Oυδέν κρυπτόν πλέον…στο κινητό!

Αποκάλυψη καταγγέλλει την παγκόσμια κατάχρηση του όπλου κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο για την επιτήρηση κυβερνήσεων, πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων

Zero Hedge 

Υπό τον τίτλο «Ψηφιακό εργαλείο κατασκόπευσης Ισραηλινής εταιρείας χρησιμοποιήθηκε για την στοχοποίηση εκατοντάδων δημοσιογράφων και ακτιβιστών» η ιστοσελίδα South Front δημοσίευσε τα ακόλουθα:

Όπως sxol;iase ο Εντoυαρντ Σνόουντεν σε ένα τουίτ, όταν η είδηση εξερράγη αυτό το Σαββατοκύριακο, “αυτή η διαρροή θα είναι το θέμα της χρονιάς”.

Το Southfront αναφέρει ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware ισραηλινής εταιρείας χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρες και επιτυχημένες πειρατείες 37 τύπων smartphones που ανήκουν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα 17 οργανώσεων ΜΜΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου.

Μία από τις πηγές, η Washington Post, ανέφερε ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware Pegasus που έχει αδειοδοτηθεί από τον Όμιλο NSO με έδρα το Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη στόχευση τηλεφώνων που ανήκουν σε δύο γυναίκες κοντά στον Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφο της Post που δολοφονήθηκε σε προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία το 2018.

Μία από αυτές ήταν η μνηστή του, και αυτή και η άλλη γυναίκα κατασκοπεύονταν τόσο πριν όσο και μετά το θάνατό του.

Η Guardian, ένα άλλο από τα μέσα ενημέρωσης, έγραψε ότι η έρευνα απέδειξε “εκτεταμένη και συνεχή κατάχρηση” του λογισμικού hacking της NSO, που περιγράφεται ως κακόβουλο λογισμικό που μολύνει smartphones για να επιτρέψει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να καταγράψει κλήσεις και να ενεργοποιήσει κρυφά μικρόφωνα.

Η έρευνα επισημαίνει την εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής spyware της NSO που ονομάζεται «Πήγασος», το οποίο η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι προορίζεται μόνο για χρήση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, εμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών.

Το Pegasus είναι ένα πολύ προηγμένο κακόβουλο λογισμικό που μολύνει συσκευές iOS και Android για να επιτρέψει στους χειριστές του λογισμικού υποκλοπής spyware να αντιγράφουν μηνύματα, φωτογραφίες, κλήσεις και άλλα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της μυστικής ενεργοποίησης μικροφώνων και καμερών.

Με βάση την έρευνα, η διαρροή περιέχει μια λίστα με 50.000 αριθμούς τηλεφώνου που έχουν αναγνωριστεί ως εκείνοι των ανθρώπων που αποτελούν στόχους επιτήρησης των πελατών της NSO από το 2016.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλά στενά μέλη της οικογένειας του κυβερνήτη μιας χώρας, αναφέροντας ότι ενδέχεται να έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας να διερευνήσουν την δυνατότητα παρακολούθησης και και κατασκοπευσης των συγγενών τους.

Η εταιρεία, NSO Group, εξέδωσε δήλωση στην ιστοσελίδα της, διαψεύδοντας τις καταγγελίες 17 δημοσιογραφικών οργανισμών με επικεφαλής τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό δημοσιογραφίας Forbidden Stories που εδρεύει στο Παρίσι.

«Αφού ελέγξαμε τους ισχυρισμούς τους, αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην έκθεσή τους», ανέφερε η δήλωση. Η NSO ανέφερε ότι η τεχνολογία της δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με τη δολοφονία του Κασόγκι.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει «τη πλήρη απουσία ελέγχου» του λογισμικού παρακολούθησης.

“Μέχρι να μπορέσει αυτή η επιχείρηση (NSO) και ο κλάδος στο σύνολό του να δείξουν ότι είναι σε θέση να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να υπάρξει άμεσο μορατόριουμ για τις εξαγωγές, την πώληση, τη μεταφορά και τη χρήση τεχνολογίας επιτήρησης”, ανέφερε η οργάνωση δικαιωμάτων σε δήλωσή της.

Οι στοχευμένοι αριθμοί τηλεφώνου ήταν σε μια λίστα που κοινοποίησε το δημοσιογραφικό όργανο « Απαγορευμένες Είδησεις» και η Διεθνής Αμνηστία στους 17 οργανισμούς ΜΜΕ. Δεν ήταν σαφές πώς οι ομάδες έλαβαν τον κατάλογο.

Οι κάτοχοι-στόχοι των αριθμών στον κατάλογο δεν κατονομάζονταν , ωστόσο δημοσιογράφοι αναγνώρισαν περισσότερα από 1.000 άτομα που εκτείνονται σε περισσότερες από 50 χώρες.

Περιελάμβαναν αρκετά αραβικά μέλη της βασιλικής οικογένειας, τουλάχιστον 65 στελέχη επιχειρήσεων, 85 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφους και περισσότερους από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους – συμπεριλαμβανομένων αρκετών αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.

«Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι όταν μαθαίνουμε ότι δύο δημοσιογράφοι του AP, μαζί με δημοσιογράφους από πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, είναι μεταξύ αυτών που ενδέχεται να έχουν στοχοποιηθεί από λογισμικό υποκλοπής spyware του Πήγασου», δήλωσε η Διευθύντρια Σχέσεων ΜΜΕ του Ασοσιέϊτετ Πρες Λώρεν ¨Ηστον.

“Έχουμε λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συσκευών των δημοσιογράφων μας και ερευνούμε”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Reuters Ντέιβ Μοράν δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν τις ειδήσεις προς το δημόσιο συμφέρον χωρίς φόβο παρενόχλησης ή βλάβης, όπου και αν βρίσκονται. Γνωρίζουμε την έκθεση και εξετάζουμε το θέμα”.

Ο παρακάτω χάρτης παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των “πελατών” που είχε ο Όμιλος NSO που τροφοδοτούσαν τους αριθμούς.

Πρωτότυπο

The map below provides insight into how many “customers” NSO Group had that were feeding numbers.

loading...