Μακεδονία, Αιγαίο, Ελληνισμός

Η επιστημονική εκδήλωση «Μακεδονία, Αιγαίο, ελληνισμός» στο πλαίσιο του πρώτου Συνεδρίου της Επιτροπής Ελληνισμού
Χαιρετισμός του Ιωάννη Αμπατζόγλου στη διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου της Επιτροπής Ελληνισμού, στις 7 Αυγούστου 2021

Αγαπητέ κύριε Παντελή Σαββίδη σας ευχαριστώ που συντονίζετε τη σημερινή επιστημονική εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες. Επίσης, ευχαριστώ θερμά τους συγκεκριμένους επιστήμονες που δέχτηκαν να μιλήσουν για τα θέματα που μόλις παρουσιάσατε. Οι τηλεθεατές του διαδικτυακού σας καναλιού θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν τις ομιλίες αυτών των διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων –αναφέρω τα ονόματα με τη σειρά με την οποία θα μιλήσουν– του κ. Αθανάσιου Καραθανάση, του Ισπανού κ. Emilio Crespo, του οποίου η ομιλία θα γίνει στην ελληνική γλώσσα μιας και τη χειρίζεται άπταιστα, του κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και του κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη.

Μακεδονία, Αιγαίο, ελληνισμός είναι ο τίτλος της εκδήλωσής μας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου της Επιτροπής Ελληνισμού. Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος. Οι δύο πρώτες ομιλίες αναφέρονται στο μακεδονικό πολιτισμό και στη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων. Η τρίτη εστιάζει στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι η σκέψη όλων μας πηγαίνει στο Αιγαίο πέλαγος, το ελληνικό αρχιπέλαγος που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού από τα βάθη της ιστορίας έως σήμερα. Η τέταρτη ομιλία πραγματεύεται τη γενετική συνέχεια των Ελλήνων, δηλαδή την κοινή καταγωγή μας, το «ὅμαιμον»1 του Ηροδότου, επίσης ένα στοιχείο της συνέχειας του ελληνισμού.

Ποια είναι όμως η Επιτροπή Ελληνισμού και γιατί να διοργανώνει μία τέτοια επιστημονική εκδήλωση; Η Επιτροπή Ελληνισμού είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπούς εθνικούς και πατριωτικούς. Ως έδρα του επιλέχτηκε η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη. Επίσης, η ημερομηνία ίδρυσης του μόνο τυχαία δεν είναι. Το σωματείο μας ιδρύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021, ακριβώς δύο χρόνια μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως καταλαβαίνετε, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι την ίδρυση της Επιτροπής Ελληνισμού προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η χώρα μας παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας, τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στους Σλαβο-Αλβανούς των Σκοπίων. Βέβαια, μιας και μπήκαμε στον κόπο να δημιουργήσουμε μία εθνικο-πατριωτική οργάνωση, συμπεριλάβαμε όλα τα εθνικά θέματα στους σκοπούς της, ώστε να μπορούμε να ασχολούμαστε με το σύνολο αυτών των θεμάτων της πατρίδας μας, αλλά και του ελληνισμού. Στην Επιτροπή Ελληνισμού δεκτός γίνεται οποιοσδήποτε Έλληνας ή φιλέλληνας διαθέτει φλόγα στην ψυχή του για την Ελλάδα και τον ελληνισμό και συμφωνεί με τη διακήρυξη και με το καταστατικό μας. Επίσης, η ίδρυση του σωματείου μας συνέπεσε με τα διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821. Θεωρούμε λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε ως Έλληνες σε όλα αυτά που γίνονται εις βάρος της Ελλάδας και τα οποία είναι ηλίου φαεινότερον ότι την εκθέτουν σε πολλαπλούς κινδύνους.

Σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι εργασίες του συνεδρίου μας στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Ένα διήμερο συνέδριο σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και μάλιστα πολύ κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γι’ αυτό το συνέδριο έχουν έρθει σήμερα στη Θεσσαλονίκη Έλληνες από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης και από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Θα ακουστούν απόψεις συμπολιτών μας από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

Εμείς κατορθώσαμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ιδρύσουμε την Επιτροπή Ελληνισμού και να διοργανώσουμε το 1ο παγκόσμιο συνέδριό μας και μάλιστα υπό το καθεστώς περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Για δύο ημέρες λοιπόν θα εργαστούμε πάνω σε θέματα, τα οποία αγγίζουν την ψυχή μας. Επιλέγουμε να αφήσουμε για ένα Σαββατοκύριακο τα μπάνια των καλοκαιρινών μας διακοπών και να ασχοληθούμε με κάτι πολύ ανώτερο, με τον ελληνισμό!

Σε αυτό το σημείο σταματώ και περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω τις τοποθετήσεις των εκλεκτών ομιλητών μας.

Σας ευχαριστώ!

1. Ηρόδοτος, Ἱστορίαι, 8.144.2

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

[email protected]

 
loading...