Μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη επιτείνουν δυσπραγία και φτωχοποίηση στη κοινωνία


 Με “βήμα ταχύ ακολουθεί πλέον η Ελλάδα, την πληθωριστική άνοδο που κυριαρχεί Ευρωζώνη φτάνοντας σε επίπεδα που είχε να βρεθεί, από το 2017.


Η αύξηση του πληθωρισμού πλέον αντανακλάται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, με πρώτα τα ενεργειακά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Την μεγαλύτερη αύξηση είχε η τιμή του φυσικού αερίου (72,3%), με δεύτερη μεγαλύτερη την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης (28,9%) και τα τελικά καύσιμα και τα λιπαντικά τα οποία κατέγραψαν σε ετήσια βάση για τον Ιούλιο αύξηση 16,6%. Αύξηση αρχίζει να καταγράφει από τον Ιούλιο και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε άνοδο 0,7%, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα καύσιμα, αύξηση κατά 11,4% σημείωσαν οι τιμές των εισιτηρίων αεροπλάνων και κατά 5,3%, οι τιμές των καινούργιών αυτοκινήτων.

Το πιο οδυνηρό για τα νοικοκυριά, είναι ότι μαζί με τα καύσιμα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι τιμές των τροφίμων, δείγμα ότι η απορρόφηση των εισαγόμενων αυξήσεων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όλους τους προηγούμενους μήνες έχει αρχίσει να παίρνει τέλος. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει για τον Ιούλιο αυξήσεις κατά 13,2% στο αρνί και το κατσίκι, 16,3% στα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιόλαδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, 8% στα νωπά λαχανικά, 5,2% στα νωπά φρούτα, 3,5% στα τυριά, 2,6% στο ελαιόλαδο. Το μόνο είδος στο οποίο είχαμε μια αξιόλογη μείωση της τιμής( -3,8%) ήταν το χοιρινό κρέας, λόγω της εξομάλυνσης και των διεθνών τιμών τους συγκεκριμένου προϊόντος μετά την μεγάλη έλλειψη που υπήρξε το πρώτο τρίμηνο τους χρόνου στην Κίνα.


Ανησυχητικό είναι πάντως ότι μαζί με τις αυξήσεις που καταγράφονται σε τρόφιμα και καύσιμα, η ΕΛΣΤΑΤ έχει αρχίζει να αποτυπώνει και αυξήσεις σε υπηρεσίες όπως η τα ξενοδοχεία μοτέλ – πανδοχεία ( 2%) και στα εστιατόρια καφέ και ζαχαροπλαστεία ( 0,3%). Οι αυξήσεις αυτές συμβαδίζουν με την άνοδο του τουρισμού και της εστίασης από τον περασμένο μήνα και αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς τα μηνύματα και για τον Αύγουστο είναι εξαιρετικά θετικά.


Ανοδική και η συνέχεια 


Μετά τον Ιούλιο ανοδικός αναμένεται ότι θα είναι ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο. Οι προσδοκίες για ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών (κυρίως των ΗΠΑ), εκτίναξαν χθες την διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια. Το κόστος μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών παραμένει υψηλό καθώς και βασικά τρόφιμα.


Σε εσωτερικό επίπεδο, την άνοδο των τιμών αναμένεται να συντηρήσει εκδήλωση της αναβαλλόμενης κατανάλωσης και στην Ελλάδα. Αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη όχι μόνο καταναλωτικά προϊόντα αλλά και σε υπηρεσίες. Αν αποφύγουμε μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη από το μέτωπο του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, τότε θα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι τιμές στον τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, λόγω κυρίως της ανόδου της τουριστικής κίνησης.


Επιπτώσεις και στις τιμές στα νωπά φρούτα και λαχανικά αναμένεται να υπάρξουν και από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Τέλος, αναμένεται ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι αυξήσεις που έχει εγκρίνει από τον Ιούνιο η ΡΑΕ δεν έχουν περάσει στο σύνολό τους στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :