Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του BBC Mina Al-Lami, το ΙΚ ισχυρίζεται ότι οι Ταλιμπάν δεν κέρδισαν το Αφγανιστάν με τζιχάντ, αλλά τους προσφέρθηκε στο πιάτο από τις ΗΠΑ!

 Οπως βλέπεται ο Ταλιμπάν ποζάρει με αμερικανική στολή, αμερικανικό όπλο,αμερικανικά γυαλιά, αμερικανικό αυτοκίνητο…

Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η ”νίκη” των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα προκαλέσει ένα νέο κύμα τρομοκρατίας διεθνώς. 

Απεναντίας, οι αισιόδοξοι δεν βλέπουν αναζωπύρωση της, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι η μόνη σκληρή κριτική κατά των Ταλιμπάν προήλθε από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή ότι έχει απομείνει από αυτό μετά τη μεγάλη του ήττα.

Σε μήνυμά του στην εβδομαδιαία εφημερίδα al-Naba, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του BBC Mina Al-Lami,  το ΙΚ ισχυρίζεται ότι οι Ταλιμπάν δεν κέρδισαν το Αφγανιστάν με τζιχάντ, αλλά τους προσφέρθηκε στο πιάτο από τις ΗΠΑ! 

Οι ”νεο-Ταλιμπάν”, υποστηρίζει, είναι ψεύτικη μουσουλμανική ομάδα οργανωμένη από τους Αμερικανούς προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους μουσουλμάνους, εκφράζει δε αμφιβολίες αν θα εφαρμόσουν την πραγματική σαρία στο Αφγανιστάν. Αυτή η κριτική συμπίπτει απολύτως με την πάγια θέση του ΙΚ ότι οι Ταλιμπάν είναι εθνικιστική και πολυθεϊστική ομάδα, θεολογικά προβληματική. 

Το ΙΚ μάλιστα προσθέτει ότι προετοιμάζεται για νέα Τζιχάντ, υπονοώντας πιθανόν και το Αφγανιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την απειλή του ΙΚ στο Αφγανιστάν. 

Μόλις εχθές, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η απειλή από το ΙΚ ήταν ”πραγματική, οξεία, επίμονη και κάτι στο οποίο εστιάσαμε κάθε εργαλείο στο οπλοστάσιό μας”… 

Πηγή: The Guardian, Hoover Institution

loading...