Ρουκέτα στα Σκόπια από την Πορτογαλία: Η γλώσσα τους ήταν βουλγαρική

Η «γλώσσα τους ήταν κάποτε μέρος της βουλγαρικής», δήλωσε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακαρίας, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στα Σκόπια.

«Θα αντιδράσουμε»

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών θα ελέγξουν την αυθεντικότητα της δήλωσης, οπότε θα αντιδράσουμε αναλόγως, δήλωσε ο πρωθυπουργός  Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  Makfax.

Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε αν ακόμη και μετά από μια τέτοια δήλωση, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πορτογαλική πρόταση για επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία είναι καλή, ο Ζάεφ απάντησε ότι η Πορτογαλία δεν παίρνει μέρος σε αυτήν τη διαφορά.

Η κυβέρνηση έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η δήλωση της πορτογαλίδας υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πως «η γλώσσα της Ακατονόμαστης  ήταν παλαιότερα μέρος της βουλγαρικής γλώσσας», δεν εκφράζει τη θέση της Λισαβόνας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Μάλλον ατυχής»

Ο ίδιος χαρακτήρισε την άποψη της πορτογαλίδας υφυπουργού «μάλλον ατυχή» και σημείωσε ότι τόσο αυτός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι είχαν επαφές με εκπροσώπους της Πορτογαλίας προς τους οποίους εξέφρασαν προφορικά τη διαμαρτυρία τους.

έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου  Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος ανέφερε πως «Μόνο οι πολιτικοί που προσπαθούν να ερμηνεύσουν ιστορικές εποχές είναι χειρότεροι από τους ιστορικούς που ασχολούνται με την πολιτική».

«Υπονόμευσε τις προσπάθειες»

«Λυπάμαι ειλικρινά για την εσφαλμένη δήλωση της πορτογαλίδας υφυπουργού που ουσιαστικά υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες που έκανε η συνάδελφός της από την ίδια κυβέρνηση, Ντα Σίλβα, πριν μήνες, για να παρουσιάσει μια μεγάλη ισορροπημένη πρόταση στο τέλος αυτής της εξάμηνης προεδρίας (σ.σ.: της Πορτογαλίας στην ΕΕ) για την εξισορρόπηση των συμφερόντων της Ακατονόμαστης και της Βουλγαρίας» πρόσθεσε ο κ. Πενταρόφσκι.

Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Ανα Πάουλα Ζακαρίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές του Ιουλίου στη Βουλγαρία θα επιλύσουν το πρόβλημα με το βέτο της χώρας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ακατονόμαστης με την ΕΕ, μετέδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.

«Πολύ δύσκολη συζήτηση»

Η κα Ζακαρίας, της οποίας η χώρα θα παραδώσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στη Σλοβενία σήμερα 1η Ιουλίου, αναμένει, όπως είπε, από τη Σλοβενία, ως χώρα στην ίδια περιοχή, να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι η θέση της Βουλγαρίας πρέπει να γίνει σεβαστή για την αποφυγή εντάσεων.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συζήτηση, ειδικά για τη Βουλγαρία, που σχετίζεται με την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα των δύο χωρών, καθώς και τη μελλοντική συνεργασία.

»Προς το παρόν, εργάζονται σε κάτι που μοιάζει με έναν χάρτη πορείας ο οποίος θα τις βοηθήσει να συνεργαστούν και η Βουλγαρία να έχει εγγυήσεις ότι όταν η Ακατονόμαστη ενταχθεί στην ΕΕ, τα πράγματα θα πάνε ομαλά. Η Ακατονόμαστη πέρασε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα – θυμηθείτε ότι άλλαξε το όνομα της χώρας.

«Μέρος της βουλγαρικής»

»Αλλά είναι πολύ δύσκολο γιατί σχετίζεται επίσης με τη Βουλγαρία σε θέματα πολιτισμού και γλώσσας. Προφανώς σχετίζεται με τη γλώσσα της Ακατονόμαστης , η οποία κάποτε ήταν μέρος της βουλγαρικής γλώσσας, και τις πολιτιστικές διαστάσεις και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκλογές στη Βουλγαρία στις 11 Ιουλίου και νομίζω ότι οι βουλγαρικές αρχές περιμένουν τα αποτελέσματα πριν αποφασίσουν πώς να δράσουν», ήταν η δήλωση της πορτογαλίδας υφυπουργού στους δημοσιογράφους, στη Λισαβόνα, που άναψε φωτιές στα Σκόπια.

Η Ανα Πάουλα Ζακαρίας είπε επίσης ότι τα μέλη της Ενωσης πρέπει να σέβονται τη βουλγαρική θέση και ότι το έπραξαν.

«Είναι σημαντικό να μην εισάγουμε διαφωνίες και προβλήματα στην ΕΕ μεταξύ δύο χωρών. Θέλουμε να επιλυθούν πριν ενταχθεί μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» κατέληξε.

Οσα και αν κλέψεις Σκοπιανέ 

σύμβολα και στολίδια 

να ξέρεις πως δεν Γίνεσαι 

Γαμπρός με ξενα @ρχιδι@

loading...