Οι ακραίοι καύσωνες σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται δεν σπάνε απλώς τα ρεκόρ – τα καταρρίπτουν..

Η ετοιμότητα για καταστροφές μπορεί γρήγορα να αποτύχει όταν τα ακραία φαινόμενα ξεπερνούν κάθε προηγούμενη εμπειρία.

Είμαστε ακόμα στα μισά του καλοκαιριού, και έχουμε ήδη δει κύματα καύσωνα στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, τον Καναδά και χώρες της Ευρώπης με θερμοκρασίες που θα ήταν καυτές ακόμα και για την Κοιλάδα του Θανάτου, τεράστιες πυρκαγιές που καλύπτουν τον ουρανό, και θανατηφόρες πλημμύρες βιβλικών διαστάσεων στη Γερμανία, την Κίνα και την Κόστα Ρίκα. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και πάνω από 50 χρόνια για την αύξηση των ακραίων φαινομένων που προκύπτουν από τις ανεπαίσθητες αλλαγές στο μέσο κλίμα, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν σοκαριστεί από την αγριότητα των πρόσφατων καιρικών καταστροφών.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε κάποια πράγματα σχετικά με το ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτό. Πρώτον, οι άνθρωποι έχουν διοχετεύσει τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη στην ατμόσφαιρα, ώστε το «φυσιολογικό» έχει μετατοπιστεί.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2021, για παράδειγμα, δείχνει πώς οι καύσωνες που καταρρίπτουν ρεκόρ, μακράς διάρκειας – αυτοί που σπάνε τα ρεκόρ με μεγάλη διαφορά – γίνονται όλο και πιο πιθανοί και ότι ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη συνδέεται με τις αυξανόμενες πιθανότητες αυτών των ακραίων θερμοκρασιών. Δεύτερον, δεν συνδέεται κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μετατόπιση της καμπύλης «καμπάνας»

Όπως τόσα πολλά πράγματα, τα στατιστικά στοιχεία της θερμοκρασίας ακολουθούν μια καμπύλη καμπάνας – οι μαθηματικοί τα αποκαλούν «κανονική κατανομή». Οι πιο συχνές και πιθανές θερμοκρασίες βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο, και οι τιμές που απέχουν περισσότερο από το μέσο όρο γίνονται πολύ λιγότερο πιθανές.

Με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα ίδια, μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μετατοπίζει την καμπάνα προς τα δεξιά – προς υψηλότερες θερμοκρασίες. Ακόμη και μια μετατόπιση κατά λίγους μόνο βαθμούς κάνει τις πραγματικά απίθανες θερμοκρασίες στην ακραία «ουρά» της καμπάνας να συμβαίνουν δραματικά πιο συχνά.

Μια μελέτη συμπέρανε ότι το κύμα καύσωνα θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Τα ακραία κύματα καύσωνα που κάποτε ήταν γελοιωδώς απίθανα, οδεύουν προς το να γίνουν πιο συνηθισμένα και τα αδιανόητα γεγονότα γίνονται πια πιθανά.

Το πλάτος της καμπύλης μετριέται από την τυπική απόκλισή της. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των τιμών εμπίπτουν εντός μιας τυπικής απόκλισης από τον μέσο όρο. Με βάση τα ιστορικά αρχεία θερμοκρασιών, ο καύσωνας του 2003 που σκότωσε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους στην Ευρώπη ήταν πέντε τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον μέσο όρο, οπότε ήταν ένα γεγονός 1 στο 1 εκατομμύριο. Χωρίς να εξαλειφθούν οι εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια τέτοια ζέστη είναι πιθανό να συμβεί μερικές φορές τη δεκαετία μέχρι τα σημερινά νήπια να γίνουν συνταξιούχοι.

loading...