“Μύδροι” κατά Βαρθολομαίου για το ταξίδι στο Κίεβο: Είχε επαφές με κληρονόμους των Ναζί


 Μπαράζ επιθέσεων από αναλυτές-Σκληρές εκφράσεις και ανησυχία για την επόμενη μέρα

Όπως αναμενόταν μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο η επίσκεψή του στην Ουκρανία...περνάει από κόσκινο από ειδικούς αναλυτές.


Έφτασαν δε στο σημείο να τον κατηγορήσουν για επαφές με άτομα που είναι «άμεσοι κληρονόμοι» εκείνων που συνεργάστηκαν με τη Γκεστάπο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Αυτό διατείνεται τουλάχιστον ο Βλάντισλαβ Πετρούσκο, διδάκτωρ ιστορίας της εκκλησίας, καθηγητής στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Αγίου Τύχωνα στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών (PSTGU).


Το σχόλιό του βασίζεται στην FSB, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία στο πλαίσιο του έργου No Statute of Limitations, αποχαρακτηρίζει υλικό από το οποίο προκύπτει ότι οι ναζί ναυτικοί που κατέλαβαν το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, για τα δικά τους συμφέροντα, υποστήριξαν την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (UAOC), η οποία τους υπηρέτησε με κάθε δυνατό τρόπο.


 


Μεταξύ των υλικών που αποκαλύπτει το RIA Novosti είναι το πρωτόκολλο της ανάκρισης από τα όργανα κρατικής ασφάλειας της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1943 του Θεόφιλου Μπουλντόφσκι. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Χάρκοβο, ήταν Μητροπολίτης Χάρκοβο και ολόκληρης της Αριστερής Όχθης της Ουκρανίας, πρόεδρος της Επισκοπικής Διοίκησης του Χάρκοβο του UAOC. Στο έγγραφο, ο Μπουλντόφσκι παραδέχεται ότι συνεργάστηκε με τους Ναζί και η αυτοκέφαλη εκκλησία, στην πραγματικότητα, τέθηκε στην υπηρεσία της γερμανικής προπαγάνδας σε όλες τις εκκλησίες της, λένε τα αρχεία.


"Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τώρα αδελφοποιείται με τους άμεσους κληρονόμους εκείνων που συνεργάστηκαν με τη Γκεστάπο, όπως ο Μπουλντόφσκι. Όπως λένε τα έγγραφα, η Γκεστάπο στην πραγματικότητα κατεύθυνε όλες τις δραστηριότητες της επισκοπικής διοίκησης στο Χάρκοβο. Νομίζω ότι περίπου το ίδιο συνέβη και σε άλλες επισκοπές, αλλά σώθηκαν μόνο λίγα έγγραφα”, είπε ο Πετρούσκο.


Σημείωσε ότι ήταν καιρός να αποχαρακτηριστούν όλα τα υπόλοιπα έγγραφα σχετικά με αυτό, έτσι ώστε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να καταλάβει ότι "ασχολείται με ανθρώπους που δεν πρέπει να τους δίνουν τα χέρια".


 


"Ο Βαρθολομαίος έχει ήδη κάνει τη βρώμικη πράξη του που δημιούργησε αυτή τη δομή, η οποία θα είναι τώρα ένας σοβαρός παράγοντας για την καταστροφή της εκκλησιαστικής ζωής στην Ουκρανία. Είναι απίθανο να κάνει ένα βήμα πίσω, τότε θα χάσει το κύρος του. Είναι εντελώς άρρωστος, κάνει πράγματα για τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον του Θεού. Είτε αυτό το άτομο είναι εντελώς άπιστο, είτε ο βαθμός της αυταπάτης είναι τέτοιος που δύσκολα μπορεί κανείς να ελπίζει σε κατανόηση και μετάνοια”, σημείωσε ο ιστορικός.


Τόνισε ότι όλοι είδαν πώς έγινε δεκτός ο Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία από τους πιστούς της κανονικής εκκλησίας του UOC, στους οποίους δεν βγήκε ποτέ να μιλήσει.


"Για όσους ακολουθούν το OCU, θα είναι μια απογοητευτική στιγμή - να καταλάβουν ότι είναι οι κληρονόμοι συνεργατών που έδρασαν κατόπιν εντολής της Γκεστάπο, κληρονόμοι των εκτελεστών ...", κατέληξε.


 


 


Ειδικός: Η θρησκευτική ένταση θα αυξηθεί μετά την επίσκεψη ΒαρθολομαίουΑπό την πλευρά του ο πολιτικός εμπειρογνώμονας Ruslan Bortnik εκτίμησε πως το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία δεν ήταν επίσκεψη συμφιλίωσης ή αναζήτηση συμβιβασμών. Μετά την επίσκεψή του η θρησκευτική ένταση στην Ουκρανία μπορεί να αυξηθεί, εκτιμάει ο πολιτικός εμπειρογνώμονας, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής.


«Ήταν μια πολιτική επίσκεψη, αλλά όχι μια επίσκεψη συμφιλίωσης, αναζήτησης συμβιβασμών ή προβληματισμού για τις προηγούμενες αποφάσεις. Γενικά, διατηρεί ή και αυξάνει την τρέχουσα θρησκευτική ένταση στην Ουκρανία », είπε.


Ο ειδικός εξήγησε ότι οι συναντήσεις του με πολιτικούς ηγέτες, ιδίως με τον πρόεδρο Vladimir Zelensky, μπορούν να ερμηνευτούν από ριζοσπαστικούς κύκλους στις περιοχές "ως ένδειξη ότι οι αρχές υποστηρίζουν το OCU". Σύμφωνα με τον Ruslan Bortnik, "με τη σειρά του, αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας νέος κύκλος αντιπαραθέσεων και νέων προσπαθειών για την κατάληψη εκκλησιών και την πυροδότηση συγκρούσεων μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων στις περιοχές της Ουκρανίας".


Ο ίδιος εκτιμάει πως ο κ.Βαρθολομαίος “θα επιμείνει σε κάθε αναλήθεια για να διατηρήσει τη φήμη του” και αναφέρει πως “συνεχίζει να επιμένει στην ιδέα ότι ο Τόμος που δόθηκε στους σχισματικούς συμβάλλει στην ενότητα όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία επειδή δεν θέλει να παραδεχτεί τη γκάφα του και κρύβεται από αυτό".

"Επομένως, θα επιμείνει, ακόμη και στο προφανές ψέμα, μόνο και μόνο για να διατηρήσει τη φήμη και την υπόστασή του", δήλωσε ο Ruslan Bortnik.


Ο ίδιος αναλυτής εκτιμάει επίσης πως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σύναψης συμμαχιών μεταξύ του OCU και του UGCC (ουνίτες).
Εμπειρογνώμονας: Ο επικεφαλής του Φαναρίου ενώνει την Ορθοδοξία μόνο στις φαντασιώσεις τουΚαυστικός και ο Konstantin Bondarenko, επικεφαλής του Ιδρύματος «Ουκρανική Πολιτική».


Σύμφωνα με την άποψή του κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνήθηκε να συναντηθεί με τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς δεν αναγνωρίζουν τις «οικουμενικές» δυνάμεις του, οι οποίες είναι μόνο στις φαντασιώσεις του. Πιστεύει ακόμη ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος "ζει στο δικό του κύμα", με απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το OCU που δημιουργήθηκε από αυτόν ένωσε τους Ορθοδόξους Ουκρανούς, αν και στην πραγματικότητα, όλα συνέβησαν αντίστροφα. «Στην πραγματικότητα, προκαλεί ένα πολύ σοβαρό σχίσμα και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ουκρανική Ορθοδοξία αλλά και για την παγκόσμια », είπε ο ειδικός.


Πάντως εν αντιθέσει με άλλους αναλυτές ο Konstantin Bondarenko πιστεύει ότι η άφιξη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία δεν θα προκαλέσει αύξηση των διώξεων του UOC από τις αρχές, αφού οι πολιτικοί που τον κάλεσαν καθοδηγήθηκαν αποκλειστικά από τις δημόσιες σχέσεις τους και όχι από τα θρησκευτικά κίνητρα. Αλλά ταυτόχρονα, νέες προσπάθειες κατάληψης εκκλησιών από υποστηρικτές του OCU είναι πιθανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :