Έργα και ημέρες του απόστολου της "Ανοικτής Κοινωνίας" Σόρος στα Βαλκάνια


 Ποιες είναι οι ΜΚΟ τους εδώ; 


Με ποια ΜΜΕ σχετίζονται; 


Ποιοι είναι οι άνθρωποί του; 

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ότι δύο κορυφαίοι του πλούτου, ο Τζορτζ Σόρος και ο Μπιλ Γκέιτς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν ασθένειες στον Τρίτο Κόσμο, χρηματοδοτώντας σχετικά προγράμματα. Ο “βασιλιάς” των χρηματαγορών και ο “βασιλιάς” της πληροφορικής δεν είναι μόνο “βασιλιάδες” στον τομέα τους. Είναι και εξόχως αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην παγκόσμια δημόσια σφαίρα, αν και σ’ αυτό το επίπεδο ο Σόρος κατέχει –κι όχι αδίκως– αναμφισβήτητα το πρωτείο.


Ο Σόρος ζει παντού και πουθενά, υιοθετώντας και στη ζωή του την “Ανοικτή Κοινωνία”. Αυτό είναι και το όνομα του ιδρύματος, μέσω του οποίου χρηματοδοτεί αφειδώς ΜΚΟ, πανεπιστήμια, κόμματα, think tanks και όχι μόνο ανά τον κόσμο. Το ενδιαφέρον του, όμως, στρέφεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Αυτό μάλλον οφείλεται στην ιδεολογική-πολιτική αποστολή του.


Ο Σόρος διαθέτει ιδιόκτητα οικήματα σε πολλά μέρη του πλανήτη, ενώ ταξιδεύει συχνά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, στην Ευρώπη. Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μέσα του συνεχίζει να νιώθει Ευρωπαίος. Αγαπάει το Παρίσι και διαλέγει πάντα το ξενοδοχείο Μπρίστολ, μία ανάσα μακριά από τα Ηλύσια Πεδία. Είναι, άλλωστε, στενός φίλος με τον Μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, το βλέμμα του παραμένει στυλωμένο, εδώ και δεκαετίες στη Χερσόνησο του Αίμου.


Ο παρασκηνιακός ρόλος του στην πολιτική σκηνή των βαλκανικών χωρών έχει θρέψει σενάρια γύρω από τη δράση του Οι εμπορικές και “φιλανθρωπικές” δραστηριότητές του, άλλωστε, είναι μυστικές, επιφανειακά αντιφατικές, αλλά ουσιαστικά συγκλίνουσες. Για την ακρίβεια, ο 90χρονος “κροίσος”, που προτιμά πλέον να τον αποκαλούν “φιλάνθρωπο” παρά επενδυτή, βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε σύγχρονη θεωρία συνωμοσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αν και ουγγρικής καταγωγής και εβραίος στο θρήσκευμα, έχει κηρυχθεί persona non grata στην Ουγγαρία και δεν είναι αγαπητός στο Ισραήλ, εξαιτίας της δράσης των ΜΚΟ που χρηματοδοτεί και όχι μόνο.


Με όχημα την “Ανοικτή Κοινωνία”

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες υπολογίζουν ότι έχει δωρίσει πάνω από 20 δισ. δολάρια, κυρίως στα παραρτήματα του ιδρύματός του “Ανοικτή Κοινωνία”, το οποίο αποτελεί το μακρύ χέρι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ή για την ακρίβεια το μακρύ χέρι μίας στρατηγικής που συνδέεται άρρηκτα με το νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση, δηλαδή με την παγκόσμια αυτοκρατορία του χρήματος.


Παρά την δαιμονοποίησή του, η δύναμη του χρήματος τον έχει καταστήσει ισχυρότερο έναντι προέδρων και πρωθυπουργών. Είναι ενδεικτική η εξής σκηνή: διέκοψε ομιλία του Ράμα για να δηλώσει ότι «προωθεί σθεναρά την πρωτοβουλία για μία κοινή αγορά στα Βαλκάνια, βασισμένη στους νόμους της ΕΕ». Ο Αλβανός πρωθυπουργός όχι μόνο δέχθηκε τη διακοπή, αλλά και τον άκουσε σαν σχολιαρόπαιδο.


Το όνομα του μεγαλοεπενδυτή επανήλθε στην ατζέντα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του Κοτζιά. Τότε ήταν που αναδείχθηκε και το ζήτημα των περιβόητων μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Τα σενάρια για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων ενόψει τότε της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών έδιναν και έπαιρναν, με τον Πάνο Καμμένο να ρίχνει λάδι στη φωτιά.


Κοινό μυστικό

Πριν συνεχίσουμε με τον Σόρος, να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών διοχέτευε εκατομμύρια σε ΜΜΕ της Αλβανίας και των Σκοπίων με σκοπό να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας. Αν κρίνουμε, βέβαια, από τα πενιχρά αποτελέσματα, τα κονδύλια αυτά πήγαιναν για να ταΐζουν επιτήδειους. Το ίδιο, εξάλλου, και τα κονδύλια που σε μικρότερα ποσά, για να περνούν κάτω από το ραντάρ της Βουλής, διοχετεύονταν σε εγχώρια ΜΜΕ για να αγιογραφούν τον Κοτζιά, καθότι αυτός είχε αδυναμία στις αγιογραφίες.


Η αλήθεια είναι, πάντως, πως τα απόρρητα κονδύλια καμίας βαλκανικής χώρας δεν συγκρίνονται με τα ποσά που έχει διοχετεύσει ο Σόρος, μέσω του ιδρύματός του. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Open Society Foundation για το 2018 αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 81,7 εκατ. δολάρια διοχετεύθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη.


Ο αμφιλεγόμενος μεγαλοτζογαδόρος των χρηματιστηρίων, που έκανε τεράστια περιουσία, επιτιθέμενος εναντίον της βρετανικής λίρας, έγινε γνωστός στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε, είχε διακριθεί για τη στάση του εναντίον της Σερβίας και για την εναντίωσή του στις ελληνικές ενστάσεις όσον αφορά το όνομα του νεοπαγούς τότε κράτους των Σκοπίων. Ως δεδηλωμένος υποστηρικτής του είχε μέχρι πρόσφατα κρατήσει αποστάσεις από την Ελλάδα και η Ελλάδα από αυτόν.


Πως αλλάζει το μάρκετινγκ στη ψηφιακή εποχή

Ως φανατικός οπαδός, όμως, της κατάλυσης των εθνικών συνόρων και της αποδυνάμωσης των εθνικών κρατών, έσπευσε να εμπλακεί όταν το 2015 παροξύνθηκε η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Μιλούσε αποκλειστικά για πρόσφυγες, ευνοώντας την χωρίς όρια παράνομη μετανάστευση, η οποία –σύμφωνα με την ιδεολογία του– θα οδηγήσει σε πολυπολιτισμικές ανοικτές κοινωνίες!


Οι απόψεις του Σόρος για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού παρουσιάστηκαν εκτενώς σε δική του ιστοσελίδα και κατόπιν δημοσιεύθηκαν στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα die Welt. Σύμφωνα με τον μεγαλοτζογαδόρο που θέλει να τον αποκαλούν “φιλάνθρωπο”, η Ευρώπη πρέπει να δέχεται «ετησίως μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες».


Ο Σόρος μοιράζει λεφτά

Μέσω του Open Society Foundation ο Σόρος έχει δώσει χορηγίες σε φορείς, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ο Σύνδεσμος της Ουκρανικής Διασποράς στην Ελλάδα – Ουκρανική Ελληνική Σκέψη, η ελληνική κοινότητα LBGTQ Αthens, το Κέντρο Δημοκρατίας και Επανασυμφιλίωσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής Σκέψης και Οικονομικής Έρευνας και Πολιτικής στα Σκόπια και η Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινη Δικαιώματα για την διαφύλαξης των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλων στην στη Βόρεια Μακεδονία.


Στήριξε οικονομικά και το Athens Pride, της παρέλασης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, το ίδρυμα Σόρος έχει αποτελέσει κύριο χρηματοδότη και της ΜΚΟ “Ανοικτή Κοινωνία”, μέλος της οποίας είναι και ο περιβόητος Παναγιώτης Δημητράς, επαγγελματίας υποστηρικτής κάθε υπαρκτής και ανύπαρκτης μειονότητας στην Ελλάδα.


Μέσω δικών του ΜΚΟ διείσδυσε στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών της Βαλκανικής. Υποστηρίζει με κονδύλια την αλλαγή των σχολικών βιβλίων της ιστορίας, προκειμένου να “σιδερωθεί” και να αποχρωματιστεί εθνικά η ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά. Όλα αυτά υποτίθεται ότι γίνονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εθνικισμού. Ας σημειωθεί ότι τα σχολικά βιβλία στην Αλβανία, που γράφουν ότι η έκδοσή τους έχει χρηματοδοτηθεί από τον Σόρος, βρίθουν εθνικιστικών ανθελληνικών αναφορών.


Εκατομμύρια ευρώ στα Σκόπια

Το ίδρυμά του από το 1992 ως το 2016 έχει δώσει στα Σκόπια 98,7 εκατ. ευρώ, όπως και άλλα 35 εκατ. από χορηγίες τρίτων μέσω του ιδρύματος. Ανθρωπιστικοί σκοποί, φιλανθρωπίες, εκπαίδευση, πολιτικές καμπάνιες, μέχρι και “μακεδονικοί” σύλλογοι στη γειτονική χώρα λειτουργούν χάρη σε αυτές τις χορηγίες. Έδωσε, όμως, και άλλα 25 εκατ. απευθείας στις κυβερνήσεις των Σκοπίων ως το 2016, άλλα εννέα εκατ. σε δημοσιογράφους και σχεδόν δύο εκατομμύρια σε επιλεγμένες επιχειρήσεις!


Τα χρήματα αυτά ήταν που προκάλεσαν την περιέργεια του οργανισμού Judicial Watch. Είναι οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον που ερευνά τη διαφθορά και που ξεσκέπασε την κάλυψη, την οποία είχε προσφέρει η Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση της Βεγγάζης στη Λιβύη το 2012, παρουσιάζοντας τα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα της τότε Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. Είχε επίσης αποκαλύψει απάτες σε αμερικανικές προεκλογικές εκστρατείες.


Το Judicial Watch ξεκίνησε, λοιπόν, έρευνα για το ίδρυμα “Ανοικτή Κοινωνία” στα Βαλκάνια. Δημοσιοποίησε 49 σελίδες εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποδείξει τη χρηματοδότηση της USAID (αμερικανική υπηρεσία για τη διεθνή ανάπτυξη) στο ίδρυμα Σόρος για δράσεις στα Σκόπια, στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στην Κολομβία. Η έκθεση, μάλιστα, δεν ακολούθησε μονάχα τη διαδρομή του χρήματος, αλλά και τον στόχο πίσω από αυτήν: την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι στα Σκόπια.


Επαφές με Ζάεφ

Η συνάντηση Σόρος-Ζάεφ στο Νταβός αμέσως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών έριξε λάδι στην φωτιά. Η εορταστική φωτογραφία των δύο δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Στο ίδιο μέρος, ένα χρόνο πριν, ο Τσίπρας και ο Ζάεφ είχαν δώσει τα χέρια, καταλήγοντας μερικούς μήνες αργότερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Σόρος έσπευσε να αποθεώσει σαν την «μοναδική ευκαιρία για να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη».


Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, άλλωστε, σ’ ένα άρθρο του στην εφημερίδα New York Times προειδοποιούσε για τον κίνδυνο «κατάληψης» των Βαλκανίων από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία του Ερντογάν. Τίποτα περίεργο μέχρι εδώ. Η σχέση του Σόρος με το αμερικανικό βαθύ κράτος είναι πασιφανής και σ’ αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η στενή σχέση του με τα Σκόπια, η οποία μετράει από τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας του γειτονικού κράτους.


Ο Σόρος το αποκαλεί “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και άμεσα ίδρυσε το “Ίδρυμα Ανοικτή Κοινωνία – Μακεδονία”. Μέσω αυτού κινήθηκε συστηματικά για να προωθήσει την διεθνή αναγνώρισή του. Όπως προαναφέραμε, ο ίδιος δάνεισε 25 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση των Σκοπίων για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Ήταν το πρώτο δάνειο τέτοιου είδους στα Σκόπια. Το 1993-1994, με την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου να έχει επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στα Σκόπια και με τα σύνορα της Σερβίας επίσης κλειστά, το ίδρυμα Σόρος χρηματοδότησε 40 αερομεταφορές αγροτικών προϊόντων.

Ο Γκλιγκόρωφ για τον Σόρος

Περισσότεροι από χίλιοι Σλαβομακεδόνες έχουν λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα “Ανοικτή Κοινωνία” για σπουδές στο εξωτερικό. Μία από τις πλέον αξιόπιστες μαρτυρίες είναι εκείνη του Κίρο Γκλιγκόροφ, ιδρυτή του γειτονικού κράτους. Στα απομνημονεύματά του, λοιπόν, αναφέρεται ότι η απλόχερη χρηματοδότηση του Σόρος το 1992 ήταν εκείνη που βοήθησε το νεοσύστατο κράτος να σταθεί στα πόδια του.


«Όταν έγινε ανεξάρτητη η “Μακεδονία”, κληρονόμησε ένα μεγάλο χρέος. Το εμπόριο είχε πέσει κατακόρυφα, τα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία ήταν επικίνδυνα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης επέβαλε το πρώτο εμπάργκο. Φτάσαμε σε μια κατάσταση να χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ένα σύστημα κουπονιών για τη βενζίνη, μπήκαν περιορισμοί ακόμη και σε τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το βούτυρο κ.λπ., γιατί ήδη χρησιμοποιούσαμε τα τελευταία αποθέματα που διέθετε το κράτος, για να μην φτάσουμε στο χειρότερο, δηλαδή να μην υπάρχουν καθόλου τα συγκεκριμένα προϊόντα.


Τότε, σε μια από αυτές τις δύσκολες στιγμές, μας βοήθησε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος που είχε έρθει στη “Μακεδονία”. Του περιέγραψα προσωπικά το πρόβλημά μας και αυτός είπε ότι θα μπορούσε να μας δώσει πίστωση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για να μπορέσουμε να το τακτοποιήσουμε. Και πράγματι το έκανε. Άλλη βοήθεια δεν είχαμε από πουθενά, μέχρι τη στιγμή που μπήκαμε στους διεθνείς χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς».


Διείσδυση στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Η μέθοδος “διεισδύω σε μια υπό κατάρρευση χώρα, χρηματοδοτώντας ανθρωπιστικές δράσεις” αποτελεί πάγια τακτική του Σόρος. Μπορεί να ακούγεται συνωμοσιολογικό ότι τα ιδρύματα του Σόρος συνέβαλαν στην πτώση μη αρεστών στη Δύση καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά είναι γεγονός η δράση τους προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό πως έθεσε υπό τον έλεγχό του τα μεταλλεία της Trepca.


Τον Σεπτέμβριο 2000, πριν τις εκλογές στην Σερβία, ο Γάλλος οικολόγος και υπουργός Κουσνέρ δήλωσε ότι η μόλυνση που προέρχεται από το σύμπλεγμα των μεταλλείων έχει αγγίξει επικίνδυνα όρια για το περιβάλλον. Τα ορυχεία έκλεισαν για λόγους υγείας του πληθυσμού. Αμέσως μετά, ο Σόρος πλήρωσε 150 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τον έλεγχο των ορυχείων χρυσού, ασημιού, καδμίου και ψευδαργύρου, τα οποία άξιζαν πάνω από πέντε δισ. Όταν η Δύση στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, επειδή έκανε ανοίγματα στη Μόσχα, εναντίον της στράφηκε και ο Σόρος, παρότι την προηγούμενη περίοδο είχαν συνεργαστεί στενά.


Ο Γκρουέφκσι, λοιπόν, ξεκίνησε καμπάνια εναντίον της διείσδυσης του ιδρύματος στα Σκόπια. Οι οργανώσεις που στηρίζονταν από τον Αμερικανό μεγιστάνα στοχοποιήθηκαν για πρόκληση «βανδαλισμών και αναρχίας» στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών της διακυβέρνησής του. Οι οπαδοί του Γκρουέφσκι ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία γνωστή με το όνομα “SOS – Stop Operation Soros”. Η εκστρατεία στήθηκε μάλιστα με βάση το ρωσικό πρότυπο. Υπενθυμίζουμε πως όταν συνειδητοποίησε τον ρόλο του Σόρος στη Ρωσία, ο Πούτιν ξεκίνησε την περίφημη εκστρατεία “αποσοροποίησης” του ρωσικού δημόσιου βίου.


Πολυδαίδαλο σύστημα οργανώσεων

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν προσπαθήσει κανείς να καταγράψει το σύνολο των ιδρυμάτων στα οποία εμπλέκεται ο Σόρος (ως ιδρυτής, χρηματοδότης, εκτελεστικό μέλος ή επίτιμος πρόεδρος) είναι βέβαιο πως θα χαθεί σ’ ένα πολυδαίδαλο σύστημα οργανώσεων με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και ταμπέλες που σχετίζονται πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων!


Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Σόρος βρίσκεται απέναντι στο κράτος-έθνος, το οποίο επιδιώκει να αντικαταστήσει από πολυπολιτισμικές κοινωνίες, οι οποίες θα έχουν πολύ μικρότερες αντιστάσεις στην παγκοσμιοποίηση και στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολικό που τον έχουν αποκαλέσει ιεραπόστολο της παγκοσμιοποίησης και καταστροφέα του κλασικού μοντέλου της παραδοσιακής δυτικής δημοκρατίας που στηρίχθηκε στο εθνικό κράτος τουλάχιστον στην Ευρώπη.


Αξίζει να κλείσουμε, αναφέροντας ότι όταν τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Σόρος μετακόμισε στο Λονδίνο και το 1947 γράφτηκε στο London School of Economics. Εκεί σπούδασε με καθηγητή τον διάσημο Karl Popper, τον Αυστριακό-Βρετανό φιλόσοφο, θεμελιωτή και κήρυκα της αντίληψης για την Ανοικτή Κοινωνία.


https://slpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :