Ο Αλβανός ΠτΔ άσκησε βέτο στο Νόμο περί Αλλοδαπών στην Αλβανία

Εδώ εσείς χορηγείτε ιθαγένεια και αυτοί εκεί δεν θέλουν να χορηγήσουν ούτε άδεια παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς, ενώ εν τω μεταξύ αλβανοί έχουν κατακλύσει το σύμπαν.

 Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έθεσε βέτο στον Νόμο για τους αλλοδαπούς λόγω φερόμενης έλλειψης ανάλυσης από την κυβέρνηση για τις τρέχουσες ανάγκες της χώρας και τις πιθανές συνέπειές του.

Ακόμη, ζήτησε από το νέο κοινοβούλιο να υιοθετήσει έναν νόμο που θα βοηθούσε επίσης να παραμείνουν οι Αλβανοί στη χώρα τους, αντί να επικεντρώνεται στην προσέλκυση ξένων εργαζομένων για την αντικατάστασή τους.

Στην απόφασή του να επιστρέψει τον νόμο στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Μέτα υποστήριξε ότι ο νόμος συγκεκριμένος νόμος σχεδιάζει βασικά να αντικαταστήσει τους Αλβανούς που μεταναστεύουν με ξένους εργαζόμενους, θέτοντας έτσι την χώρα σε έναν εθνικό κίνδυνο. Ο νόμος ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το τέλος της νομοθετικής συνόδου και εγκρίθηκε χωρίς ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει στο μέλλον, υποστήριξε ο Πρόεδρος.

Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Αλβανοί ηγούνται της λίστας των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, ο αριθμός τους είναι ο δεύτερος παγκοσμίως το 2020 σε σχέση με τον πληθυσμό της και είχαν το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης στην περιοχή τα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης αναφέρει πως η αλβανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο πρέπει να προτείνουν πολιτικές και νόμους για να σταματήσει αυτή η διαρροή εργατικού δυναμικού, αντί να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για την αντικατάστασή τους.

Στην ανάλυσή του, εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει τον ίδιο νόμο για δεύτερη φορά, αναφέρει πως ο Αλβανός θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με ξένους εργαζόμενους να εισέρχονται στην χώρα και να καταλαμβάνουν την θέση που του ανήκει.

Ο νόμος έχει πολύ ασαφή διατύπωση όσον αφορά τα κριτήρια παροχής αδειών στους εργαζομένους και η κυβέρνηση έχει αναλάβει το δικαίωμα έκδοσης αδειών μέσω ειδικών εντολών του πρωθυπουργού, κατά παράβαση των συνταγματικών απαιτήσεων που πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένες υπηρεσίες, σύμφωνα με συγκεκριμένες νομικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, ορίζει πολύ περιορισμένο χρόνο για αιτήσεις Αλβανών εργαζομένων για κενές θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τις αιτήσεις ξένων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μέτα.

Επίσης ο Αλβανός ΠτΔ, τόνισε την υποτιθέμενη έλλειψη ανάλυσης από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία πριν από τη ψήφιση του νόμου, καθώς και την έλλειψη ανάλυσης των πιθανών συνεπειών. «Πώς μπορεί η Αλβανία να παρέχει στους ξένους εργαζόμενους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ευημερία, ασφάλεια, σε μια εποχή που οι Αλβανοί εγκαταλείπουν τη χώρα σε ανησυχητικούς αριθμούς;», διερωτάται ο Μέτα.

Τέλος, ζήτησε να ψηφιστεί ο νόμος μετά από εμπεριστατωμένη δημόσια διαβούλευση και πολιτική συζήτηση στο νέο κοινοβούλιο, το οποίο και εκπροσωπεί καλύτερα τον αλβανικό λαό, καθώς θα παρευρεθεί και η αντιπολίτευση, η οποία θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο δύο και πλέον χρόνια μετά το μποϊκοτάζ που έκανε.

Η καθυστέρηση των πολιτικών για τον τερματισμό της «αποπληθωρισμού της Αλβανίας, το μεγαλύτερο δράμα που επηρεάζει τη χώρα», θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, προειδοποίησε ο Μέτα.

Σε μια χώρα όπου όλες οι εξουσίες έχουν περιέλθει στα χέρια του πρωθυπουργού, που ψηφίζονται νόμοι και λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της αντιπολίτευσης (η οποία και εκφράζει μερίδα του λαού), τι αναμένεται να γίνει, όταν οι νέοι ύποπτοι νόμοι μάλλον φαίνεται να διευκολύνουν την επέλαση πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή, αντικαθιστώντας τον ήδη αδύναμο αλβανικό λαό;

Μήπως ο εν λόγω νόμος κρύβει και άλλες παραμέτρους που αφορούν εποικισμό και αντικατάσταση του πληθυσμιακού δυναμικού που μεταναστεύει και σχεδόν ποτέ δεν επιστρέφει στην Αλβανία, με νέο; Ήδη το κράτος «διευκολύνει» την μετανάστευση των Ελλήνων της μειονότητας, με αποτέλεσμα ο τόπος όπου διαβιοί να αδειάζει.

Πάντως η κίνηση Μέτα φαίνεται να αποτελεί ένα δυναμικό πρόσκομμα σε μια απόφαση που λαμβάνεται χωρίς την συναίνεση όλων των κομματικών παρατάξεων.

loading...