Toυρκικός ”εκβιασμός” προς ΗΠΑ: ”Στείλτε μας εδώ & τώρα τον Γκιουλέν” – Άγκυρα: ”Θέλουμε τους S-500 Prometheus”!

 Τα θέλει όλα η Άγκυρα

Νέες προκλήσεις μπροστά στα μούτρα των Αμερικανών, υλοποιούν απροκάλυπτα οι Τούρκοι, προκαλώντας το κοινό αίσθημα με την φασίζουσα και άκρως επικίνδυνη στάση τους σε δύση/ΝΑΤΟ.   

Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Πακιστάν, Μουσταφά Γιουρντάκουλ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, επειδή αυτή δεν εκδίδει τον εξόριστο κληρικό Fethullah Gulen, ο οποίος κατηγορείται για δήθεν ενορχήστρωση του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

«Παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παραδώσει τον καταζητούμενο τρομοκράτη Γκουλέν σε εμάς [Τουρκία], ενώ συνεχίζουν να τον προστατεύουν, οπότε ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να ενεργήσουν, για να δείξουν εάν είναι με τη δημοκρατία ή με τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Ο Τούρκος πρεσβευτής τόνισε ότι οι “τρομοκράτες” του Γκιουλέν προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για να καταργήσουν την δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά το τουρκικό έθνος σφυρηλάτησε την ενότητα και σταμάτησε τα σχέδια αυτά.

«Η δημοκρατία ανθίζει στην Τουρκία», είπε ο Μουσταφά Γιουρντάκουλ, ευχαριστώντας το Πακιστάν για τη συμμαχία του με την Τουρκία ενάντια στην επίθεση κατά της δημοκρατίας το 2016 και τις επακόλουθες ενέργειες εναντίον της «οργάνωσης  (FETO).

«Είμαστε ευγνώμονες στην ηγεσία και το έθνος του Πακιστάν που έδειξε αλληλεγγύη κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, κηρύσσοντας την FETO, τρομοκρατική οργάνωση, κλείνοντας άμεσα όλα τα σχολεία του Γκουλέν και παραδίδοντας υπόπτους στις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ο Τούρκος διπλωμάτης για τις αυξανόμενες εντάσεις στο Αφγανιστάν, είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί η χώρα αυτή να είναι σταθερή και ευημερούσα, προς όφελος των κατοίκων, οπότε καταβάλλει προσπάθειες για το σκοπό αυτό.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει μυστική ατζέντα για το Αφγανιστάν.Ο Μουσταφά Γιουρντάκουλ είπε ότι η ασφάλεια του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ, αποτέλεσε αντικείμενο συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μετά την πρόσφατη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η Άγκυρα σκοπεύει να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη και ασφάλεια στο αεροδρόμιο για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί . “Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί για την ασφάλεια του αεροδρομίου με βεβαιότητα”, είπε ο Τούρκος πρέσβης, αποκαλύπτοντας ότι ο Ερντογάν ουσιαστικά συνεχίζοντας τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ζητά σοβαρά ανταλλάγματα. 

Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για τους ρωσικούς πυραύλους S-500 Prometheus 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-500 Prometheus, πέρασαν επιτυχώς όλες τις απαιτούμενες δοκιμές και θα παραδοθούν προς χρήση από το ρωσικό στρατό στο εγγύς μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, η οποία, προφανώς, ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένη με τα ρωσικά συγκροτήματα S-400 Triumph, αφού επιθυμεί στο μέλλον να αγοράσει και αυτούς τους ρωσικούς πυραύλους.

“Υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδια της Τουρκίας να αποκτήσει ρωσικά όπλα.

Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν έχει αντιπάλους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της, για να υπάρξει ανάγκη απόκρουσης στην συνέχεια αυτών των επιθέσεων, για τις οποίες δημιουργήθηκαν τα συστήματα S-500.

Δεύτερον, ένα βασικό εμπόδιο για την Τουρκία είναι το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια η Ρωσία δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει εξαγωγική έκδοση αυτών των πυραύλων, πόσο μάλλον εάν μιλάμε για την πώληση αυτών των όπλων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε Ρώσος ειδικός στο Avia.pro.

Ο Πούτιν δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να επιτρέψει την πώληση ειδικής έκδοσης των ρωσικών πυραύλων S-500 Prometheus, για πολλούς λόγους.

Το γεγονός είναι ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν την αγορά όπλων αιχμής από τη Ρωσία, με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας για ίδιον όφελος όμως.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκτήσουν στρατηγικά όπλα, παίζοντας παράλληλα το “χαρτί” του “ηγεμόνα” σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, ενώ προκαλούν ωμά, το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο με κάθε ευκαιρία. Για πόσο όμως ακόμη;

loading...