Μεσούντος του Ιουλίου, η μισή πόλη σε διακοπές και τα σκυλιά δεμένα, ξεκίνησε η απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου.

Την επιχείρηση της απόσπασης έχει αναλάβει υπεργολαβικά η SLM, εξειδικευμένη εταιρία σε αποσπάσεις αρχαιοτήτων και μνημείων από την κοινοπραξία Άκτωρ-Κορρές. Καλά, η Ακτωρ γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει.
Ποίος όμως ο μηχανικός Κορρές;
Μα ο αδερφός του ετέρου Μανόλη Κορρέ, επιστατήσαντος μετά της υπουργού Από-πολιτισμού του τσιμεντώματος της Ακροπόλεως, αυτού του έργου για το οποίο μας φτύνουν όλοι οι ξένοι στον τύπο τους αλλά το αυτί των ημετέρων δεν ιδρώνει και δεν συγκινείται.
Κι όπως δήλωσε ο ειδήμων υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Καραμανλής ο νεώτερος, ε δεν είναι και καμιά Πομπηία βρε αδερφέ, τζάμπα σκούζει ο Διευθυντής Βυζαντινών σπουδών στη Σορβόνη Παολο
Οντορίκο, κάτι κολώνες είναι.
Και έφριξαν όλα τα ιδρύματα του κόσμου κι οι αρχαιολογικές σχολες επίσης. Αλλά αυτός εγκαινίασε σήμερα το αεροπλάνο ιδιωτικής εταιρείας με το όνομα My Thessaloniki και δήλωσε στις κάμερες περιχαρής πως η κυβέρνηση του κι ο ίδιος έχουν στην πρώτη γραμμή τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της. …
Και ράγισαν οι κολώνες.
Κι ό,τι ξηλώνεται κι αποσπάται δεν ξαναγυρίζει στη θέση του.
Το λέει κι ο Απ. Λυκεσάς στο άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ για τα αρχαία του στσθμού Αγ. Σοφίας. Δεν γύρισαν ποτέ στη θέση τους. https://www.efsyn.gr/…/302842_egklima-ston-stathmo-agia
Μy Thessaloniki και οι μπίζνες καλά κρατούν.
Κυβέρνηση και υπουργοί ατζέντηδες εταιρειών.
Να τα θυμόμαστε αυτά όταν θα μας ρωτάνε στο μέλλον εγγόνια και δισέγγονα, πώς επιτρέψαμε αυτό το έγκλημα.
Και να μην ξεχάσουμε και τα ονόματα της εργολαβίας :
Μητσοτάκης, Μενδώνη, Τζιτζικώστας, Ταχιάος, Ζέρβας και κάτι εταιρείες ειδικευμένες στις αποσπάσεις-μεταφορές αρχαιοτήτων.
Εύγε.
Μα πού πήγαν τα σημαιάκια τώρα που οι εσωτερικοί εχθροί σαρώνουν τη μνήμη και την Ιστορία της πόλης; Tηs Athina Papanikolaou Οι αρχαιολόγοι κήρυξαν απεργία και δεν συναινούν στο Έγκλημα.
Από τις 9.μμ ως το βράδυ, θα είμαστε στον σταθμό Βενιζέλου.
19.30 η συγκέντρωση της Κίνησης Πολιτών.
Τα αρχαία της είναι κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση.
Έχουμε ευθύνη και χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές.
Να είμαστε όλες κι όλοι εκεί! Και για την δικαίωση του αγώνα, ανθρώπων από αυτό το παλιό σπάνιο υλικό – όπως ο Ioannis Kiourtsoglou – που δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν ότι μια πόλη χωρίς μετρό, ισως να μην λογίζεται ως σύγχρονη πόλη. Αλλά και πως μια Θεσσαλονίκη χωρίς την Ροτοντα, την Παναγία την Αχειροποιητο, το Οκτάγωνο, την αψίδα του Γαλεριου, την Παναγία των Χαλκεων, το Καπανι, τη Μοδιανο, την μόνη Βλαταδων, την συνοικία του Ουζιελ, την Μπάρα, το Τσερεμπουλον και κυρίως τα αρχαία της Βενιζέλου είναι μια πόλη χωρίς την Ψυχή της.

loading...