Ερντογάν προς ΕΕ: “Δεν θα λάβουμε την άδεια σας για το τι θα πούμε στην Κύπρο – Ανειλικρινής η ελληνοκυπριακή πλευρά”

 O Ερντογάν εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά προκλητικός σε βάρος Κύπρου-Ελλάδας-ΗΠΑ-ΕΕ

Μιλώντας στους εορτασμούς της μαύρης επετείου του ΑΤΤΙΛΑ 1974 στη Λευκωσία, ο  Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τη Βόρεια Κύπρο σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο ; Όχι ; Γιατί; Οι ζωές τους βασίζονται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Μου τηλεφώνησαν τις προάλλες, και είπαν: Ακούσαμε ότι θα μιλήσετε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Υποθέτουμε ότι δεν θα υπάρξει προκλητική ομιλία εκεί”, και πρόσθεσε “Πιθανότατα δεν θα λάβουμε την άδειά σας για αυτό”,

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν πολύ περήφανος και χαρούμενος που βρισκόταν στα κατεχόμενα  για την 47η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, η οποία έφερε ειρήνη και ελευθερία στον Τουρκοκυπριακό λαό, τον οποίο ευχαρίστησε  για την αγάπη του και την πίστη του, με τον οποίο γιόρτασε την θρησκευτική γιορτή Eid al-Adha.

 “Είμαστε όλοι χαρούμενοι που έχουμε διπλές γιορτές μαζί. Η 20η Ιουλίου είναι η ημέρα της απελευθέρωσης και ο Τουρκοκύπριος λαός κέρδισε την ανεξαρτησία του και η ειρήνη ήρθε στο νησί, χάρη στην Ειρηνευτική επιχείρηση, της μητέρας πατρίδας και εγγυήτριας δύναμης, της Τουρκίας” είπε.

Mνημoνεύοντας τους μάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα χωρίς δισταγμό, ο Ερντογάν είπε:

“Οι άγιοι μάρτυρες μας, στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας, πήραν τις θέσεις τους στις καρδιές του έθνους μας με τις θυσίες και το θάρρος τους. Είθε ο Θεός να στηρίξει τη θέση τους στον ουρανό,  και να ευλογήσει τις ψυχές τους”.

Στη συνέχεια μνημόνευσε τον “αείμνηστο”  γιατρό Fazıl Küçük και τον ιδρυτή Πρόεδρο Rauf Denktaş, τους ηγέτες του αγώνα για ”κυριαρχία και ελευθερία”.

Ανασύροντας στη μνήμη του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους πολιτικούς της περιόδου που αποφάσισαν την “Ειρηνευτική Επιχείρηση” και τα ”πατριωτικά μέλη” της 37ης κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε για τους Ελληνοκύπριους:

“Ούτε έχουν καμία πρόθεση να κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη λύση. Όποιες προθέσεις είχαν στο παρελθόν, προσεγγίζουν το ζήτημα από την ίδια άποψη σήμερα. Όταν σκάψουμε λίγο βαθύτερα, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν ακόμα εκείνοι που λαχταρούν τις σφαγές πριν από το 1974. Δεν είναι ειλικρινείς”.

Παραδίδουμε το μήνυμά μας

Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με τους Έλληνες στο Bürgenstock σχετικά με το Σχέδιο Ανάν, ο Ερντογάν είπε: «Μας υποσχέθηκαν. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Είπαν ότι ήταν δημοψήφισμα, το 65% του Νότου είπε« όχι »στο δημοψήφισμα, αλλά ο Βορράς είπε «ναι» , τόνισε. “Καλώ από εδώ την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι συνέβη; Κρατήσατε το λόγο σας;” ρώτησε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο Γερμανός Verheugen παρακολούθησε τη συνάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκείνη την εποχή, και εξήγησε την αλήθεια του θέματος σε πολλά μέρη. Ωστόσο, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ τίμια, ο Ερντογάν είπε:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστήριζε τη Βόρεια Κύπρο σε οικονομικό και διοικητικό σημείο, έτσι; Όχι, όχι; Γιατί; Η ζωή τους βασίζεται σε ψέματα. Δεν είναι ειλικρινείς . Μου είπαν  ότι πρόκειται να δώσετε μια ομιλία στη Βόρεια Κύπρο , πιθανότατα δεν θα υπάρχει  προκλητική ομιλία εκεί”, ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας:

“Πιθανότατα δεν θα λάβουμε την άδειά σας για αυτό”.

“Τώρα, οι πολλοί εχθροί της Τουρκίας στην Αμερική , θα πραγματοποιήσουν ομιλία με τον Μητσοτάκη ίσως μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα αποτελέσει απάντηση σε εμάς. Αφήστε τους να το κάνουν. Δίνουμε το μήνυμά μας. Έχουμε δίκιο και επειδή έχουμε δίκιο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει δημοκρατία σε αυτούς. Ο λόγος τους για τα δικαιώματα και την ελευθερία ισχύει μόνο στο βαθμό που λειτουργεί για αυτούς” είπε.

Επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αδικαιολόγητα μέλος, ο Ερντογάν είπε:

“Θέλουν ο τουρκοκυπριακός λαός να εγκαταλείψει το κράτος που ίδρυσαν με το αίμα τους, τις ζωές και θυσίες των μαρτύρων του. Αυτή η ανόητη στάση, η οποία δεν έχει αλλάξει για 10 χρόνια και δεν αναμένεται να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έχει κανένα νόημα πια. “Κανείς από εμάς δεν πρέπει να περιμένει μια επιστροφή από τώρα και στο εξής. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε σε δοκιμασμένα μοντέλα διαπραγματεύσεων.

Δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Έρσιν Τατάρ παρουσίασε μια ρεαλιστική πρόταση προσανατολισμένη στη λύση στη Γενεύη, ο Ερντογάν τόνισε ότι υποστηρίζουν πλήρως αυτήν τη ρεαλιστική και καινοτόμο πρόταση και ότι το εκφράζουν σε κάθε πλατφόρμα.

Εκφράζοντας ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Κύπρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ δύο κρατών, ο Ερντογάν είπε, “Για αυτό, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ίδιο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι το κλειδί για τη λύση.

Το να πεις «δεν θα υπάρξει λύση δύο κρατών» σημαίνει ότι αγνοείς την ισότητα, την ανεξαρτησία, και το κράτος των Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις χωρίς να αποδεχτεί ότι υπάρχουν 2 λαοί και 2 κράτη με ίσα δικαιώματα και διαφορετική  γλώσσα και πολιτισμό. Η επίτευξη μιας λύσης που βασίζεται σε αυτά τα γεγονότα είναι τώρα περισσότερο από μια επιλογή, τονίζω, είναι επιτακτική ανάγκη. “

Επισημαίνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι έκφραση πλήρους πολιτικής αποφασιστικότητας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι χάρη στα κατάλληλα και αποτελεσματικά βήματα, τα πράγματα στην Κύπρο αλλάζουν.

”Η ζωή θα ξεκινήσει ξανά στο Maraş”

Συγχαίροντας τον Πρόεδρο Τατάρ και την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ για την αποφασιστική στάση τους απέναντι στο άνοιγμα των Βαρωσίων, παρά την ”προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς”, ο Ερντογάν είπε: «Με την απόφαση που μοιράστηκε ο Πρόεδρος Τατάρ μαζί μας, η ζωή θα ξεκινήσει ξανά στο Μαράς. Αυτά τα έργα εκτελούνται σύμφωνα με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. “Τώρα, οι πόρτες μιας νέας εποχής θα ανοίξουν στο Μαράς που θα ωφελήσουν όλους. Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει στην πιλοτική περιοχή, η οποία αντιστοιχεί στο 3,5% της πόλης, αποκαλύπτει πόσο ευαίσθητες είναι οι τουρκοκυπριακές αρχές σε αυτό το ζήτημα.

Εκφράζοντας ότι αυτή η περιοχή, η οποία είναι αδρανής εδώ και χρόνια, θα είναι σύμβολο του ειρηνικού και ευημερούμενου μέλλοντος του νησιού της Κύπρου, όχι αδιέξοδο, και πρόσθεσε ότι, “Με αυτά τα βήματα, δεν θα δημιουργηθούν νέα παράπονα στο Μαράς. Αντιθέτως, τα υπάρχοντα παράπονα θα εξαλειφθούν”, ανέφερε.

Επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τόσο τα δικά τους δικαιώματα όσο και τα συμφέροντά τους και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

“Η επιθυμία μας είναι να επικρατεί στην περιοχή  ηρεμία, ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία και ευημερία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσφέρουμε εποικοδομητικές προτάσεις  και αξιολογούμε τις ευκαιρίες μαζί. Η πρότασή μας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα σχετικά μέρη , είναι μια από τις εκδηλώσεις της θέλησής μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η πρόταση βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, όπως και η πρόταση συνεργασίας τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας όλες τις τουρκοκυπριακές εκκλήσεις συνεργασίας, ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις εργασίες γεώτρησης το φθινόπωρο. Το αφήνω στη συνείδηση ​​της διεθνούς κοινότητας να κρίνει ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι δικό μας καθήκον να δείξουμε την αλήθεια σε κάθε τομέα, ειδικά στη διπλωματία και την οικονομία, σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τις χώρες μας”.

“Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη”

Δηλώνοντας ότι γνωρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενοχλούνται από την επίσκεψή τους, τόσο εντός όσο και εκτός, ο Ερντογάν είπε, “Αυτοί οι κύκλοι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επισκιάσουν την επίσκεψή μας και τη χαρά μας για αυτές τις ιστορικές εορτές από την πρώτη μέρα.

Έτσι στις ΗΠΑ ,”Έλαβαν δράση με το πρόσχημα της ενίσχυσης των σχέσεων με τους Έλληνες. Κάποια ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των εγγεγραμμένων εχθρών της Τουρκίας, διοργάνωσαν ένα συνέδριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Έλληνες, ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας”.

“Με συγχωρείτε, ακόμη και αν διαρκεί 47, 147 ή 247 χρόνια, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Τους καλούμε ακόμη και να έρθουν στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το συντομότερο δυνατό, για να γνωρίσουν την κατάσταση εδώ και να επωφεληθούν από τις ομορφιές της ΤΔΒΚ. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να υπονομεύσει την αδελφότητα και να αποδυναμώσει την αλληλεγγύη της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η συνομιλία μας δεν βασίζεται σε υπολογισμούς κερδών. Η σχέση μας σφυρηλατήθηκε με το αίμα των μαρτύρων μας, τις θυσίες των βετεράνων μας . Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη. “

Εκφράζοντας ότι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενίσχυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου βασίζεται στη λύση, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού, ο Ερντογάν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι εργάζονται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να υλοποιούν έργα μεγάλης κλίμακας συνεχίζοντας τις κοινές προσπάθειές τους μέχρι σήμερα, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι άνοιξαν τη σήραγγα μεταφοράς αρδεύσεων τον Μάιο, η οποία θα φέρει το νερό της ”μητέρας πατρίδας” στα εύφορα εδάφη της ΤΔΒΚ.

Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο με αποφασιστικότητα

Τονίζοντας ότι θα εγκαινιάσουν επίσης έργα που αγγίζουν τη ζωή των Τουρκοκυπρίων σε διάφορους τομείς, ο Ερντογάν είπε:

“Θα εφαρμόσουμε αποφασιστικά ό, τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και τη βιώσιμη οικονομική δομή της. Παρά όλα τα μυστικά και ανοιχτές πιέσεις, περιορισμοί και εμπάργκο, ο Τουρκοκυπριακός λαός πιστεύω ότι θα φτάσει σε ένα πιο ευημερούμενο μέλλον αυξάνοντας συνεχώς την αυτοπεποίθησή του. Θυμηθείτε, όλες οι δυσκολίες είναι προσωρινές, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι μόνιμη” ανέφερε και συνέχισε:

«Αυτή η πολιτεία, αυτή η όμορφη χώρα θα γίνει ισχυρότερη με τις νέες γενιές και θα είναι σύμβολο ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Για άλλη μια φορά, με έλεος και ευγνωμοσύνη προς οι μάρτυρες μας που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων στην Ειρηνευτική Επιχείρηση, επίσης, τιμά τη μνήμη των βετεράνων μας. Σε αυτή τη σημαντική ημέρα, τιμά τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας,με έλεος και ευγνωμοσύνη. Προσεύχομαι στον Κύριό μου για να γιορτάσουμε μαζί πολλές ακόμη γιορτές και εορτές. Καλή Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου”.

loading...