Ασύλληπτη η καταστροφή, αβοήθητος ο λαός, απόλυτα κυνική η κυβέρνηση

Η καταστροφική πολιτική τους δεν θα σταματήσει, αν δεν την σταματήσουμε εμείς, με τους αγώνες μας

• Θυμό, οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι ανακοινώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ότι όλα λειτουργούν με βάση σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας και πως στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα δεν θρηνήσαμε (ακόμα;) θύματα.

Μια βιβλική καταστροφή είναι σε εξέλιξη: Αττική, Βόρεια Εύβοια, Ανατολική Μάνη, Ηλεία, Μεσσηνία, Αίγιο, Σάμος, Στύρα Ευβοίας, Κεφαλονιά, Σχίνος Κορινθίας, Ρόδος….

Με το επιχείρημα ότι πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την τεράστια καταστροφή που είναι σε εξέλιξη.

Χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έγιναν σε λίγες ώρες στάχτη.

Σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έγιναν κάρβουνο.

Άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και καταστράφηκαν, αφού κόποι μιας ζωής έγιναν καπνός.

Το Λεκανοπέδιο πνίγηκε στην κυριολεξία από τοξικούς καπνούς, εκατομμύρια άνθρωποι σε συνθήκες καύσωνα δηλητηριάστηκαν. Περιοχές έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα και νερό.

Ένας αρχικός απολογισμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι οι καμένες εκτάσεις στη χώρα για το διάστημα 1-4 Αυγούστου 2021 ξεπερνάει το 50% της καμένης έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο.

• Στην τωρινή καταστροφή δεν ευθύνονται οι ισχυροί άνεμοι… όπως μας έλεγαν στην τραγωδία στο Μάτι. Μας λένε ότι ευθύνονται: η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή υγρασία, η σώρευση καύσιμης ύλης κ.λπ.

Άλλη μια φορά προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια.

Όσα συμβαίνουν αυτές τις ώρες είναι το τραγικό αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στα πλαίσια ενός συστήματος οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας που σταθερό μπούσουλα έχει το γρήγορο και άμεσο κέρδος, τις αντιλαϊκές πολιτικές, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών του κράτους και για τα υπόλοιπα «έχει ο θεός».

Οι εκκλήσεις παραγόντων περιοχών που καίγονται για συνδρομή μέσων πυρόσβεσης -ειδικά εναέριων- είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας για τα λίγα, ηλικιωμένα και με βλάβες, μέσα πυρόσβεσης που δεν φτάνουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες πυρόσβεσης.

Με τα μνημόνια κληρονομήσαμε (εκτός των άλλων) περιστολή των κονδυλίων και για την αντιπυρική προστασία, πολιτική που υπηρετεί πιστά και η τωρινή κυβέρνηση. Γι’ αυτό κι είναι μαθηματικά βέβαιο αυτό που εξελίσσεται: ο -όποιος- μηχανισμός πυρόσβεσης να αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά και να χάνει τελείως τον έλεγχο της φωτιάς με αποτέλεσμα τα όσα ζούμε τούτες τις ώρες.

Τη διαφορά, τώρα, κάνει το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας (το 112) που ενημερώνει κυνικά να απομακρυνθεί ο κόσμος από τις κατοικημένες περιοχές που κινδυνεύουν να καούν, και να μετακινηθεί κάπου αλλού για να παρακολουθήσει με ασφάλεια…. να γίνεται παρανάλωμα πυρός το βιός του.

• Στην καθημερινή ζωή, αλλά και μετά από κάθε τραγωδία, φαίνεται πως δεν υπάρχει καμιά πλευρά της ζωής του λαού που να μην έρχεται αντιμέτωπη με τις επιλογές και την πολιτική του συστήματος της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης. Ένα σύστημα και μια πολιτική που καταστρέφουν και δολοφονούν αναίσχυντα και ασταμάτητα. Ανθρώπους, δραστηριότητες, φύση, περιβάλλον…

Πόση σχέση έχει η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη με την αναζωπύρωση των σχεδίων για αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής (Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι, κτήματα στο Τατόι) και τη σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού η οποία θα προετοιμάσει τις συμβάσεις παραχώρησης εκτάσεων και οικημάτων;

Πόση σχέση έχουν οι πυρκαγιές σε πανέμορφες περιοχές, φιλέτα για τα τουριστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ώστε να μην επιβάλλεται η πλήρης προστασία των δασικών εκτάσεων αν αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον…;

Πόση σχέση έχουν οι πυρκαγιές με το μοντέλο ανάπτυξης “εργαζόμενος στην πόλη και γκαρσόνι στο νησί” με την ερήμωση της υπαίθρου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθαρισμό των δασών και την αξιοποίηση της σωρευμένης καύσιμης ύλης;

Πόση σχέση έχουν οι πυρκαγιές με τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και το ξεχαρβάλωμα των υπηρεσιών συντήρησης των δικτύων μεταφοράς ρεύματος που πολλές φορές μετατρέπονται σε φυτίλι για να αρπάξει φωτιά ένα δάσος;

Και ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μακρύς.

• Ένας δρόμος υπάρχει για να μην πέσουν θύματα εξαγγελιών και κούφιων υποσχέσεων (όπως οι κάτοικοι του Ματιού και της Μάνδρας) όσοι καταστράφηκαν από τις τωρινές πυρκαγιές.

Να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της ζωής τους, των σπιτιών τους, των οικισμών τους, των χωριών τους.

Να διεκδικήσουν άμεσες καταγραφές των ζημιών και πλήρεις αποζημιώσεις, πραγματική ασφάλεια με μέσα και μέτρα πρόληψης και άμεσης αντίδρασης σε περιπτώσεις παρόμοιες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ είναι ο μόνος τρόπος του λαού, είναι αυτά που τρομάζουν και αναγκάζουν το σύστημα να «ενδιαφερθεί» και να «δώσει» πραγματικές λύσεις για τα προβλήματά τους. Για τα προβλήματα όλων μας!

Πέμπτη 5/8/2021


loading...