Καμαρούλες μια σταλιά: τα στενά σπίτια του Άμστερνταμ

γράφει η Αγγελική Ιωάννου*

Παιδιά, θα το ομολογήσω! Εγώ είμαι ένας τοσοδούλικος άνθρωπος, μεταξύ μας είμαστε-θα το πω, 1.56μ. (Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;!) Έχω όμως υψηλό ταπεραμέντο και κάπου πρέπει να το χωρέσω, οπότε όπως θα καταλάβετε παρακάτω, δεν θα μπορούσα να συνυπάρχω με το σημερινό μας θέμα.

Ο λόγος για τα στενά σπίτια του Άμστερνταμ. Για τα ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ σπίτια του Άμστερνταμ.

Την αρχιτεκτονική στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας (σσ. Κάτω Χώρες) δεν την λες καθόλου αδιάφορη. Σπίτια περίτεχνα σε χίλιες δυο αποχρώσεις, κολλητά το ένα με το άλλο, στο χείλος των καναλιών, που γέρνουν, με γάντζους στην πρόσοψη τους κλπ. κλπ.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Κατά την ‘’χρυσή εποχή’’ τον 17ο αιώνα όταν η πόλη άρχισε να ακμάζει, υπήρχε σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των πλούσιων εμπόρων του Άμστερνταμ. Αγόραζαν γη και έχτιζαν σπίτια τα οποία επιδείκνυαν τον πλούτο τους. Έτσι καθιερώθηκε ένας φόρος ανάλογα με την πρόσοψη των σπιτιών. Συγκεκριμένα όσο πιο φαρδιά ήταν η πρόσοψη του σπιτιού που κοιτούσε προς το κανάλι, τόσο υψηλότερος ήταν και ο φόρος. Οπότε με την οικονομική του κατάσταση ο καθένας μπορούσε να έχει έναν (ας πούμε) έλεγχο για το τι τον περιμένει.

Πάρτε μέτρο, μεζούρα, χάρακα και πάμε την βόλτα μας:

1. Oude Hougestrat 22

Χτίστηκε περίπου το 1600, έχει φάρδος 2,00μ και μήκος 5,00μ. Με ένα δωμάτιο σε κάθε όροφο, δεν το λες και βολικό. Το κτίριο αναφέρεται στα αρχεία της πόλης το 1738. Υπήρξε σπίτι, εργαστήριο ωρολογοποιού περίπου το 1742 και ανθοπωλείο. Αρχικά υπήρχε μόνο το ισόγειο, μέχρι που κατασκευάστηκαν άλλοι 2 όροφοι και μια σοφίτα (μεταξύ 1768 κ 1787). Πλέον είναι το πιο μικρό ‘’Τea shop’’ στην πόλη. Στο ισόγειο είναι το πωλητήριο ενώ στον πρώτο όροφο σερβίρεται τσάι και πρωινό στους λιγοστούς πελάτες. Οι κρατήσεις μάλλον είναι απαραίτητες.

2. Kloveniersburgwal 26

Το συγκεκριμένο σπίτι ξεχωρίζει για το ‘’είδωλο’’ του στην απέναντι πλευρά του καναλιού, που δεν είναι άλλο από το ΠΙΟ ΦΑΡΔΥ σπίτι της πόλης (22,00μ) το οποίο βρίσκεται στον αριθμό 29 της οδού Kloveniersburgwal και χτίστηκε μεταξύ του 1816 και του 1885 για τους αθλητές αδερφούς Τριπ. Η ιστορία λέει πως οι αδερφοί Τριπ έφτιαξαν το μικροσκοπικό σπίτι για τον προπονητή τους όταν αυτός τους είπε πως θα ήταν ικανοποιημένος ακόμα και με ένα σπίτι φαρδύ όσο η δική τους εξώπορτα (2,44μ). Βέβαια το μικρό μας σπίτι στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε 60 χρόνια μετά, όταν και οι δυο αδερφοί είχαν ήδη πεθάνει και κατά πάσα πιθανότητα στην θέση του πριν υπήρχε απλά κάποιο στενό δρομάκι.

3. Singel 7

Τέλος αφήσαμε το ΠΙΟ στενό κτίριο του Άμστερνταμ η μήπως όχι; Έχει μήκος μόνο 1,00μ αλλά αυτό ισχύει μόνο για την πρόσοψη. Η πίσω πλευρά του σπιτιού εκτείνεται σε φυσιολογικές διαστάσεις (5,00μ). Ο συγκεκριμένος κατασκευαστής βρήκε παραθυράκι κι έγινε δημιουργικός ώστε να ξεγελάσει την εφορία του με αυτό το -ουψ!- κατασκευαστικό λάθος. Θέλω να πιστεύω πως η πατέντα τον σκοπό της τον πέτυχε. Εσείς τι νομίζετε; Αποκλείουμε να κρύβεται πίσω απ’ αυτή τη σκέψη κάποιο ελληνικό μυαλό;

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα μικροσκοπικά αξιοπερίεργα, οπότε αν ποτέ σας επισκεφτείτε την πόλη του Άμστερνταμ να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και για άλλα τέτοια μίνι-αριστουργήματα.

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash.com

loading...