Η Ρωσία έχει δίκιο να θεωρεί τους Ταλιμπάν λογικούς

Η πρόσφατη παρατήρηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η χώρα του θεωρεί τους Ταλιμπάν ως «λογικούς ανθρώπους» προκάλεσε μια συζήτηση σχετικά με το γιατί ακριβώς η Μόσχα διατηρεί αυτή τη θέση απέναντι σε μια ομάδα που εξακολουθεί επίσημα να χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Η προσεκτική υποδοχή των Ταλιμπάν στη διεθνή κοινότητα προχωρά, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόσφατα παρατήρησε ότι η χώρα του θεωρεί την ομάδα ως « λογικούς ανθρώπους », παρόλο που τους χαρακτηρίζει επίσημα ως τρομοκράτες. Αυτή ήταν η εντύπωση που του άφησε αφού αυτός και οι διπλωμάτες του είχαν εκτεταμένες αλληλεπιδράσεις με τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια των αρκετών επισκέψεών τους στη Μόσχα, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο της αφγανικής ειρηνευτικής διαδικασίας . Υποσχέθηκαν να μην απειλήσουν τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους από την περσινή ειρηνευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ να μην φιλοξενήσουν ξένους μαχητές και εξέφρασαν την ελπίδα να επιτευχθεί ειρηνική πολιτική διευθέτηση για τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους.

Ανεξάρτητα από ό, τι φέρεται να κάνουν στη χώρα τους, ορισμένες ενέργειες των οποίων αναμφισβήτητα συνιστούσαν τρομοκρατία στο παρελθόν και επομένως εξηγούν την τρέχουσα ονομασία τους από τις ρωσικές αρχές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγραφούν οι δηλώσεις πολιτικής τους ενώ στη Μόσχα είναι κάτι άλλο από λογικό. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διευκρίνισε νωρίτερα ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της συνομιλίας της χώρας της με τους Ταλιμπάν, ενώ εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως τρομοκράτες, επειδή ένας τέτοιος ρεαλιστικός διάλογος στο όνομα της ειρήνης ενθαρρύνεται από σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από πέρυσι. Ο Ρώσος Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος στο Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ πρότεινε επίσηςτην περασμένη εβδομάδα ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν πραγματικά να προωθήσουν τους περιφερειακούς αντιτρομοκρατικούς στόχους της χώρας του πολεμώντας εναντίον του ISIS-K και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στο Αφγανιστάν.

Αυτά τα γεγονότα σημαίνουν ότι η Ρωσία και οι Ταλιμπάν είναι εξίσου λογικοί παράγοντες, τόσο όταν πρόκειται για τις δικές τους σχετικές πολιτικές όσο και για την αλληλεπίδρασή τους μεταξύ τους. Η Ρωσία δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν και αναγνωρίζει ότι οι Ταλιμπάν είναι μια ισχυρή δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται εκεί. Είναι επίσης διεθνώς αναγνωρισμένο ως πολιτικός παράγοντας μέσω του προαναφερθέντος ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίνει τον πραγματικό πολιτικό διάλογο με την ομάδα στο όνομα της ειρήνης. Όσον αφορά τους Ταλιμπάν, είναι λογικό να μην απειλούν την περιοχή, καθώς δεν θα έχουν τίποτα να κερδίσουν με αυτόν τον τρόπο, καθώς είναι ένα αυστηρά εγχώριο εστιασμένο κίνημα. Δεν θα ήθελαν να σπαταλήσουν όλη τη διεθνή καλή θέλησή τους τα τελευταία χρόνια, είτε κάνοντας αυτό,

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εικόνα, οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας και των Ταλιμπάν διασταυρώνονται σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο. Και οι δύο λογικοί φορείς υποστηρίζουν μια ειρηνική λύση στον εν εξελίξει εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Είναι επίσης έντονα αντίθετοι με το ISIS-K και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Ένας άλλος από τους κοινούς στόχους τους είναι η περιφερειακή σταθερότητα, καθώς και οι δύο αναμένουν να επωφεληθούν από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου για την κατασκευή σιδηροδρόμου Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν ( PAKAFUZ ) για τη σύνδεση Κεντρικής και Νότιας Ασίας. Αυτό το έργο που αλλάζει το παιχνίδι δίνει κίνητρα σε όλους τους περιφερειακούς ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν στο όνομα της ειρήνης, ώστε να επωφεληθούν αμοιβαία από την τάση της διαπεριφερειακής ολοκλήρωσης σε αυτόν τον γεωστρατηγικό χώρο. Η μονομερής υπονόμευσή του μέσω ανεύθυνων και παράλογων ενεργειών θα έβλαπτε τα συμφέροντα όλων. Είναι επομένως κατανοητό ότι η Ρωσία και οι Ταλιμπάν είναι στενοί εταίροι διαλόγου.


loading...