Η Κίνα παρουσίασε το ταχύτερο τρένο του κόσμου Τεχνολογίας maglev (BINTEO)

Όταν σκεφτόμαστε τρένα-σφαίρα συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η Ιαπωνία, μιας και όχι μόνο είναι διάσημη για τις μεγάλες ταχύτητες αλλά και για την ακρίβεια των δρομολογίων σε επίπεδο λεπτού της ώρας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, άλματα προόδου κάνει και η Κίνα. Μάλιστα, η χώρα παρουσίασε το ταχύτερο τρένο του κόσμου στην πόλη Qingdao.

Το τρένο είναι τεχνολογίας maglev, μαγνητικής αιώρησης δηλαδή που μέσω ηλεκτρομαγνητισμού του επιτρέπει να “γλιστράει” πάνω στη μία και μοναδική ράγα χωρίς ποτέ να την ακουμπά. Θεωρείται το ταχύτερο τρένο του κόσμου αφού είναι ικανό να αναπτύξει ταχύτητες 600 χλμ/ώρα. Η Κίνα μάλιστα είχε παρουσιάσει το 2019 ένα πρωτότυπο αυτού του τρένου, αλλά τώρα πρόκειται για την επίσημη παρουσίασή του. Μερικά από τα πλεονεκτήματα των maglev τρένων είναι πως παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα θορύβου σε σχέση με τα συμβατικά τρένα, γεγονός πολύ σημαντικό ειδικά αν περνούν από κατοικημένες περιοχές. Επιπλέον, χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση σε σχέση με τα συμβατικά τρένα, καθιστώντας τα επιχειρησιακά διαθέσιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κανείς δε θα αγοράσει όμως σύντομα εισιτήρια για αυτό το τρένο, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το δίκτυο γραμμών στη χώρα και αρκετοί παρομοιάζουν το γεγονός με το να έχεις ένα γρήγορο αυτοκίνητο αλλά να μην έχεις δρόμους για να οδηγήσεις. Η Κίνα σχεδιάζει ένα δίκτυο ραγών το οποίο θα προσφέρει χρόνους μεταφοράς 3 ωρών μεταξύ των μεγάλων πόλεων.

Προς το παρόν η Κίνα έχει μόνο μία ολοκληρωμένη γραμμή maglev, που συνδέει το αεροδρόμιο της Σαγκάης με το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Longyang. Η απόσταση των 30 χιλιομέτρων καλύπτεται σε επτάμιση λεπτά, με το τρένο να αναπτύσσει ταχύτητα 430 χλμ/ώρα.

loading...