Πλησιάζει το πεδίο αναμέτρησης;

Η Μαύρη Θάλασσα μετατρέπεται σε ζώνη επικίνδυνης στρατιωτικής αντιπαράθεσης Eπισημαίνει το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Zero Hedge,6-8-21 Via Southfront.org, Μετάφραση: Μ.Στυλιανού *

Η Μαύρη Θάλασσα μετατρέπεται σε ζώνη επικίνδυνης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, δήλωσε ο Yuri Pilipson, διευθυντής του Τέταρτου Ευρωπαϊκού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

Αυτή ήταν η απάντηση του διπλωμάτη σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ επηρεάζουν την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

«Είναι αρκετά προφανές ότι αυτού του είδους η «εκπαίδευση» προκαλεί και δεν εμποδίζει καταστάσεις συγκρούσεων», ανέφερε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να εξασφαλίσει την εθνική ασφάλεια με τη βοήθεια τόσο διπλωματικών όσο και άλλων μέσων.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής-πολιτικής έντασης απευθείας στα σύνορά μας συνεπάγεται αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο Yuri Pilipson

Τα ναυτικά γυμνάσια Sea Breeze 2021 πραγματοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα από τις 28 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου. Μέχρι πέντε χιλιάδες στρατιωτικοί, 40 αεροσκάφη και 32 πλοία από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και την Ουκρανία, συμμετείχαν σε αυτά. Τους παρακολουθούσαν οι ρωσικές δυνάμεις υπηρεσίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Λίγο πριν την έναρξη της άσκησης, το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender διέσχισε τα ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στο Ακρωτήριο Φιόλεντ της Κριμαίας. Το ρωσικό πλοίο περιπολίας συνόρων, μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, έριξε προειδοποιητικές βολές και αεροσκάφος Su-24M εκτόξευσε προειδοποιητικές βομβιστικές επιθέσεις κατά μήκος της πορείας του βρετανικού πολεμικού.

Το Λονδίνο υποστήριξε ότι το αντιτορπιλικό δεν εισήλθε ποτέ στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι δεν εδέχθη προειδοποιητικές βολές.. Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος στο πλοίο επιβεβαίωσε ότι το πλοίο παραβίασε σκόπιμα τα ρωσικά σύνορα.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το περιστατικό αυτό πρόκληση, η οποία αναλήφθηκε για να δείξει την ασέβεια της Δύσης για την επιλογή του πληθυσμού Κριμαίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική εκμετάλλευση του εδάφους της Ουκρανίας προκαλεί βαθιά ανησυχία στη Ρωσία – αυτό αφορά τα πραγματικά ζωτικά συμφέροντα της χώρας και του λαού.

Εν τω μεταξύ, συστημικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ρωσικά υποβρύχια, εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους, αποτελούν σοβαρή απειλή για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο συντάκτης του άρθρου, Κρις Όσμπορν, σημείωσε ότι τα υπερηχητικά όπλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ανεξάρτητα από τη μέθοδο εκτόξευσης.

«Η ανάσχεση πυραύλων που ταξιδεύουν με πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου αποτελεί πρόκληση για οποιαδήποτε δύναμη, και η εκτόξευση από υποβρύχια εγείρει πρόσθετες προκλήσεις», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, οι σταθερές τοποθεσίες εκτόξευσης πυραύλων εδάφους μπορούν να εντοπιστούν εκ των προτέρων, αλλά τα υποβρύχια κρύβονται στον ωκεανό πριν από επίθεση, γεγονός που περιπλέκει την προστασία από τα υπερηχητικά όπλα, ανέφερε.

Ο Όσμπορν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις νέες τεχνολογίες που μειώνουν τα επίπεδα θορύβου. Αυτό θα βοηθήσει τα υποβρύχια να φτάσουν σε παράκτιες περιοχές απρόσιτες για πλοία επιφανείας , τόνισε ο δημοσιογράφος.

«Σε αυτή την περίπτωση, Αλβανία και Βουλγαρία ενδέχεται να βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Την 1η Αυγούστου, ο επικεφαλής της στρατιωτικής ακαδημίας του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Βλαντιμίρ Ζαρουντίνσκι, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει τον τελευταίο υπερηχητικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς X-95.

Το Φεβρουάριο, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι τα διάφορα υπερηχητικά συστήματα θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των μη πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων της Ρωσίας.

loading...