Ισραηλινή μελέτη> Με 15 δολάρια γλυτώνεις τη διασωλήνωση από Covid-19

14 στους 15 ασθενείς με σοβαρή νόσηση, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία του φαρμάκου TriCor, δεν χρειάστηκαν υποστήριξη οξυγόνου και εξήλθαν του νοσοκομείου εντός μίας εβδομάδας

 Σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Hebrew University, στο Ισραήλ, δεκατέσσερις στους 15 ασθενείς με σοβαρή νόσηση από επιπλοκές COVID-19, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία του φαρμάκου TriCor (φαινοφιμπράτη), δεν χρειάστηκαν υποστήριξη οξυγόνου και εξήλθαν του νοσοκομείου εντός μίας εβδομάδας.

Η φαινοφιβράτη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από το FDA και λαμβάνεται από το στόμα. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης είναι ήδη στο στάδιο της έρευνας και επί του παρόντος βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η ομάδα, υπό τον καθηγητή του πανεπιστημίου Yaakov Nahmias, πραγματοποίησε τη μελέτη στο Barzilai Medical Center του Ισραήλ σε συντονισμό με τον επικεφαλής του νοσοκομείου της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, Καθ. Shlomo Maayan και με την υποστήριξη των εργαστηρίων Abbott.

Οι 15 ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία παρουσίασαν πνευμονία και χρειάζονταν υποστήριξη οξυγόνου. Ήταν επίσης ηλικιωμένοι με πολλαπλές συννοσηρότητες, από διαβήτη και παχυσαρκία έως υψηλή αρτηριακή πίεση. Εκτός από το πρωτόκολλο περίθαλψης, δόθηκε στους ασθενείς 145 mg/ημέρα φαινοφιβράτης για 10 ημέρες.

«Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα», ανέφερε ο Nahmias στην The Jerusalem Post. «Οι προοδευτικοί δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της επιδεινωτικής COVID-19, μειώθηκαν εντός 48 ωρών από τη θεραπεία. Επιπλέον, 14 από τους 15 ασθενείς δεν χρειάστηκαν τελικά υποστήριξη οξυγόνου. Ο 15ος βγήκε από το οξυγόνο εντός 10 ημερών. Κατά τη σύγκριση δεδομένων σε σχέση με άλλους ασθενείς, ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%, κατά μέσο όρο, αποσωληνόνονται σε μια εβδομάδα. Με άλλα λόγια, η φαινοφιμπράτη θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον χρόνο θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή COVID.

Γνωρίζουμε ότι η νόσηση σε τέτοιου είδους ασθενείς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα, αναπτύσσουν καταγισμό κυτοκινών σε πέντε έως επτά ημέρες και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για τη θεραπεία τους προκειμένου να γίνουν καλύτερα», είπε ο Yaakov Nahmias. «Δώσαμε σε αυτούς τους ασθενείς φαινοφιμπράτη και η μελέτη δείχνει ότι η φλεγμονή μειώθηκε απίστευτα γρήγορα. Φαίνεται ότι δεν ανέπτυξαν καταιγισμό κυτοκινών σε κανένα σημείο».

Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς που δεν χρειάζονται οξυγόνο μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Επιπλέον, παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων από COVID στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των βαριά ασθενών επιβιώνουν. Αν κοιτάξετε την περίοδο των 28 ημερών, θα περίμενα ότι όλοι θα επιβιώσουν με ή χωρίς το φάρμακο», εξήγησε ο Nahmias. «Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να τους πάμε σπίτι ή πόσο γρήγορα μπορούμε να οδηγήσουμε έναν σοβαρό ασθενή σε ήπια κατάσταση».

Όλοι οι ασθενείς της μελέτης ολοκλήρωσαν τη θεραπεία 10 ημερών στο σπίτι, μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο και, σύμφωνα με τον Maayan, «δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο».

Το FENOFIBRATE εγκρίθηκε από τον FDA το 1975 για μακροχρόνια χρήση και θεωρείται ασφαλές. Επιπλέον, είναι ένα φθηνό χάπι, είπε ο Yaakov Nahmias. Επιπλέον, η θεραπεία κοστίζει λιγότερο από 1,50 δολάριο την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική θεραπεία ανά ασθενή είναι περίπου 15 δολάρια.

Ο Nahmias μελετά τη χρήση της φαινοφιβράτης για τη θεραπεία της COVID-19 σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Έκανε πρώτα μια προκλινική δοκιμή και στη συνέχεια μια πολυκεντρική αναδρομική μελέτη. Και οι δύο έδειξαν θετικότατα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

«Οι ιοί είναι παράσιτα», εξήγησε ο Yaakov Nahmias. «Δεν μπορούν να αναπαραχθούν μόνοι τους. Πρέπει να μπουν μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο, να καταλάβουν τα συστήματα τους και να αναπαραχθούν».

Σε συνεργασία με επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καθηγητής απέδειξε ότι ο κορωναϊός εμποδίζει την καύση λίπους στα πνευμονικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες τους μέσα στα πνευμονικά κύτταρα, μία κατάσταση που δημιουργείται προκειμένου να αναπαραχθεί ο ιός. Η φαινοφιμπράτη, ελπίζει, ότι θα αντιστρέψει αυτό το αποτέλεσμα και θα εξαλείψει την αντιγραφή του ιού.

«Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο ο SARS-CoV-2 ελέγχει τον μεταβολισμό μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον ιό και να του στερήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να επιβιώσει», δήλωσε ο Yaakov Nahmias στην Post, σημειώνοντας ότι μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης αποτελούν ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης COVID-19.

Ο καθηγητής ασχολείται τώρα με μια σειρά μελετών Φάσης ΙΙΙ που διεξάγονται στη Νότια Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αυτές οι μελέτες είναι ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο και διπλά τυφλές. Ο Yaakov Nahmias ανέφερε ότι η ομάδα του προσπαθούσε να εγγράψει ασθενείς στη μελέτη πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Delta, αλλά οι προσπάθειες τώρα προχωρούν πιο γρήγορα. Ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα ήδη μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, το φάρμακο είναι διαθέσιμο και οι γιατροί μπορούν να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν θεραπεία με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. «Δεν υπάρχουν ασημένιες σφαίρες», είπε, «αλλά η φαινοφιβράτη είναι πολύ ασφαλέστερη από άλλα φάρμακα που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα και ο μηχανισμός δράσης της δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις παραλλαγές».

https://kourdistoportocali.com/

loading...