Η γυναίκα που πήγε κόντρα στον Gates, επανήλθε με όλο το παρασκήνιο

 “Θέλεις να καταστρέψεις την εταιρεία;”, τη ρώτησε ο Bill Gates, όταν ζήτησε να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στο δυναμικό της Microsoft.

Η Maria Klawe πέρασε έξι χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της Microsoft και δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί ισότιμους μισθούς και μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση. Αυτό, φυσικά, δεν άρεσε σε πολλούς. Της είπαν, λοιπόν, όχι αναζητούν «πιο συντηρητικά» στελέχη, με υπόβαθρο στο χώρο των επιχειρήσεων, οπότε δεν υπήρχε πια χώρος για εκείνη.

«Ένιωσα πως με φίμωσαν και με απέρριψαν», δήλωσε στο podcast της Big Technology. «Είχα αφιερώσει πολύ κόπο στη Microsoft – αγαπούσα την εταιρεία».

Έναν χρόνο νωρίτερα, η Klawe βρισκόταν σε ένα συνέδριο αφιερωμένο στις προγραμματίστριες, με τον CEO της Microsoft, Satya Nadella. Τότε, εκείνος έκανε το μεγαλύτερο λάθος του. Κι όμως, το πλήρωσε εκείνη.

«Δεν είναι το θέμα να ζητήσεις αύξηση», της είπε εκείνος, στη σκηνή του Ιδρύματος Grace Hopper. Απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το να οι γυναίκες πρέπει να ζητούν αύξηση ή όχι – την είχε μελετήσει από πριν, ήξερε καλά τι θα έλεγε. Δήλωσε λοιπόν πως καλό είναι οι εργαζόμενες να εμπιστεύονται τον εργοδότη και την αξιολόγησή του, ακόμη κι αν θεωρούσαν ότι δεν αμείβονταν ανάλογα με τις ικανότητες και την ποιότητα της δουλειάς τους. Η Klawe διαφώνησε ευγενικά και, σχεδόν αμέσως, ο διάλογος έγινε viral. Αργότερα, ο Nadella έστειλε email σε ολόκληρη την εταιρεία, ζητώντας συγγνώμη.

Η ιστορία, φυσικά, δεν τελείωσε εκεί.
Όταν το συνέδριο τελείωσε, ο πρόεδρος της Microsoft, John Thompson, την επέπληξε. «Μου είπε ότι ήταν πολύ δυσαρεστημένος καθώς πρώτον, είχα καλέσει τον Satya στη συνέντευξη και, δεύτερον, τον διόρθωσα όταν απάντησε λάθος», είπε. «Ένιωσε πως πλήγωσα τη φήμη της Micsrosoft με αυτόν τον τρόπο».
Έναν χρόνο μετά, οι δόμοι τους ξανασυναντήθηκαν. Αυτή τη φορά, για να την απολύσει.
Η Maria Klawe αποχώρησε, τελικά, το 2015. Και λέει για πρώτη φορά την ιστορία της τώρα, λίγες μέρες αφότου έκλεισε τα 70. «Πριν ανακοινωθεί το διαζύγιο, δίσταζα να μιλήσω εναντίον του Bill. Γιατί η κριτική θα μπορούσε να ερμηνευθεί και κριτική ενάντια στη Melinda, η οποία θεωρώ έχει κάνει απίστευτα πράγματα. Τη θαυμάζω απεριόριστα».
loading...