Σε τρομακτικό βαθμό αυξάνονται τα ποσοστά υποσιτισμού στον κόσμο, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της Oxfam.Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν πεθάνει από την πείνα τους τελευταίους 12 μήνες έχει εξαπλασιαστεί, ξεπερνώντας αυτόν της COVID-19. 

Περίπου 11 άνθρωποι πεθαίνουν το λεπτό από πείνα, με τον συνολικό αριθμό να έχει εκτοξευθεί από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για αριθμό υψηλότερο της τρέχουσας θνητότητας της CΟVID-19, που είναι 7 νεκροί το λεπτό, υπογραμμίζει η έρευνα. Μάλιστα, πάνω από 155 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή, δηλαδή 20 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί κατά 40% παγκοσμίως, φθάνοντας σε υψηλό δεκαετίας, επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση της Oxfam. 

Οι χώρες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού είναι το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη.

Στο μεταξύ, η δυσκολία εξασφάλισης τροφής έχει αρχίσει να εντείνεται σε περιοχές, τις οποίες αποκαλεί η έρευνα «αναδυόμενη εστία πείνας». Πρόκειται για χώρες, όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, χώρες δηλαδή που έχουν πληγεί σημαντικά από την έξαρση της πανδημίας. Η άνοδος του αριθμού των ατόμων που πέθαναν από την πείνα σημειώθηκε σε μία περίοδο που η παγκόσμια αμυντική δαπάνη αυξήθηκε έως 51 δισ. δολ., ποσό 6 φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται να δαπανηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ώστε να μην πεινούν οι άνθρωποι. Στο μεταξύ, η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 413 δισ. δολ. πέρυσι, αριθμός 11 φορές μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για το κόστος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με σκοπό την αποτροπή περιπτώσεων υποσιτισμού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :