκε σε αισιοδοξία γιατί η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της. Και το ίδιο δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε και τώρα», δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Οικονόμου

Ο Ιωάννης Οικονόμου γεννήθηκε στην Λαμία τον Σεπτέμβριο του 1973, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμμαχία ωστόσο δεν εξελέγη.

Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του Ιουλίου 2019 με την Νέα Δημοκρατία. Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2021, ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πλέον ορίζεται κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά και έχουν ένα γιο, τον Δημήτρη.

Ποιος είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έκανε μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές στο ΕΚΠΑ και το διδακτορικό του πάνω στην πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της εποπτείας, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών (με υποτροφία, στο London School of Economics), στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Είναι Ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

loading...