Πόσο στοιχίζει το σωτήριο πυροσβεστικό μεγαθήριο Beriev Πόσο στοιχίζει το σωτήριο πυροσβεστικό μεγαθήριο Beriev




Μαύρου Όλγα:

H ενοικίαση του αεροσκάφους Beriev κόστισε στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες 3,8 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερις μήνες. Η τιμή αγοράς του φτάνει τα 65.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι σε 15 χρόνια ουσιαστικά θα έχουμε δώσει σε ενοίκια, όσα θα δίναμε για αγορά. Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε και δεύτερο (για ενοικίαση), ίσως επειδή το πρώτο παρουσίασε βλάβη σε μια κρίσιμη στιγμή.

Μάλιστα υπέβαλε το σχετικό αίτημα ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία αντιμετωπίζει και η ίδια πολλές πυρκαγιές ενώ έχουν ζητήσει αεροσκάφη και άλλες χώρες. Πέρυσι για παράδειγμα ήταν να το νοικιάσει (το ένα διαθέσιμο) η Ελλάδα, αλλά πρόλαβε και το καπάρωσε η Τουρκία. Φέτος η Τουρκια βιώνει πολύ οδυνηρά την έλλειψη εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Για τη φετινή ενοικίαση, η Πολιτική Προστασία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από πέρσι! Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τώρα οι διαπραγματεύσεις.

Το Beriev αφίχθηκε στην Ελλάδα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και οι Ρώσοι πιλότοι του εκπαιδεύθηκαν στο ελληνικό ανάγλυφο και παράλληλα είχαν την απαραίτητη συνεργασία γνωριμίας με στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας. Το ρωσικό μεγαθήριο απέδειξε πάντως εν τω μεταξύ ότι άξιζε τα λεφτά του στις πολλές πυρκαγιές που έως τώρα αντιμετώπισε. Τώρα μετά την βλάβη στον κινητήρα του, ίσως τα δεδομένα αλλάζουν.

Προβλέπονται δε πολλές πυρκαγιές για τον Αύγουστο λόγω των πρωτοφανών κυμάτων καύσωνα (δύο μέχρι στιγμής και την επόμενη εβδομάδα έρχεται τρίτο). Οι καύσωνες εξαφανίζουν κάθε υγρασία από το έδαφος και η γη ξηραίνεται απόλυτα σε βάθος μισού μέτρου, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο κίνδυνος αναφλέξεων και μετάδοσης της πυρκαγιάς. Στο Beriev είχε στηριχθεί εξάλλου και ο όλος αντιπυρικός σχεδιασμός.
Μεγάλη πτητική ικανότητα

Η Rostec, η εταιρεία παραγωγής, ανακοίνωσε ότι «το σκάφος πέταξε πάνω από 100 ώρες πάνω από τα πύρινα μέτωπα από τις αρχές Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης στην Ελλάδα, το ρωσικό Be-200 πέταξε πάνω από 100 ώρες. Το πλήρωμα έκανε 36 ταξίδια για να εξαλείψει τις πιο δύσκολες φωτιές σε επτά περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων σε αυτές της Κρήτης και της Ρόδου»

Το πελώριο αεροσκάφος έχει κάνει περισσότερες από 400 ρίψεις νερού. «Παρά τις πολλές πτήσεις, το αεροσκάφος είναι σε καλή κατάσταση. Το πλήρωμα επιδεικνύει μεγάλο επαγγελματισμό, όπως αναφέρουν και οι Έλληνες ειδικοί στον τομέα της πυρόσβεσης» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η περίπτωση της βλάβης προβλέπεται στη σύμβαση της εταιρίας με το υπουργείο και για αυτό το λόγο βρίσκονται στην Ελλάδα εξειδικευμένοι τεχνικοί της εταιρείας που συνεργάζονται με τους Έλληνες τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι και οι καταρτισμένοι και ειδικοί στον τομέα αυτόν. Η ανακοίνωση της εταιρείας έγινε ίσως επειδή η Ελλάδα δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι “ξέμεινε” από Beriev τη χειρότερη μέρα ή ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικαθίσταται από άλλο μέχρι την πλήρη επισκευή του.

loading...