Ο αρχαίος φιλόσοφος Αντισθένης μαζί με τους μαθητές του βάδιζαν προς την φιλοσοφική σχολή του . Μέχρι να φθάσουν τον ρωτά ένας μαθητής του :– Δάσκαλε ποιο θα είναι το σημερινό μας μάθημα ;
– Η χρήση της ανθρώπινης δύναμης , του απαντά ο φιλόσοφος .
Ο μαθητής μικρός σε ηλικία δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο φιλόσοφος . Έφθασαν στη σχολή και κάθισαν όλοι περιμένοντας τον Αντισθένη να αρχίσει την διδασκαλία . Ο φιλόσοφος αφού τους είδε όλους σιωπηλούς άρχισε :
–Για μία και μοναδική φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας αποφάσισαν να συγκεντρωθούν όλα τα ζώα που υπάρχουν στη φύση . Ο λόγος ήταν γιατί μεταξύ τους υπήρχαν ανισότητες και αδικίες . Επομένως έπρεπε να πάρουν απόφαση για το πως θα πορευόντουσαν στη ζωή τους . Αφού μαζεύτηκαν όλα σε μία αχανή πεδιάδα όρισαν πρόεδρο της συνέλευσης την κουκουβάγια . Ανεβαίνει αυτή στο βήμα και λέει : ποιο ζώο θέλει να λάβει τον λόγο ; Κοιτάζει γύρω της και βλέπει σηκωμένο το χέρι του λαγού .Εμπρός λαγέ του λέει πες μας την άποψη σου . Σηκώνεται ο λαγός και λέει το εξής καταπληκτικό : θέλω όλα τα ζώα να έχουμε μεταξύ μας ίσα δικαιώματα !
Τα ζώα κοιτάζονται σαστισμένα . Ξεσπούν αμέσως σε χειροκροτήματα , ζητωκραυγές ,επευφημίες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε . Μετά από αρκετή ώρα όταν κόπασαν οι χαρές ρωτά η κουκουβάγια τη συνέλευση : έχει κάποιο ζώο διαφορετική άποψη ;Κοιτάζονται όλα αναμεταξύ τους και δεν διαφωνούσε κανένα .
Ξαφνικά στο βάθος βλέπει η κουκουβάγια ένα χέρι σηκωμένο . Δεν διέκρινε ποιο ζώο ήταν και του είπε : σήκω επάνω να μας πεις την άποψή σου . Σηκώνεται επάνω το ζώο και βλέπουν όλοι ότι ήταν το λιοντάρι . Πάγωσαν τα ζώα . Το ρωτά η κουκουβάγια : για πες μας λιοντάρι την δική σου άποψη .
Απαντά αυτό :
–Όποιο ζώο θέλει να έχει ίσα δικαιώματα μαζί μου να έρθει να τα υπερασπιστεί με νύχια και δόντια όμοια με τα δικά μου .
Σάστισαν όλα τα ζώα . Νεκρική σιγή επικρατούσε . Το πρώτο ζώο που απεχώρησε ήταν η αλεπού . Σιγά σιγά άρχισαν να αποχωρούν και τα άλλα μέχρι που έληξε άδοξα η συνέλευση. Έκτοτε δεν ξαναέγινε ποτέ . Τα ζώα κατάλαβαν ότι μπορούσαν να ζουν σεβόμενα τους κανόνες της φύσης . Γι αυτό έγιναν ομάδες και η κάθε ομάδα όρισε τον αρχηγό της ο οποίος είχε την ικανότητα να τα προστατεύει .
Ο Αντισθένης κοιτά τους μαθητές του και τους λέει : σκεφθείτε το σημερινό μάθημα και τις απορίες σας θα τις αναλύσουμε αύριο .
Κώστας Γλύνης
http://mythagogia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_91.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :