Τι θέλει να πει η προέδρισσα; Τι προτείνει επιτέλους;


 Κ. Σακελλαροπούλου: Χρέος μας να μην αγνοήσουμε τις φωνές των γυναικών από το Αφγανιστάν

«Οι απελπισμένες φωνές των γυναικών στο Αφγανιστάν ζητούν στήριξη και ελπίδα, ένα χέρι σωτηρίας, φωνές που ηχούν σήμερα στα αυτιά μας σαν τύψη και είναι χρέος μας να μην τις αγνοήσουμε» σημειώνει με ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Αναλυτικά, «αυτές τις μέρες που ο τρόμος κυριαρχεί στο Αφγανιστάν, ο νους και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά στις γυναίκες της χώρας, αυτές που είναι στο στόχαστρο των Ταλιμπάν μόνο και μόνο επειδή θέλησαν να εκμεταλλευτούν την εύθραυστη ελευθερία τους, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να πετάξουν τη μπούρκα», γράφει η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συμπληρώνει:


«Τις γυναίκες που υφίστανται τη βία και το μίσος των φανατικών ισλαμιστών ενάντια στην ίδια τη ζωή, ενάντια σε ό,τι κάνει τη ζωή άξια να βιωθεί: την αρμονική συνύπαρξη ανδρών και γυναικών, τη μόρφωση και την εργασία, την επικοινωνία και την τέχνη. Οι απελπισμένες φωνές αυτών των γυναικών ζητούν στήριξη και ελπίδα, ένα χέρι σωτηρίας που θα απομακρύνει τις ίδιες και τα παιδιά τους από τον ζόφο, από το σκοτάδι που θα τις μεταμορφώσει σε σκιές, αν δεν τις αφανίσει ολοκληρωτικά. Φωνές που ηχούν σήμερα στα αυτιά μας σαν τύψη και είναι χρέος μας να μην τις αγνοήσουμε», υπογραμμίζει κλείνοντας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για τα δικαιώματα των γυναικών

Από το πρώτο λεπτό, όταν η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, η διεθνής κοινότητα εξέφρασε έντονη την ανησυχία για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν από το υπερσυντηρητικό καθεστώς.

Το ίδιο το καθεστώς προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις πως οι γυναίκες δεν θα διωχθούν και θα αντιμετωπιστούν ως ίσες υπό την ηγεσία τους στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ωστόσο πως θα τηρείται ευλαβικά η ισλαμική σαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια :