Ο Κούβελας τελειώνει τους εκβιασμούς της κυβέρνησης: «Απροστάτευτοι μετά τους 3-4 μήνες οι εμβολιασμένοι»

Παρόλα αυτά διπλά τεστ κάθε εβδομάδα ήδη υποχρεούνται να κάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων με δικά τους έξοδα.

«Είναι προφανές ότι μετά από 3-4 μήνες δεν είναι προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Τι πρέπει να κάνουν; Τρίτη δόση; Προσευχή;» ρωτά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, σχολιάζοντάς μας τα σοκαριστικά σε έναν βαθμό πορίσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στη Βρετανία από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης , σύμφωνα με την οποία η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca αντιμέτωπα με τη μετάλλαξη Δέλτα μειώνεται στον χρόνο ρεκόρ των τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη σε τρία εκατομμύρια δείγματα που λήφθηκαν από όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνεται στο 75% και του εμβολίου της AstraZeneca στο 61% (έναντι της Δέλτα).

«Και τίποτα, κανένα σοβαρό δεδομένο, δεν μας διασφαλίζει ότι η 3η δόση, που εφαρμόζεται πλέον διεθνώς, θα μας κάνει ανοσία ή δεν θα μας προκαλέσει παρενέργειες, αφού οι εταιρείες δεν έχουν παραδώσει κλινικές μελέτες σχετικά με την τρίτη δόση. Ανέφεραν ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων η απόφαση» υπογραμμίζει ο κ. Κούβελας, που σκοπεύει να αποφύγει, όπως μας αποκαλύπτει, την τρίτη δόση.

Αν κάποιος νοσήσει είναι περισσότερο θωρακισμένος, από το να έχει ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό του;

«Ασφαλώς. Αν νοσήσεις, έχεις εξασφαλίσει με φυσικό τρόπο την ανοσία. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς συμπεριφέρεται μια πρωτεΐνη που προκαλεί εμμέσως ανοσία» επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Άρα, δεν κάνουμε κάτι. Περιμένουμε πριν την τρίτη δόση, που θα είναι off label χρήση, μη θεσμοθετημένη, μη κατοχυρωμένη. Μόνο όταν αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την τρίτη δόση θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή» συνοψίζει.

loading...