Και αν σας λέγαμε ότι πέθανε πριν από 2.000 χρόνια, αλλά το δέρμα της παρέμεινε ελαστικό και τα μαλλιά της άθικτα;

Το 1971 εργάτες άρχισαν να σκάβουν στις πλαγιές του λόφου Mawangdui για να φτιάξουν ένα ευρύχωρο καταφύγιο. Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών σκόνταψαν προς έκπληξή τους πάνω σε έναν τύμβο. Ο τάφος ήταν τεράστιος και έτσι η ανασκαφή διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο. Όπως διαπίστωσαν, ο τύμβος ανήκε στον Λι Τσανγκ, τον μαρκήσιο του Ντάι, ο οποίος κυβέρνησε την περιοχή κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν, η οποία χρονολογείται από το 206 π.Χ.

Ανάμεσα στα πολύτιμα αντικείμενα, όπως χρυσά και ασημένια ειδώλια μουσικών, μετάξι και κοσμήματα ήταν και ο τάφος της συζύγου του μαρκήσιου, της Σιν Τσουί. 

Όταν την έβγαλαν στην επιφάνεια διαπίστωσαν ότι το σώμα της είχε διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, παρόλο που είχαν περάσει σχεδόν δυο χιλιάδες χρόνια από τον θάνατό της. Το δέρμα της ήταν ακόμη απαλό και ελαστικό. Μπορούσαν να διακριθούν ακόμη τα δακτυλικά της αποτυπώματα. Οι μύες και οι κλειδώσεις της ήταν σε τόσο καλή κατάσταση που μπορούσαν ακόμη να λυγίσουν. Τα μαλλιά της ήταν άθικτα και είχαν διατηρηθεί οι τρίχες στα ρουθούνια, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες της! 

Εξαιτίας της εξαιρετικής κατάστασης του σώματός της, οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν αυτοψία και συμπέραναν ότι πέθανε περί το 163 π.Χ. σε ηλικία 50 ετών.

Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν από τα πράγματα που βρήκαν μέσα στον τάφο της ότι ήταν μια γυναίκα που απολάμβανε τον πλούτο και τις ανέσεις της ζωής. Γι’ αυτό πολλοί την χαρακτηρίζουν «η ντίβα-μούμια», αλλά και η «ωραία κοιμωμένη της Κίνας».

loading...