Τούρκος ιεροκήρυκας: «Aντρες χωρίς γένια προκαλούν άσεμνες σκέψεις σε άλλους άντρες»

Τούρκος μουσουλμάνος ιεροκήρυκας λέει ότι άντρες χωρίς γένια προκαλούν «άσεμνες σκέψεις» σε άλλους άντρες επειδή μοιάζουν με γυναίκες.

Ένας ιεροκήρυκας στην Τουρκία είπε ότι οι άνδρες πρέπει να αφήνουν γενειάδα για να καταστήσουν σαφές ότι δεν είναι γυναίκες.

Ο Ισλαμιστής ιεροκήρυκας Μουράτ Μπαϊαλάρ μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή Fatih Medreseleri αυτό το Σαββατοκύριακο, στρεφόμενος κατά των ανδρών χωρίς γένια.

Ο Μπαϊαλάρ είπε σύμφωνα με την Hurriyet Daily News ότι «Οι άντρες πρέπει να μεγαλώνουν γενειάδες. Ένα από τα δύο μέρη του σώματος που διαχωρίζουν τους άνδρες από τις γυναίκες είναι η γενειάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από diaforetiko.gr, «για παράδειγμα, αν δείτε έναν άνδρα με μακριά μαλλιά από μακριά, μπορεί να νομίζετε ότι είναι γυναίκα αν δεν έχει γενειάδα. Διότι στις μέρες μας γυναίκες και άνδρες ντύνονται παρόμοια».

«Θεέ μου! Θα μπορούσες να καταληφθείς από άσεμνες σκέψεις ».

Η κριτική κατά των ανδρών χωρίς γένια έχει προκαλέσει αντίδραση.

Η Magdalena Kirchner, που είναι συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι ξεσπάσματα όπως του Μπαϊαλάρ δεν είναι ασυνήθιστα. «Οι τουρκικές συζητήσεις για την ευσέβεια και τη μετριοφροσύνη επαναλαμβάνονται συχνά», είπε στο Newsweek.

«Ο Ερντογάν δήλωσε το 2012 την πρόθεσή του να δημιουργήσει «ευσεβείς γενιές», ενώ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντ δήλωσε το 2014 ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν δυνατά δημοσίως».

Η Kirchner συνέχισε λέγοντας ότι οι πεποιθήσεις του Μπαϊαλάρ αποκάλυψαν την πρόσθεση της τουρκικής κυβέρνησης να κατασκευάσει μια «από κάτω προς τα πάνω πίεση» κατά ενός κοσμικού τρόπου ζωής χωρίς να χρειάζεται να επιβάλει νομικούς περιορισμούς».

Ο Νασσίμ Αμπντί από το Σίδνεϊ, βγήκε στα πρωτοσέλιδα τον Οκτώβριο όταν κατηγόρησε τους γονείς για το ότι αφήνουν τα παιδιά τους να ακούν μουσική στο αυτοκίνητο και να χορεύουν στο σπίτι.

Είπε ότι «Οι γονείς τους ενθαρρύνουν να ακούν μουσική και να χορεύουν, να κάνουν βίντεο και να αστειεύονται, να διασκεδάζουν με αυτά και να τα δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο. Τι θα αναπαραχθεί στην καρδιά αυτού του παιδιού, η αγάπη του Κορανίου ή η αγάπη της μουσικής;»

Ένας άλλος ιεροκήρυκας από το Σίδνεϊ, ο Ουμμ Τζαμαάλ ουντ-Ντιν επέκρινε τις γυναίκες που επιλέγουν να βγάλουν τα φρύδια τους.

Είπε ότι είναι αμαρτωλό-¨χάραμ¨, για τις γυναίκες να βγάζουν τα φρύδια τους, ακόμα κι αν πιστεύουν ότι είναι θέμα υγιεινής.

«Τι λένε τα κορίτσια; «Απλά καθαρίζω, δεν βγάζω, καθαρίζω. Ακούγεται υπέροχο, έτσι δεν είναι;».

«Χωρίς γένια. Ακούγεται υπέροχο αλλά είναι χάραμ. Τα ονόματα των πραγμάτων δεν αλλάζουν την πραγματικότητα».

loading...