Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΡΤΕΛ (BIG PHARMA)


ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ...Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κρίνει τον John Rockefeller και το Trust του ένοχους για διαφθορά, παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές και

εκβιασμό. 

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, ολόκληρο το Rockefeller Standard Oil-Trust, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο της εποχής της, καταδικάζεται σε διάλυση. Όμως ο Rockefeller ήταν ήδη πάνω από το Ανώτατο Δικαστήριο και δεν τον ενδιέφερε η απόφαση αυτή.

1913

Προκειμένου να διαλύσει τη δημόσια και πολιτική πίεση προς αυτόν και τους άλλους ληστές-βαρόνους, ο Rockefeller χρησιμοποιεί ένα τέχνασμα που ονομάζεται "φιλανθρωπία", σύμφωνα με το οποίο τα παράνομα κέρδη από τις ληστρικές πρακτικές του στις επιχειρήσεις πετρελαίου χρησιμοποιούνται για την ίδρυση του Ιδρύματος Rockefeller. 

Αυτό το φορολογικό καταφύγιο χρησιμοποιήθηκε για να αναλάβει στρατηγικά τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.

Το Ίδρυμα Rockefeller ήταν ο οργανισμός βιτρίνα για ένα νέο παγκόσμιο επιχειρηματικό εγχείρημα του Rockefeller και των συνεργατών του. 

Το νέο αυτό εγχείρημα ονομαζόταν επιχείρηση φαρμακευτικών επενδύσεων. Οι δωρεές από το Ίδρυμα Rockefeller πήγαιναν μόνο σε ιατρικές σχολές και νοσοκομεία. Τα ιδρύματα αυτά είχαν γίνει ιεραπόστολοι μιας νέας φυλής εταιρειών: των κατασκευαστών πατενταρισμένων, συνθετικών φαρμάκων.

Αυτή ήταν επίσης η εποχή που ανακαλύφθηκαν οι πρώτες βιταμίνες. Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι αυτά τα φυσικά μόρια είχαν οφέλη για την υγεία που σώζουν τη ζωή και ότι ήταν σε θέση να προλάβουν πολλές χρόνιες παθήσεις της υγείας.

 Εμφανίστηκαν τα πρώτα βιβλία με έρευνες, που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, σχετικά με τα οφέλη των βιταμινών για την υγεία. Αυτά τα νεοανακαλυφθέντα μόρια είχαν μόνο ένα μειονέκτημα: δεν μπορούσαν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Έτσι, στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, η φαρμακευτική επενδυτική επιχείρηση αντιμετώπιζε ήδη μια θανάσιμη απειλή: οι βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που προωθούνταν ως προγράμματα δημόσιας υγείας θα απαγόρευαν την ανάπτυξη οποιασδήποτε σημαντικής επενδυτικής επιχείρησης που βασιζόταν σε πατενταρισμένα φάρμακα. 

Η εξάλειψη αυτού του ανεπιθύμητου ανταγωνισμού από τα φυσικά μικροθρεπτικά συστατικά έγινε επομένως ζήτημα ζωής και θανάτου για τη φαρμακευτική επιχείρηση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :