Η Μαζική ψύχωση είναι επιδημία τρέλας .. συμβαίνει όταν ένα μεγάλο μέρος μιας κοινωνίας χάνει την επαφή με την πραγματικότητα ,και πέφτει σε αυταπάτες. – ΒΙΝΤΕΟ

Πώς ένας ολόκληρος πληθυσμός γίνεται νοητικά νοσηρός,.

ΜΑΖΙΚΗ ΨΥΧΩΣΗ –  

 Ένα τέτοιο φαινόμενο δεν είναι μυθοπλασία. Δύο παραδείγματα μαζικών ψυχώσεων είναι το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό κυνήγι μαγισσών του 16ου και 17ου αιώνα και η άνοδος του ολοκληρωτισμού τον 20ό αιώνα.

Αυτό το βίντεο έχει στόχο να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη μαζική ψύχωση: Τι είναι αυτό; Πως ξεκινάει; Έχει συμβεί στο παρελθόν; Βιώνουμε ένα τώρα; Και αν ναι, πώς μπορούν να αντιστραφούν τα στάδια μιας μαζικής ψύχωσης;

 Οι μάζες δεν διψούσαν ποτέ για αλήθεια. Γυρίζουν την πλάτη τους σε αποδείξεις  που δεν τους αρέσουν. Προτιμούν να αψηφήσουν και να θεόποιήσουν το λάθος τους. Όποιος μπορεί να τους παρέχει ψευδαισθήσεις που να δικαιολογούν το λάθος,  γίνεται εύκολα ο αφέντης τους. Τουναντίον, όποιος προσπαθήσει να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις γίνεται ο εχθρός τους.

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΛΕ ΜΠΟΝ

Καταπληκικό βίντεο κλιπ, αξίζει να το δείτε.

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το μεταφράσω όλο, αλλά θα προσπαθήσω να σταθώ στα πιο καίρια σημεία.

1) Ο ψυχολόγος Καρλ Γιουν μας λέει πως ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας δεν είναι οι δυνάμεις της φύσης, ούτε οι φοβερές πανδημίες που κατά καιρούς την έπληξαν, αλλά η ίδια μας η ψυχή. Ή όπως λέει μια Λατινική παροιμία homo homini lupus est. Δηλαδή ο άνθρωπος εναντίον του ανθρώπου συμπεριφέρεται ως λύκος. Εν αντιθέση με τους πραγματικούς λύκους οι οποίοι συμπεριφέρονται  στοργικά σε άλλους λύκους.

2) Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις χειρότερες μορφές ψυχολογικής πανδημίας. Την ‘μαζική ψύχωση’. Η οποία δημηουργείται όταν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και παραδοθεί σε αυταπάτες. Πχ. η μαζική ψύχωση και το κάψιμο των ‘μαγισσών’ τον 16ο και 17ο αιώνα. Όπου πολλές αθώες γυναίκες κάηκαν με το πρόσχημα πως ήταν μάγισσες.

3) Aλλά πριν εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει ‘μαζική ψύχωση’ ας δούμε το κύριο λόγο που κάποιος μπορεί να τρελαθεί. Πέρα από ναρκωτικά, αλκοόλ και ψυχοφάρμακα η μεγαλύτερη ψυχογενής αιτία είναι ο διαρκής και αδιάλειπτος βομβαρδισμός της ψυχής με αρνητικά συναισθήματα. Όπως ο φόβος ή το άγχος που οδηγούν το άτομο στο πανικό.

4) Ολοκληρωτισμός. Σύμφωνα με τον Άρθουρ Βερσλιούις, ένα κράτος που διέπεται από απολυταρχικό καθεστώς, καταστρέφει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και με δεσποτικό τρόπο χωρίζει τη κοινωνία σε 2 μέρη. Σε αυτούς που κυβερνούν και έχουν την δύναμη και αυτούς που κυβερνούνται, δηλαδή τα θύματα, οι αναλώσιμοι.

5) O Tζουστ Μέρλο μας πληροφορεί πως τα απολυταρχικά καθεστώτα επιτυγχάνουν την μαζική ψύχωση αναδιοργανώνοντας και χειραγωγώντας τα ανθρώπινα αισθήματα.  Νουκτονία. Το σκότωμα του νου. Θα θυμάστε όλοι πιστεύω το κοριτσάκι που έπεσε αναίσθητο σε αυλή σχολείου φορώντας μάσκα πέρσι, το Σεπτέμβριο στο άνοιγμα των σχολείων και όμως κανείς δεν έσκυψε να το βοηθήσει. Η μητέρα του χρειάστηκε να πηδήξει τα κάγκελα για να φτάσει κοντά στην αβοήθητη μαθήτρια καθώς το πλήθος κοιτούσε αναίσθητο.

6) Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η νουκτονία είναι κύματα φόβου με διαστήματα ‘ηρεμίας’ (σας θυμίζει κάτι;) σε συνδυασμό με τη διασπορά αντικρουόμενων απόψεων και ψευδών νέων (αυτό και εάν σας θυμίζει κάτι!). Τώρα ξέρετε γιατί ο Μητσοτάκης έφαγε κιμά γαρίδων αφού πρώτα έβγαλε τη μάσκα στη Πάρνηθα. Τώρα ξέρετε γιατί ο Σύψας έλεγε φορέστε μάσκα αλλά οι αλλοδαποί δεν κολλάνε γιατί είναι νέα παιδιά. Τώρα ξέρετε γιατί ο Σκάι μετέδιδε περσινά ρεπορτάζ για τον αγιασμό των υδάτων φέτος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατηγορηθούν οι πιστοί για παράβαση κανονισμών.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που οδηγεί στο φόνο του μυαλού. Η μοναχικότητα. Σκεφτείτε πως μας έχουν κλείσει ενάμιση χρόνο τώρα και γιατί θέλουν να μας ξανακλείσουν το Σεπτέμβριο. Όταν ο άνθρωπος είναι μόνος, είναι πιο ευάλωτος, δεν έχει κάποιον να συζητήσει, κάποιον να παραδειγματιστεί. Το πείραμα του Παβλόβ το ξέρουμε όλοι. Τάιζε σκύλους, σε τακτά χρονικά διαστήματα και μόνον όταν χτυπούσε ένα καμπανάκι. Ο Παβλόβ παρατήρησε πως τα σκυλιά ξεκίνησαν και έκριναν σάλιο στο άκουσμα του θορύβου από το καμπανάκι. Αυτό όμως που δεν ξέρετε ίσως αρκετοί ήταν πως ο Παβλοβ επίσης παρατήρησε πως το πείραμα του, ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό σε καταστάσεις απόλυτης ‘ησυχίας’. Οι θηριοδαμαστές, εκπαιδεύουν τα άγρια ζώα σε κατάσταση εγκλεισμού και απομόνωσης.

7) Μέσα στο χάος, τα θύματα ψάχνουν απεγνωσμένα μια λύση. Μια ανακούφιση. Μια σωτηρία. Η λογική δίνει την θέση της στη τρέλα και τα θύματα δεν σκέφτονται πλέον καθαρά. Θέλουν απλά την επιστροφή στη πραγματικότητα. Με κάθε μέσον. Και ότι αντιτάσεται σε αυτήν την επιστροφή, γίνεται αυτόματα ο εχθρός τους. 

Εμείς όμως τι μπορούμε να κάνουμε με την σειρά μας για να βοηθήσουμε αυτούς που παραπλανήθηκαν; Πρώτα από όλα να δώσουμε το παράδειγμα με την συμπεριφορά μας, να βγάλουμε επιτέλους αυτό το φίμωτρο υπακοής από πάνω μας και να μυνήουμε όποιον σταθεί στο δρόμο μας. Έπειτα να ενημερώσουμε όσους περισσότερους γίνεται. Τέλος, σύμφωνα με τον Βάκλαβ Χάλεβ να δημηουργήσουμε ‘παράλληλες κοινωνίες’ κάτω από αυτό το απολυταρχικό καθεστώς μεν αλλά συνάμα μακριά από αυτό. Σχολεία, μαγαζιά, υπηρεσίες, εκκλησίες που απλά δεν πάνε με το ρεύμα, αλλά προάγουν τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Μακριά από το υπάρχον σύστημα.

Σκεφτείτε το. Γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις πέρα από την εφαρμογή των νόμων και την δίκαια κατανομή των πόρων; Σήμερα δεν συμβαίνει κανένα από τα δύο. Είναι καιρός να πέσουν λοιπόν και θα πέσουν βαρύγδουπα. 

Εύχομαι να δημευθούν όλες οι περιουσίες αυτών που πάτησαν στην κυριολεξία επί πτωμάτων και να τους δικάσει ο λαός.

Δεν τους αξίζουν κανονικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς Ελευθερία.

loading...