Αναπνέουμε καρκίνο στην Αττική: «Είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα σε 1 ώρα» λέει ο Τζανάκης

 SOS εκπέμπουν οι ειδικοί για την επικινδυνότητα της ατμόσφαιρας λόγω των σωματιδίων καπνού. Οι φωτιές καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, και δημιουργούν τρομερά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα μικρών και μεγάλων.

«Αναπνέουμε καρκίνο στην Αττική»

«Επιβαρυμένη από τους καπνούς της φωτιάς στην Αττική είναι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα. Η παραμονή σε εξωτερικό χώρο υπό αυτές τις συνθήκες για 1-2 ώρες ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων» τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης εξηγεί πως «τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι».

Όχι τώρα σωματική εργασία και αθλητικές δραστηριότητες

Σοκ προκαλούν όσα αναφέρουν οι ειδικοί για το πώς επιβαρύνεται η υγεία των ανθρώπων από το νέφος που έχει δημιουργήσει η μανία της πύρινης λαίλαπας. «Θα πρέπει οπωσδήποτε αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες» προσθέτει ο κ. Τζανάκης.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, ο κος Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Η μεγάλη φωτιά στην Αττική έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με αντίκτυπο και στην ανθρώπινη υγεία, με το τοξικό νέφος πάνω από την Αθήνα να είναι τεράστιο και τις πρώτες αποκαλύψεις των ειδικών να είναι σοκαριστικές.

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» επεσήμανε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.

loading...