Παράλειψη σε βαθμό Κακουργήματος. Με πυροσβεστήρες στους κατοίκους και την τακτική “αντιπύρ “ θα σωζόταν 1000 σπίτια και 500.000 στρέμματα.

 Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να φύγουν σε λίγο από την απέραντη καμένη γη και τις κατεστραμμένες ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας  ( γνωστή η τακτική ) , μια δικογραφία όμως μαμούθ που σχηματίζεται , θα καταδιώκει ( ακόμα και εισαγγελικούς λειτουργούς ) για πολλά πολλά χρόνια.  

 Όσοι αρμόδιοι παρακολούθησαν  (και ήταν πολλοί ) το 19ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο με τίτλο «Η συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στην ορεινή οικονομία και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος » που έγινε στο Λιτόχωρο Πιερίας (29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2019) είδαν με έκπληξη κατά την παρουσίαση , την εκπληκτική αποτελεσματικότητα της τακτικής του  αντιπύρ , που κατά περίεργο τρόπο δεν τυγχάνει νομικού πλαισίου στην Ελλάδα καίτοι παλιότερα ετύγχανε εφαρμογής με εκπληκτικά ( συγκρίσιμα με το σήμερα ) αποτελέσματα . Σύμφωνα με αυτήν την τακτική ( κατάλληλη όσο τίποτα για την αντιμετώπιση ΜΕΓΑ- ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ)  οι δασοπυροσβέστες  ανάβουν την φωτιά κατά μήκος γραμμικού στοιχείου γυμνού από καύσιμη ύλη, όπως δρόμος, αντιπυρική ζώνη, κλπ., προς την πλευρά από την οποία πλησιάζει το επερχόμενο μέτωπο. Στόχος είναι να καεί η βλάστηση που πρόκειται να βρεθεί στον δρόμο της πυρκαγιάς με φωτιά μικρής σχετικά έντασης και ελεγχόμενης συμπεριφοράς, ώστε όταν φτάσει η πυρκαγιά να μην έχει τι να κάψει και έτσι να σταματήσει . Η ζώνη που δημιουργείται είναι Απροσπέλαστη από την πυρκαγιά ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ , ενώ , ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων είναι σχεδόν μηδενικός

Στην ιστορία όμως θα γραφτεί η απίστευτη  προσπάθεια των κατοίκων για να μην περάσει η φωτιά στο χωριό Καματριάδες. Με φακούς και δεκάδες πυροσβεστήρες στα χέρια βρίσκονταν ολημερίς και ολονυχτίς  κοντά στη φωτιά προκειμένου να μην την αφήσουν να περάσει μέσα στο χωριό αλλά και στην απέναντι πλευρά. Όπως έλεγαν , “αν η φωτιά περάσει απέναντι θα φτάσει μέχρι την Αιδηψό και θα σταματήσει στην θάλασσα.”Φανταστείτε πόσο σημαντική βοήθεια θα πρόσφεραν οι χιλιάδες κάτοικοι εάν ,στην αγωνία τους να σώσουν τα σπίτια τους , κάποιος του προμήθευε με πυροσβεστήρες.

Η δυσαναλογία των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης και της προετοιμασίας – πρόληψης που υπήρχε, σε σχέση με την απέραντη καταστροφή που προκάλεσαν και θα συνεχίζουν να προκαλούν στην κοινωνία οι πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 είναι τόσο τεράστια και ορατή  , που δεν χωράει καμία απολύτως δικαιολογία.

Συνεχίζεται …

Αθήνα 12.8.2021

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ 

loading...