Τα άκουσαν οι Βρυξέλλες από τον Σλοβένο Γιάνσα

 Σε δύσκολο εξάμηνο μπαίνει η ΕΕ με την ανάληψη της προεδρίας από την Σλοβενία και προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, στενό φίλο του Όρμπαν της Ουγγαρίας, αλλά και “σκληρό καρύδι”, όπως φάνηκε από τις πρώτες τοποθετήσεις του. Σήμερα μάλιστα, δεύτερη ημέρα της Σλοβενίας στο ευρωπαϊκό τιμόνι, ο  Γιάνσα εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες ότι αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, και τάχθηκε εναντίον μιας πολιτικής «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στην ΕΕ.

Αφορμή για την ένταση στάθηκε μια δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, σχετικά με την ανεξαρτησία των δικαστών. Ένα θέμα για το οποίο η Πολωνία και η, φιλική προς τον Γιάνσα, Ουγγαρία του Όρμπαν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Η Βαρσοβία και κυρίως η Βουδαπέστη είναι όμως στο στόχαστρο της Κομισιόν και για άλλα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική πολιτική, ο μη σεβασμός των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η ελευθερία του Τύπου.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επαληθεύσει ο καθένας ό,τι θέλει: το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης» ήταν η απάντησε του Σλοβένου πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους. «Η Σλοβενία όμως δεν είναι αποικία» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η χώρα του «επιμένει να έχει πλήρως ίση μεταχείριση». Εκτίμησε μάλιστα ότι οι Βρυξέλλες επιχειρούν να μεταχειριστούν «τις μικρότερες χώρες» ως «χώρες δεύτερης ζώνης».

Το σκληρό καρύδι Γιάνες Γιάνσα

Ο Γιάνεζ Γιάνσα δεν εκπροσωπεί καμιά τεράστια χώρα, ούτε σε έκταση ούτε σε πληθυσμό. Η Σλοβενία μόλις ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια κατοίκους. Και φυσικά δεν εκπροσωπεί κάποια από τις χώρες που αποκαλούνται ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Λέει όμως το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η χώρα του μετέχει σε μία Ένωση κρατών ως ισότιμο μέλος και δεν είναι αποικία. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» θα μπορούσε να οδηγήσει στην «κατάρρευση» της ΕΕ, αλλά και ότι η ΕΕ δεν είναι Ένωση, χωρίς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν συντάχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής με εκείνους τους ηγέτες που επέκριναν τον Ούγγρο ομόλογό του για τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει τη «διαφήμιση» της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους. Απέρριψε όμως και τα σχόλια του Τίμερμανς, ο οποίος σημειωτέον αρνήθηκε να παραστεί στην παραδοσιακή «οικογενειακή» φωτογραφία για την ανάληψη της προεδρίας από τη Σλοβενία. Μία κίνηση, με την οποία ο Ολλανδός, πρώην Επίτροπος αρμόδιος για το κράτος δικαίου, θέλησε να διαμαρτυρηθεί για «την απαράδεκτη και δυσφημιστική επίθεση», όπως είπε, του Γιάνεζ Γιάνσα εναντίον δύο Σλοβένων δικαστών.

Η κόντρα έχει βέβαια βάθος, καθώς, σε μία συνάντησή του με τους Επιτρόπους, ο Σλοβένος πρωθυπουργός είχε αμφισβητήσει την ανεξαρτησία των συγκεκριμένων δικαστών, δείχνοντας και μια φωτογραφία που τους απεικόνιζε στο πλευρό ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Αναφερόμενος πάντως στην συζήτηση με τους Επιτρόπους ο Γιάνσα ήταν κατηγορηματικός. «Έγιναν συγκεκριμένες ερωτήσεις για το κράτος δικαίου και απαντήσαμε. Αν ένας Επίτροπος αισθάνεται προσβεβλημένος, οφείλω να πω ότι δεν ξεκινήσαμε εμείς τη συζήτηση, απλώς διευκρινίσαμε ορισμένα σημεία. Αν δεν σας αρέσει η αλήθεια, είναι δικό σας πρόβλημα, όχι της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση του Σλοβένου πρωθυπουργού δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια στην ΕΕ, όχι μόνον από ηγέτες μικρών χωρών, όπως η Σλοβενία, αλλά ούτε και από περισσότερο ισχυρές, οι οποίοι, παρά τους όποιους ελιγμούς, συντάσσονται στο τέλος με τις γερμανοκρατούμενες Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά όμως τη στάση του “σοσιαλιστή” αντιπροέδρου της Κομισιόν, να μην παραστεί στην λεγόμενη “οικογενειακή” φωτογραφία ανάληψης της προεδρίας, ανεξαρτήτως των λόγων, πρόκειται πρωτίστως για ευθεία προσβολή ενός κράτους μέλους, το οποίο αποτελεί ισότιμο εταίρο.

loading...