Παντού «βράζουν»!!! Κρήτη: Ο καύσωνας «έβρασε» τα αμπέλια – Ζημιές και στις ελιές

 Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών «χτύπησε» τα αμπέλια και τις ελιές στην Κρήτη. Στο νησί καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές στα νότια ξεπέρασαν και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό του καιρού ήταν και οι καυτοί άνεμοι.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις μη ποτιστικές ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και τα αμπέλια, την ώρα, μάλιστα, που η συγκομιδή έχει, λόγω των καιρικών συνθηκών, ξεκινήσει πρώιμα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τα σταφύλια στα αμπέλια που έχουν πληγεί, «έβρασαν», αφυδατώθηκαν και άρα δεν είναι εμπορεύσιμα.

Πλήγμα στις εξαγωγές

«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν φέτος για εξαγωγή πάνω από πέντε χιλιάδες τόνοι σταφύλια, όταν άλλες χρονιές εξάγονται δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης, προσθέτοντας ότι η ζημιά σε όλη της την έκταση θα φανεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να ενταθούν και να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, 6 Αυγούστου.

Το πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες έρχεται σε περίοδο τρύγου για πολλούς αμπελουργούς, που δεν θα προλάβουν να ανταμειφθούν για τους κόπους τους, καθώς φέτος η χρονιά είναι ιδιαίτερα πρώιμη.

Το προεδρείο και μέλη της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επισκεφθούν καλλιέργειες σε όλο το νησί και τη Δευτέρα θα μεταβούν στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να ζητήσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

loading...