Παρέμβαση Πούτιν για την κρίση της Ορθοδοξίας με το ουκρανικό “σχίσμα”


 Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις κοσμικές αρχές για το εκκλησιαστικό σχίσμα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε άρθρο του για τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας κατηγόρησε τις κοσμικές αρχές για το εκκλησιαστικό “σχίσμα” στην Ουκρανία.


Γενικά το Κρεμλίνο είχε διατηρήσει πιο ήπια στάση στο μέγιστο θέμα που ταλανίζει την Παγκόσμια Ορθοδοξία, συνεπώς η σημερινή παρέμβαση του Ρώσου προέδρου είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη.


Σε άρθρο του με τίτλο «Από την Ιστορική Ενότητα των Ρώσων και των Ουκρανών», που δημοσιεύθηκε στην Ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν κάνει λόγο για “ένα χτύπημα στην πνευματική ενότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας” και πως οι κοσμικές αρχές παρενέβησαν με θράσος στην εκκλησιαστική ζωή.


“Χτύπησαν επίσης την πνευματική μας ενότητα. Όπως και στην εποχή του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, ξεκίνησαν μια νέα οριοθέτηση της εκκλησίας. Χωρίς να κρύβουν ότι επιδιώκουν πολιτικούς στόχους, οι κοσμικές αρχές παρενέβησαν με ασεβή τρόπο στην εκκλησιαστική ζωή και έθεσαν το ζήτημα σε διάσπαση , στην κατάσχεση εκκλησιών, στον ξυλοδαρμό των ιερέων και των μοναχώ”, έγραψε ο Πούτιν.


 

Ο Επιφάνιος έχασε τον αριθμό των Εκκλησιών

 


Στο μεταξύ ο επικεφαλής της νέας ουκρανικής Εκκλησίας (OCU), Επιφάνιος, ή τα έχει χαμένα ή κάτι ξέρει παραπάνω αφού είπε ότι η θρησκευτική του δομή είχε ήδη αναγνωριστεί από πέντε Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.


Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ιβάνο-Φρανκβίφ, ο Επιφάνιος είπε σε δημοσιογράφους ότι η OCU κερδίζει σταδιακά αναγνώριση από τις Τοπικές Εκκλησίες. «Πέντε τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία μας. Δουλεύουμε και με άλλες. Επειδή υπάρχουν πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες που εργάζονται για να πάρουν την κατάλληλη απόφαση», δήλωσε.Ο Επιφάνιος δεν ήθελε να ονομάσει τις Εκκλησίες που έχουν ήδη «ετοιμαστεί», αλλά τουλάχιστον όσον αφορά αυτές που ήδη τον μνημονεύουν αυτές δεν είναι παρά μονάχα 4! Οι Ελληνοφωνες...Αθήνα, Κύπρος, Αλεξάνδρεια και βέβαια το Φανάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :