Η αποκαθήλωση των πιστοποιητικών από τον ΠΟΥ: «Ο ιός μεταδίδεται ακόμα και αν είναι όλοι εμβολιασμένοι»

 Το εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του, λέει ο ΠΟΥ

Η αποκαθήλωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς όπως τόνιζει ο εκπρόσωπος του, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν εγγυάται απόλυτη προστασία, ενώ επίσης οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό. 

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λίντμαϊερ προσπαθεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση με νηφαλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί, δεν υπάρχει πουθενά απόλυτη προστασία από τον ιό.

«Ολοι νιώσαμε ανακούφιση όταν άρχισαν να υποχωρούν τα κρούσματα, όλοι θέλαμε να βγούμε έξω, άρχισε να ζεσταίνει και ο καιρός κι έτσι δυστυχώς άρχισαν να υποχωρούν τα μέτρα προστασίας», λέει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εμβόλιο παρέχει μία προστασία, αλλά όχι κατά 100%. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει προστασία κατά 100%. Και μπορεί να έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού – τα υψηλότερα στον κόσμο αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ – αλλά και πάλι δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 40, 50% του συνολικού πληθυσμού».

«Το εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του»

«Το εμβόλιο είναι εξαιρετικό για να αποφύγουμε τον θάνατο ή τις σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση που νοσήσουμε, αλλά και αυτό δεν μας προστατεύει κατά 100%. Το εμβόλιο είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου των μέτρων που χρειάζονται για την προστασία μας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μεγάλες διοργανώσεις με προσέλευση κόσμου».

Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, δηλαδή χώροι μόνο για εμβολιασμένους, οι οποίοι έχουν θεωρηθεί ως «covid-free». 

Τα ενδεδειγμένα μέτρα

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που βρίσκεται σε εξέλιξη πολλοί αγώνες διεξάγονται σε γεμάτα ή σχεδόν γεμάτα γήπεδα. Ορισμένοι επικρίνουν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου (UEFA), ενώ και ο ΠΟΥ εκφράζει την ανησυχία του.

Ποια μέτρα προστασίας θεωρούνται ενδεδειγμένα σ’ αυτήν την περίπτωση; «Κι εδώ ισχύει το ίδιο», λέει ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ.

«Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδω τον ιό ή ότι δεν μπορώ να προσβληθώ από τον ιό. Οταν βρίσκομαι σε μαζική εκδήλωση, σε κλειστό χώρο με πολύ κόσμο, που μπορεί μάλιστα να μην έχει και εξαερισμό, τότε υπάρχει κίνδυνος, ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί το 100% των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και προστασίας».

Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για βοήθεια στις ανεπτυγμένες χώρες. «Από τη μία πλευρά έχουμε βέβαια τις νέες μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες εξαπλώνονται ανεμπόδιστα.

»Και από την άλλη όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο πιο εύκολα σχηματίζονται αυτές οι μεταλλάξεις. Αυτοί οι δύο παράγοντες λειτουργούν συνδυαστικά και αποτελούν για εμάς μία μεγάλη πρόκληση…»

loading...