Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στον πλανήτη με καταγωγή από τους πληθυσμούς που εγκατέλειψαν την Αφρική και αδιάλειπτη παρουσία 50.000 χρόνων!

​ΟΙ ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Τη δεκαετία του 1940 σχεδόν όλοι οι Αβορίγινες αφομοιωθήκαν στην αγροτική και αστική Αυστραλιανή κοινωνία ως χαμηλόμισθοι εργάτες με περιορισμένα δικαιώματα Το 1976 και το 1993 η Αυστραλιανή κυβέρνηση θέσπισε νόμο για τα δικαιώματα της γης με νομοθεσία που έχει επιστρέψει στους ιθαγενείς ένα βαθμό αυτονομίας, και με τις δικαστικές αποφάσεις, το1992, το 1996 και το 2006 έχουν αναγνωριστεί ως αυτόχθονες με ιδιοκτησίες και το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως ιθαγενείς. Αβορίγινες είναι οι τοπικοί κάτοικοι της Αυστραλίας που ήρθαν πιθανά από κάποια περιοχή της Ασίας τουλάχιστον πριν από 40.000 έτη. Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 500 – 600 διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί. Σαν αποτέλεσμα της αναγκαστικής αφομοίωσης το 1880, αναμείχθηκαν σε διάφορες αστικές και επαρχιακές κοινότητες. Σταδιακά αποδυναμώθηκαν οικονομικά και εκτέθηκαν σε καινούργιες ασθένειες,γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την μαζική μείωση του πληθυσμού και την εξαφάνιση των φυλών. Σε απογραφή του πληθυσμό της Αυστραλίας το 1996 κατέχουν το 2% περίπου. Στις 14/02/08 ο πρωθυπουργός, κ. Κέβιν Ραντ ζήτησε συγνώμη από τους ιθαγενείς για όλα όσα έχουν υποστεί. Σε αυτές τις φυλές δεν υπήρχαν πολιτικοί ή οικονομικοί άρχοντες , καθώς και ταξική ιεραρχία και αρχηγία . Ζούσαν με το κυνήγι και την καλλιέργεια και υπήρχε εκτεταμένο εμπόριο σε όλη την Ήπειρο. Οι Αβορίγινες έχουν ένα περίπλοκο και δυσνόητο «οικογενειακό» σύστημα που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ τους και τους γάμους Οι Karimera για παράδειγμα χωρίζονται σε νομάδες ή τοπικά γκρουπ των 30 ατόμων,τα οποία χωρίζονται σε 4 τάξεις ή τμήματα. Οι Αβοριγινες αποδεκατίστηκαν από λευκούς επιδρομείς-αποίκους

Κοσμογονία

Οι Αβορίγινες αναφέρουν την αρχή του Κόσμου ως το «Όνειρο» ή «την Ώρα του Ονείρου». Κατά την διάρκεια του Dreamtime οι ιθαγενείς πρόγονοι τους δημιούργησαν τα διάφορα στοιχεία της όπως, τα ζώα, το νερό, τα δέντρα, τον ουρανό.

Μουσική

Η μουσική θεωρείται ότι αποτελεί μία «γέφυρα» ανάμεσα σε αυτούς και στους προγόνους, τους ήρωες, τη Γη, τα ζώα που ζουν σε αυτήν, και φυσικά τους Θεούς τους. Επίσης η επίκληση για βροχή, μία θεραπευτική τελετουργία, κ.λπ., συνοδεύεται από μουσική και χορούς.

Τέχνη

Στην Βόρεια Αυστραλία η τέχνη των Αβορίγινων περιλαμβάνει στους φλοιούς των δέντρων και Ακόμη, κατασκευάζουν καλάθια, κομπολόγια κ.α.

Κοινωνία 

Οι Αβορίγινες έχουν ένα περίπλοκο και δυσνόητο «οικογενειακό» σύστημα που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ τους και τους γάμους. Οι Karimera για παράδειγμα χωρίζονται σε νομάδες ή τοπικά γκρουπ των 30 ατόμων, τα οποία χωρίζονται σε 4 τάξεις ή τμήματα. Οι σημερινοί Αβορίγινες, οι οποίοι μαζί με τους ιθαγενείς των νησιών Τόρες είναι οι αυτόχθονες της Αυστραλίας, δεν ξεπερνούν τις 250.000 σε έναν πληθυσμό 20 εκατ. κατοίκων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα, ζουν εκεί τα τελευταία 40.000-60.000 χρόνια. Όταν έφθασαν οι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αυστραλία υπήρχαν περίπου 500 διαφορετικές ομάδες ιθαγενών, οι οποίες μιλούσαν συνολικά περίπου 250 γλώσσες, κάποιες παρόμοιες μεταξύ τους και κάποιες εντελώς διαφορετικές. Μετά την αποικιοκρατική εισβολή και τις φυλετικές εκκαθαρίσεις, αντιμετωπίζουν δραματική εθνολογική συρρίκνωση.

loading...