Η πραγματική εικόνα της δημοσκόπησης της MRB: Σε ελεύθερη πτώση η ΝΔ και σενάρια για εκλογές τον Οκτώβριο

«Συναγερμός» στο Μαξίμου – Αναλυτικά τα στοιχεία

Μια ακόμη δημοσκόπηση κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες για να δείξει πως οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πως είναι ικανοποιημένοι με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο λόγος για την δημοσκόπηση της MRB, η οποία παρουσιάστηκε από το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου με… ελλιπή στοιχεία, καθώς δόθηκε βάση τους υπουργούς της κυβέρνησης που παραμένουν δημοφιλείς, για την ιστορία μόνο οι Ν.Δένδιας και Κ.Πιερακάκης δεν βρίσκονται στο κόκκινο, για τους υπολοίπους οι πολίτες δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού.

Αυτό όμως που δεν ανέλυσε κανείς είναι πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η φθορά της ΝΔ φαίνεται σε μία σειρά από δείκτες όπως πρόθεση ψήφου, καταλληλότητα πρωθυπουργού, κόμμα που θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά, πορεία οικονομίας και χώρας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στο 12,9% από το 15% της αντίστοιχης μέτρησης τον Δεκέμβριο. Η ΝΔ πέφτει από το 38,1% στο 36,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 23,1% ανεβαίνει στο 23,8%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 39% απαντά η ΝΔ, το 31,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,5% κανένα κόμμα. Η διαφορά δηλαδή ανέρχεται πλέον στο 7,9%, έναντι 9,9% τον Δεκέμβριο και 16,8% τον Ιούνιου του 2020.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 40% απαντά ΝΔ. Η διαφορά δηλαδή είναι μόλις 0,4%, όταν τον Δεκέμβριο ήταν 3,7% και τον Ιούνιο του 2020 12,2%.

Ως προς την καταλλήλοτητα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 43,6% πέφτει στο 42,5%, με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει έδαφος και από το 29,2% να φτάνει στο 31,6%. Έτσι, η διαφορά του 14,4% του περασμένου Δεκεμβρίου ψαλιδίζεται στο 10,9%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 64,1% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,1% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 71,6% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και μόλις το 9,5% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα 4ο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες μετά τον Σεπτέμβριο», το 72,9% απαντά «πολύ πιθανό – αρκετά πιθανό».

Τέλος, αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με το ταμείο Ανάκαμψης και τη διαχείριση χρημάτων. Το 55,3% εκτιμά ότι θα διατεθούν με λάθος τρόπο, έναντι του 32,6% που έχει αντίθετη γνώμη. Τα κονδύλια θα βοηθήσουν την πλειοψηφία λέει μόλις το 28,5%.

Στο κατά πόσο θα εννοηθούν από τη διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων, σίγουρα και μάλλον δεν θα εννοηθούν λέει το 63,1%, ούτε θα ευνοηθούν ούτε δε θα ευνοηθούν απαντά το 17,8%, ενώ μόλις το 13,5% πιστεύει ότι σίγουρα θα εννοηθούν και μάλλον θα εννοηθούν.

Οι έμπειροι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βλέποντας αυτή την εξέλιξη η οποία μάλιστα δεν δικαιολογείται από την εποχή, διότι παραδοσιακά στην καρδιά του καλοκαιριού τα συναισθήματά του εκλογικού σώματος είναι πιο θετικά αναφορικά με την εκάστοτε κυβέρνηση, διαβλέπουν ένα «τσουνάμι» τον Σεπτέμβριο.

Όπως όλα δείχνουν, ο τουρισμός θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα και το νέο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στην λήψη νέων μέτρων που θα εντείνουν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Ενώ τα ταμεία έχουν ήδη αδειάσει και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης όλων αυτών που θα πληγούν από την παράταση της υγειονομικής κρίσης. Αντίθετα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιτηδευματίες στον τουρισμό βρίσκονται ήδη στο φάσμα της φτώχειας μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου!

Η εικόνα κατάρρευσης λοιπόν που προκύπτει στην δημοτικότητα του πρωθυπουργού και σχεδόν του συνόλου των υπουργών, αναζωπυρώνει την συζήτηση για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιτελείς του πρωθυπουργού βλέπουν επανάληψη του σεναρίου του 2011, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου απλώς παρέδωσε την κυβέρνηση.
Σε αυτό το σενάριο συνεχίζουν να αντιδρούν σθεναρά τα δύο κέντρα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου. Αν και μία θέση στο επικρατείας για τον κύριο Γεραπετρίτη και τον κύριο Σκέρτσο μάλλον θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη.
Να σημειώσουμε πως τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει τελείως στάση και δείχνει έτοιμος για εκλογές. 
loading...