Ο ΤΌΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΝΩΣΤΆ ΕΡΠΕΤΆ!

Του 

Παναγιώτη Μπάρκα *

Με λύπη διαπιστώνω τελευταία την πρωτιά που έλαβαν στις σχέσεις του τόπου μας με τους υπεύθυνους παράγοντες για τις τύχες του. Και μοιάζουν όπως τα κοράκια πάνω στην κέρμα το Καλοκαίρι.

1. Οι Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα, απλοί και επίσημοι δεν ενδιαφέρονται 

πλέον ουσιαστικά για τη Βόρειο Ήπειρο εδώ που υπάρχει. Αναπτύσσουν δράση για το Βορειοηπειρωτικό στην Ελλάδα με το σκεπτικό της παρουσίας και ύπαρξης στην Ελλάδα της Βορείου Ηπείρου. Εδώ να υπάρχει η ιστορική ταμπέλα της Βορείου Ηπείρου την οποία να εκμεταλλεύονται και να αξιοποιούν οι Βορειοηπειρώτες της Βορείου Ηπείρου της Ελλάδας πλέον για προσχήματα, χρήματα και πολιτικό ή οποιοδήποτε άλλο βόλεμα!!

 Στο ίδιο πλαίσιο αποδεικνύεται ότι η γενιά των Βορειοηπειρωτών και εκείνοι που  ίσως δεν έχουν καμιά σχέση με το βόλεμα, δεν διαθέτουν γνώσεις, πατριδογνωσία και συνεπώς αγάπη για τον τόπο τους. Οι γονείς τους, ως η βασική πηγή της αγάπης για την πατρίδα, δεν είχαν καταφέρει, λόγω κομμουνιστικού καθεστώτος  επί το πλείστο, να νιώσουν στη ράχη τους το βάρος της Πατρίδας, στην καρδιά την ανάγκη για θυσίες για την πατρίδα.

Η σχέση αυτή εξυπηρέτησε το νέο ιδεολογήμα, την καλοπερασιά στην Ελλάδα, υπό την αρχή, όπου γης και πατρίς. Έτσι μετατράπηκαν σε καλή μάζα για την τροφή των επαγγελματιών Βορειοηπειρωτών υπό οποιαδήποτε μορφή. ! Αδιάφοροι για την ιδιαίτερη Πατρίδα τους. Πολλοί μάλιστα και να την μισούν διότι αυτή η ταυτότητα τους έχει στήσει στις ουρές για την αποκατάσταση και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία  και  έχει οδηγήσει στην αρνητική διάκρισή τους στην Ελλάδα.

2. Στην Αλβανία από χρόνια υπάρχει μια ανταγωνιστική παράλληλη δράση 

ανάμεσα στη βορειοηπειρωτική ιστορική και παραδοσιακή κοινότητα, που αποτελεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα (η οποία δε διαθέτει πόρους, γνώσεις, πραγματικές δικές της αρχές ) και στην νέα κοινότητα ελληνικών (Ελλαδικών) συμφερόντων που σπεύδουν (πάντα με την δήθεν εκπροσώπηση του ελληνισμού στην Αλβανία) να στήσουν παράγοντες που εκπροσωπούν το Δ. Σώμα, την εκκλησία, τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και οικονομικά συμφέροντα. Πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, κατ΄αυτούς. Να εξουδετερώσουν τον ιστό του παραδοσιακού Ελληνισμού στην Αλβανία, τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, του οποίου, για να πετύχουν τους σκοπούς τους, οικειοποιούνται την ταμπέλα του «Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» 

Δυστυχώς προέκυψε ότι το οικοδόμημά τους υπήρξε κάστρο στην άμμο….!

3. Όλοι τους, και οι μεν , και οι δε , ωστόσο, έχουν (για τα σχέδιά τους) την  

ανάγκη γι αυτή την έρημη την ταμπέλα «Βόρειος Ήπειρος» με αιχμή του δόρατος «την ηρωική Χιμάρα».

Το κάνουν για δύο λόγους.

Πρώτο, επειδή βλέπουν την ταχύτητα προς το φυσικό σβήσιμο του τόπου μας, 

της Βορείου Ηπείρου, και δεν θέλουν να ταυτιστεί το ιστορικό αυτό πικρό εθνικό γεγονός  με τα συγκεκριμένα χέρια, δλδ για να αποφύγουν προσωπικά την καυτή πατάτα, προσπαθούν να αναπτύσσουν κάποια δραστηριότητα. 

Να δημιουργήσουν την εικόνα ότι κάτι γίνεται, ή να αποσύρουν την προσοχή 

από την ιστορική κατήφεια. Αλλά περισσότερο να τα οικονομήσουν !

Είδαμε τι έγινε με την πανδημία!

Μας άφησαν να πεθαίνουμε στα σύνορα. Περισσότεροι από 7 άνθρωποί μας πέθαναν από τον κορωνοϊό στα σύνορα σε μια προσπάθεια να περάσουν ως Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα. 

Δεν άγγιξε η κατάσταση κανέναν λες και δεν ήταν αυτοί άνθρωποι, Έλληνες, 

Έλληνες πολίτες!!!

Στη συνέχεια για να αποσβήσουν αυτή την χωρίς προηγούμενο εικόνα, 

ανάπτυξαν τη δραστηριότητα των δωρεά rapid test. (Ως εντελώς αχρείαστα, κανείς δεν ξέρει που κατέληξαν, αλλά προς τα έξω κυκλοφόρησε μεγάλη διαφημιστική είδηση περί συμπαράστασης στους έγκλειστους Βορειοηπειρώτες)

Τα σύνορα παρέμειναν κλειστά και τώρα που δήθεν άνοιξαν, καθημερινά 

λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και συμπεριφοράς, στις συνοριακές διαβάσεις δημιουργούνται εικόνες  ανθρωπιστική κρίσης με πρωταγωνιστές τους Βορειοηπειρώτες .

Για να αποσυρθεί ξανά η προσοχή απ΄αυτή την κατάσταση παρέχεται για 

τρεις μέρες μια άλλη ιατρική υπηρεσία, προληπτική διάγνωση του καρκίνου του μαστού. (Υπηρεσία η οποία αξιοποιήθηκε επίσης για την προβολή και ενίσχυση συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων)

Δεύτερο. Αφορά την εξαγωγή προς τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, 

εκδηλώσεων, πολιτιστικών ή αθλητικών .Οι «εξαγωγείς» κατάγονται ή από Ελλάδα, ή από εκπροσώπους της ελλαδικής κοινότητας στα Τίρανα. 

Θα ρθούν, λένε να ζωντανέψουν  τον τόπο κατά την αρχή ήλθαν είδαν και 

απήλθαν. Θα κάνουν λένε αθλητικές εκδηλώσεις όταν στο χώρο έχουν μείνει μόνο γέροντες. Θα αναπτύξουν λένε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά από συγκροτήματα προερχόμενα από Ελλάδα, ή από ελληνοαλβανικούς θεσμούς στα Τίρανα. (Απαιτείται μάλιστα και η έγκριση του γραφείου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας) Όμως δεν προωθείται κάποια δράση που θα δώσει μόνιμη οικονομική, εκπαιδευτική, πολιτιστική , κοινωνική διάσταση. 

Δεν προωθούνται εκδηλώσεις από θεσμούς που λειτουργούν και μάχονται στον τόπο τους. 

Δεν αξιοποιούνται οι αξίες , οι προσωπικότητες και οι θεσμοί του τόπου 

αυτού. 

Επίσης, θα ήταν ευπρόσδεκτες οι όποιες εκδηλώσεις θα είχαν την προέλευση 

από την κοινότητά μας και θα άξιζαν κάθε υποστήριξη. Αλλά θεωρώ ανεπίτρεπτο ώστε να αξιοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες από νεαρά άτομα για να προωθούνται και ενισχύονται παράγοντες που μόνο εθνικά αρνητικά λειτουργούν στον τόπο μας. 

Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αυτών δεν είναι μόνο ότι δε συμβάλλουν 

στην πραγματική αναζωογόνηση του τόπου μας, δεν είναι ότι αποβλέπουν στην κονόμα, αλλά αποβλέπουν και στη δημιουργία και ενίσχυση κύκλων , λόμπι, που είτε ανήκουν στο περιβάλλον που έχει και τη ράβδο και την καρυδιά, είτε γιατί στήριξαν την μεγάλη τους αποτυχία πολύχρονης και πολύπλευρης επένδυσης που ακούει στο όνομα Ντούλε. 

Δεν έχει σημασία αν οι κύκλοι αυτοί έχουν γερό πάτημα στην κυβέρνηση στα 

Τίρανα και επενδύουν να ισοπεδώσουν τα πάντα για λογαριασμό τους. Τώρα απολαμβάνουν και την ελληνική στήριξη για να δείξουν ότι μπορεί να ισοπεδώσουν το καθένα μας και για λογαριασμό της Ελλάδας. Και είναι στα λόμπι αυτά, πολιτικοί, οικονομικοί, διοικητικοί και λοιποί παράγοντες!

loading...