Ρεύμα από «χρυσό»: Η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια εκτίναξε το κόστος και προκαλεί απόγνωση στους πολίτες


 Ένας εκρηκτικός συνδυασμός παραγόντων που επικρατούν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πολιτικές, δημιουργεί την "τέλεια καταιγίδα", η οποία αναμένεται να έχει άμεση επίπτωση στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών έχοντας αφήσει την χώρα έρμαιο των διεθνών εταιρειών.


Η κυβερνητική πολιτική παράδοσης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων που οδήγησε στην υπερκατανάλωση πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την μαζική χρήση των ανεπαρκών ΑΠΕ οδήγησαν σε ράλι τιμών και έχουν προκαλέσει ένα δυσβάστακτο κόστος στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.


Συγκεκριμένα οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, την περασμένη εβδομάδα έσπασαν το φράγμα των 58 ευρώ ο τόνος καταγράφοντας νέο ρεκόρ στα 58,25 ευρώ ο τόνος. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο οι τιμές των ρύπων βρίσκονταν στα 32 ευρώ ο τόνος, με την αύξηση μέσα σε 6 μήνες να ξεπερνά το 80%.


Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν υψηλό 13 ετών στα επίπεδα των 29 ευρώ/MWh όταν πέρυσι τον Ιούνιο (όταν βεβαίως η αγορά βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά) ήταν στα 4,9 ευρώ/MWh.


Τα ρεκόρ αυξήσεων σε ρύπους και φυσικό αέριο συνδυάστηκαν την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά ενισχυμένη ζήτηση, λόγω του καύσωνα. Αποτέλεσμα; Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κινήθηκε τις περισσότερες ημέρες της περασμένης εβδομάδας πάνω από τα 100 ευρώ/MWh φτάνοντας μέχρι και τα 118,56 (μέση ημερήσια τιμή εκκαθάρισης για τις 29 Ιουνίου), με τις μέγιστες τιμές για τρεις ημέρες να ξεπερνούν τα 140 ευρώ/MWh.


Τι συνεπάγεται για τους απλούς καταναλωτές, αυτή η εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς; Για τους περισσότερους καταναλωτές που έχουν τιμολόγια συνδεδεμένα με ρήτρες χονδρεμπορικής αγοράς, η έκρηξη των τιμών σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, με αποτέλεσμα αυξήσεις στα τιμολόγια.


Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, για τον Ιούνιο, η μέση αύξηση που σημειώθηκε σε σχέση με το Μάιο, κυμαίνεται στο 20% με 21%, αύξηση που είτε ολόκληρη είτε μέρος της, θα περάσει και στην κατανάλωση μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών. Τέλος οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τον Ιούλιο, σε μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 5%.


Να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ΔΕΗ πλέον έχει αλλάξει την πολιτική ανοχής της στον χειμαζόμενο και πενόμενο ελληνικό λαό και κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα με την λήξη του δεύτερου χρωστούμενου λογαριασμού ενώ οι μισητές εισπρακτικές εταιρείες εξαπολύουν έναν απίστευτο πόλεμο νεύρων με οχλήσεις ακόμα και δύο φορές την ημέρα στα τηλέφωνα καταναλωτών που τα κυβερνητικά lockdown οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και πλέον αδυνατούν να πληρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :